Politică

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Mugur Isărescu şi Victor Ponta, primii în topul încrederii românilor

27
13 Mar 2013 07:34:21
Autor: Ioana Lupea
Mugur Isărescu se bucură de cel mai mare grad de încredere din partea românilor, fiind urmat de Victor Ponta FOTO Mediafax
Mugur Isărescu se bucură de cel mai mare grad de încredere din partea românilor, fiind urmat de Victor Ponta FOTO Mediafax

Sondaj Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu împart locul trei în topul încrederii româilor, potrivit Inscop.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, rezistă pe primul loc în topul încrederii românilor, cu 48%, potrivit Barometrului de opinie „ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA“, realizat de Inscop Research, la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 21 - 28 februarie 2013, pe un eşantion de 1.066 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, cu o eroare maximă admisă a datelor de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Mugur Isărescu este încarnarea mitului tehnocratului, ceea ce nu l-a ajutat însă în politică. Deşi depozitar al încrederii cetăţenilor, guvernatorul BNR a pierdut alegerile prezidenţiale din 2000.

Românii au o încredere mare şi în premierul în funcţie Victor Ponta, cotat al doilea cu un procent de 43%, la doar cinci procente diferenţă de primul clasat Mugur Isărescu. Cota de încredere în Victor Ponta este comparabilă cu cea a premierului Alianţei DA Călin Popescu Tăriceanu  care la patru luni după alegerile generale, în februarie 2005, se bucura, potrivit IMAS, de încrederea  a 47,1% din români. Tăriceanu a pierdut însă, pe parcursul lui 2005 din cauza scandalurilor din Alianţa DA şi confruntărilor cu simpatizantul Traian Băsescu, aproape jumătate din încredere.

Călin Popescu Tăriceanu  a câştigat încrederea a 31% din români, iar Crin Antonescu  a 30%, diferenţa dintre cei doi fiind nesemnificativă statistic. Tăriceanu rămâne asociat unei perioade de bunăstare, unei „vârste de aur“ a economiei româneşti post-totalitare, chiar dacă azi joacă, mai degrabă un rol marginal în politica USL.  

Inscop remarcă faptul  că între Victor Ponta şi ceilalţi lideri USL prezenţi în top diferenţa este importantă, cu toate că primul ministru este cel mai expus erodării. Merită menţionat şi faptul că încrederea românilor în persoanele de pe scena publică, în decidenţi în general, este de sub 50%. Rezultatele sondajului pot fi interpretate ca semnul unei crize profunde şi periculoase de
încredere.

Ironia sondajului este lupta dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană, ca la prezidenţialele din 2009, dar de data asta pentru poziţia a şaptea din topul încrederii.

Dintre liderii din afara USL, Mihai Răzvan Ungureanu se bucură de încrederea cea mai mare, de 25%, fiind al cincilea în topul încrederii, după Crin Antonescu şi înainte de Liviu Dragnea.

Inscop precizează faptul că indicatorul încrederii este complet diferit de cel al intenţiei de vot, el reflectând mai degrabă un nivel de simpatie latentă fără angajamentul pe care îl presupune decizia declarată a votului. 

87%
din români au puţină şi foarte puţină încredere în Dan Diaconescu.


Click pentru a mări graficul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

M. Popescu
13.03.2013, 11:14:56

Păcat că nu aţi inclus în sondaj şi pe Nicuşor Dan Daniel Dăianu Theodor Paleologu De asemenea, ar fi foarte utila o rubrica "nu stiu / nu-l cunosc destul". Pentru a separa intre politicienii cu notorietate scazuta si cei care s-au compromis.

-1 (3 voturi)
Remus Ştefureac
13.03.2013, 11:40:45

Sondajul cuprinde si rubricile "nu il cunosc", "nu stiu", "nu raspund". Mai multe detalii pe www.inscop.ro. Graficul de frecventa prezentat se raporteaza la populatia care are efectiv o opinie in cunostinta de cauza. Ordinea si tendintele se pastreaza insa si intr-un caz si in celalalt.

+1 (3 voturi)
Remus Ştefureac
13.03.2013, 11:42:07

mai multe detalii pe inscop punct ro

+1 (1 vot)
D D
13.03.2013, 11:24:34

Mugur Isarescu este guvernatorul BNR. In calitate de guvernator, a dat liber bancilor sa imprumute populatia Romaniei, la discretie. Mugur Isarescu este cel care a permis in tara asta indatorare la credit de pana la 75%. Este in mod direct implicat si vinovat de caderea sistemului bancar.

-1 (7 voturi)
cra craiova
13.03.2013, 11:56:55

isac rescu este unul din asasinii economici ai romaniei. razboiul mondial a fost declansat in 1989 principalul scop fiind capturarea resurselor tarilor sarace si instaurarea sclavagismului economic

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările