GovITHub. Cum au votat psd-iştii înfiinţarea unui program pe care deja l-au desfiinţat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

GovITHub, programul iniţiat anul trecut de guvernul Cioloş, tocmai a fost premiat la festivalul internaţional Webit, unul dintre cele mai importante din domeniul IT.


Proiectul a fost premiat pentru cea mai bună iniţiativă IT în domeniul politicilor publice care stimuleză inovarea.

Ar fi trebuit să fie o poveste de succes, dar în final vom afla că este de fapt o veste tristă cu final hilar.

Guvernul tehnocat a decis, anul trecut, în scurtul mandat avut la dispoziţie, să caute soluţii alternative pentru a obţine, la costuri reale, nesupuse impozitării prin camăta de partid, sisteme informatice IT care să ajute la modernizarea administraţiei româneşti.

Mai exact, guvernul Cioloş a lansat un apel către profesioniştii IT din mediul privat să contribuie, în special voluntar, la crearea unor aplicaţii care să facă viaţa contribuabilului român mai uşoară.

Administraţia românească este blocată într-o reţea de sisteme informatice prost sau deloc interconectate, deseori nefuncţionale dar exorbitant de scumpe, care împing oamenii înapoi spre cozile de la ghişee. În ţara în care avem o viteză a internetului de invidiat, în plină epocă a digitalizării. În situaţia în care plătim, din bugetul statului, zeci şi zeci de milioane de euro pe sisteme informatice nefuncţionale. Acesta este un subiect asupra căruia voi reveni cu detalii interesante. În curând.

Iar răspunsul IT-iştilor români din mediul privat a fost uluitoare. GovITHub a reuşit anul trecut să convingă sute de specialişti din mediul privat să contribuie, în special benevol, la dezvoltarea unor soluţii IT care să modernizeze administraţia publică românească. Detalii despre program găsiţi şi aici, pe adevarul.ro

Aceşti tineri îşi petreceau week-end-urile la Palatul Victoria, unde guvernul le pusese un spaţiu la dispoziţie, pentru a lucra la diverse aplicaţii şi programe, coordonaţi de o echipă de specialişti recunoscuţi în domeniu.

Guvernul Cioloş a oferit unora dintre ei şi burse. Mai mici decât salariile pe care le câştigau în mediul privat.

Oamenii chiar doreau să repare sau să compenseze ceea ce statul făcuse prost până atunci. Să pună lucrurile în mişcare.

Aşa au apărut proiecte precum Ghiseul.ro 2.0, Medicamentelipsa.ro - Aplicatie pentru actualizarea stocurilor de vaccinuri, desprevaccin.ro, Harta Serviciilor Sociale Licenţiate, RENSA – Registrul Electronic Naţional de Screening Auditiv. Acestea sunt doar o parte, toate proiectele le găsiţi încă pe ithub.gov.ro.

PSD-iştii nu puteau înţelege însă cum nişte cetăţeni pot lucra benevol la modernizarea statului. Ei ştiau numai cu contracte de milioane de euro pentru programe care nu funcţionează, făcute de firme ale clientelei politice.

În timpul campaniei electorale, Dragnea s-a plâns chiar că Cioloş a angajat “postaci” la guvern. I-a şi ameninţat, dar tinerii au ales pe moment să continue. După alegeri, cum atmosfera de incompetenţă hoţească nu cadra cu valorile lor, întreaga echipă de la GovITHub şi-a dat demisia, în semn de protest faţă de OUG 13.

Oamenii chiar doreau să repare sau să compenseze ceea ce statul făcuse prost până atunci. Să pună lucrurile în mişcare.


Şi cu asta, programul GovITHub a fost practic îngropat.

Deci, statul român tocmai a fost premiat la un festival internaţional pentru un program pe care guvernul PSD l-a omorât.

Şi, aici e ironia amară, fix în aceeaşi zi (adică ieri): OUG-ul dat de guvernul Cioloş pentru înfiinţarea programului a fost aprobat de Camera Deputaţilor. Inclusiv de către psd-işti. Ordonanţa de Urgenţă dată anul trecut pentru a se crea cadrul legal de funcţionare a programului GovITHub este acum lege. Psd-iştii au văzut că pe ordinea de zi este un OUG, s-au gândit că este probabil al guvernului Grindeanu, şi l-au votat în unanimitate.

Aceasta este încă o poveste tragi-comică a guvernării PSD. Am avut o iniţiativă bună, psd-iştii au călcat-o în picioare, au distrus-o, iar apoi i-au votat înfiinţarea, când ea era de facto desfiinţată deja.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite