Gorghiu îl invită pe Dragnea să fie curajos de Ziua Unirii şi să accepte două tururi la locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu îl invită pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să fie curajos de Ziua Unirii şi să accepte alegerile în două tururi la primării, solidarizându-se astfel cu românii care doresc o competiţie reală la acest tip de scrutin

Alina Gorghiu a spus, duminică, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că primenirea clasei politice este obligatorie şi că asta nu se poate face dacă se menţine sistemul actual de vot pentru primari, într-un singur tur. Gorghiu l-a invitat pe şeful PSD Liviu Dragnea să se solidarizeze cu românii, de Ziua Unirii, şi să accepte ideea alegerilor în două tururi, pentru primari.

"Avem obligaţia să primenim clasa politică. Cred că asta nu se poate face dacă vom merge cu încăpăţânare cu acelaşi sistem de vot pentru primari, într-un singur tur. Îl invit pe liderul PSD Liviu Dragnea să fie curajos mâine (duminică - n.r.) de Ziua Unirii şi să se solidarizeze cu românii, cu societatea românească, ce îşi doreşte pentru locale competiţie, legitimitate şi reprezentativitate. Ziua Unirii ar fi cel mai bun moment, ca simbolistică, pentru a putea afla răspunsul că şi cei de stânga acceptă ideea primenirii clasei politice”, a spus Alina Gorghiu.

Întrebată dacă există un conflict între PNL şi premierul Dacian Cioloş, după ce acesta a dezaprobat varianta emiterii unei ordonanţe de urgenţă pe tema alegerilor locale în două tururi, Alina Gorghiu a respins această ipoteză, ea precizând că nu exclude o discuţie cu premierul, după ce liberalii vor decide paşii următori pentru modificarea legislaţiei electorale.

"În momentul în care ne vom cristaliza propunerile, nu exclud un dialog cu primul-ministru. Avem dialog cu el pe orice temă. Dacă va fi nevoie, nu vom ezita să discutăm cu premierul, nu avem vreun conflict sau polemică cu primul-ministru. Subiectul nu reprezintă o polemică nici măcar cu PSD, încercăm să găsim suport pentru a promova un lucru pe care societatea şi-l doreşte”, a afirmat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a mai spus că, marţi, Biroul Permanent Naţional al PNL va lua în discuţie varianta optimă pentru modificarea sistemului electoral la alegerile locale.

"Vă dau aici, la Iaşi, un exemplu de ipocrizie PSD. În 2008, s-a modificat legislaţia privind alegerile locale şi s-a ajuns la alegerea preşedintelui CJ prin votul cu un singur tur de scrutin. Asta s-a întâmplat cu mai puţin de trei luni înainte de alegeri. Termenul invocat de Dragnea că ar fi nevoie de un an este nejustificat. Nimeni nu modifică sistemul electoral astfel încât să diminueze dreptul electoral, ci dimpotrivă. Ne punem problema extinderii acestei reprezentativităţi. Marţi, avem BPN şi sunt câteva propuneri. Unii au spus că am putea insista pe ideea asumării răspunderii în Parlament, alţii au mers pe ideea sesizării Avocatului Poporului pentru a face către CCR un demers, alţii au spus că va trebui să găsim acea majoritate parlamentară care să susţină acest demers. Vom analiza”, a declarat Gorghiu.

Liderul liberal a mai spus că PNL nu renunţă la ideea de a avea două tururi la primării, pentru a obţine o competiţie electorală corectă. Gorghiu a adăugat că un primar care câşigă alegerile cu 15 la sută nu poate fi legitim şi nici nu va putea obţine suportul necesar pentru a demara proiecte importante pentru comunitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite