Politică

Gratuitatea transportului public sau despre viaţa scurtă a minunilor din bugete publice

26
9 Jun 2016 12:22:40
Alina Gorghiu
FOTO Facebook - File de istorie – facebook.com/Filedeistorietv/
FOTO Facebook - File de istorie – facebook.com/Filedeistorietv/

Ne-am obişnuit ca PSD să facă minuni. Capacităţile magice ale reprezentanţilor PSD se manifestă, de obicei – pură întâmplare – în preajma unor sărbători laice, cum ar fi alegerile. Mai ales atunci, PSD transformă apa în bere şi aerul în mici. Minunile nu se opresc aici.

Duhul sfânt al PSD lucrează zilele acestea la foc automat. Proaspătul primar al Capitalei şi şeful acestuia de partid au decretat ca locuitorii Capitalei să nu mai plătească transportul public de suprafaţă. Până la urmă, nu ne dorim toţi să nu plătim nimic, totul să fie gratis? Ce poate fi mai frumos decât să foloseşti un serviciu public fără să plăteşti? Cine s-ar putea opune unei astfel de idei, atât de generoase, la care nu s-a gândit nimeni în Europa până acum? 

Cu toate riscurile, PNL va vota împotriva acestei iniţiative, dintr-un motiv foarte simplu: minunile nu durează mult, iar în cazul de faţă, efectele sunt nocive pentru toţi bucureştenii. Această gratuitate va fi plătită, până când se va constata de către toţi, falimentul RATB: şi de către cei care merg cu autobuzul sau tramvaiul, şi de către şoferi, pietoni ori bicilişti pentru că toţi plătim impozite şi pentru că serviciile publice nu pot fi gratuite, într-o economie funcţională. Aşa stau lucrurile, atunci când nu te închini la statuia lui Lenin şi nu crezi în biblia lui Marx. Pomana domnului Dragnea şi a doamnei Firea înseamnă, de fapt, autobuze şi tramvaie proaste în continuare, înghesuială şi mai mare, servicii de şi mai slabă calitate şi anularea oricărei perspective de modernizare a transportului în comun.

Este evident că gratuitatea transportului în comun nu va duce nici la o aerisire a traficului – un alt argument şubred al PSD. Nu e nevoie de prea multă logică pentru a înţelege că oamenii care merg cu maşina nu o fac pentru că este mai ieftină benzina decât o călătorie RATB. Şi ei, şi ceilalţi au nevoie de transport public de calitate, de autobuze şi tramvaie moderne, neaglomerate şi care să vină repede şi la timp în staţii. Aşa este peste tot în lumea civilizată, aşa se pot oferi condiţii decente de transport şi trafic.

Ştiu că nu vom fi foarte populari cu o astfel de poziţie, dar cred că e nevoie să ne opunem populismului, cu toate riscurile. Populismul înseamnă, în cele din urmă, şi mai multă sărăcie, iar un partid de dreapta trebuie să aibă curaj să facă ceea ce trebuie, nu ceea ce e convenabil.

Desigur că vom fi admonestaţi de către „apostolii” PSD care şi-au propus, de fapt, să transforme bugetele publice ale primăriilor în propriul buget de campanie. Se vor erija în apărătorii celor amărâţi, vor acuza PNL că nu vrea binele ţării şi că nu îmbrăţişăm modelul Venezuela, pe care ni-l propun. Şi acolo conducătorii de stânga au făcut multe minuni. Până când într-o bună zi, toate gratuităţile s-au epuizat, iar Guvernul nu mai poate plăti nici măcar tipărirea de bani. Suntem, evident, departe de o astfel de situaţie şi probabil nu vom merge până acolo, dar întotdeauna există un prim pas către prăpastie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

arogantu
9.06.2016, 12:32:10

În momentul de față din bugetul primăriei se plătește 80 % din bani necesari ratb 20 % s-ar obține din concedierea controlorilor și a casierilor și a directorilor deci teoretic gratuitatea ptr transportul public al bucureștenilor este fezabila.... Sau luam planul Genevei sau tallinului și tot este fezabil planul. În rest articolul este o gargara politica.

-5 (7 voturi)
Vlad Mihai
9.06.2016, 14:37:06

Cu alte cuvinte planul PSD e sa lase niste oameni fara loc de munca? Eu asta am inteles din comentariul tau, pentru ca fiecare intelege ce vrea. Vad ca toti se inspira dupa modelul altora tari, ceea ce e un pic gresit, e ca si cum ai aduce o strategie de comert care functioneaza intr-o tara anume si sa o implementezi sub aceeasi forma in Romania, care are o "audienta" diferita, este foarte posibil sa esueze, deci sa copiezi prost si fara o analiza a pietei amanuntita e gresit. Daca simtiti nevoia sa va inspirati din alte tari, inspirati-va din alea in care economia functioneaza, toate tarile fruntase din Europa au transport public cu plata si e scump rau, prieteni! Si de ce ar fi gratuit doar in Bucuresti? Sa faca in toata tara, nu? Ce-i cu discriminarea asta? Oamenii din provincie castiga mai putin decat cei din Bucuresti, cu mici exceptii, ei de ce sa plateasca? A, pentru ca ei n-o au pe d-na Firea in primarie, un primar cu multe strategii inteligente, ca tot ce ne-a servit PSD-ul in ultimii 26 de ani. Strategia e simpla: Promitem tot, dam de unde n-avem, cine vine dupa noi trebuie sa curete mizeria, lumea o sa-i injure, venim cu planul de salvare, promitem tot, dam de unde n-avem, cine vine dupa noi trebuie sa curete mizeria...

+8 (8 voturi)
daco getul
9.06.2016, 14:41:19

amice in capitalism este simplu, ca sa beneficiezi de un serviciu produs de altii tb sa-l platesti, daca chipurile il obtii gratis, afla ca sunt altii care-l platesc pt tine, cine sunt aia?????????????

+9 (9 voturi)
Stancu Dan
9.06.2016, 15:02:46

Ce inseamna asta, mai exact ? Care e EXACT bugetul RATB ? Care ar fi efortul bugetar suplimentar ? Cum ar fi afectati cei care folosesc curent serviciile RATB ? Cum ar fi afectati cei care NU folosesc serviciile RATB ? Ma refer la aspectele financiare, nu la teorii. Asa zisa "gratuitate" reprezinta de fapt un transfer de fonduri intre cei ce finanteaza si cei ce beneficiaza. In unele cazuri cel ce finanteaza e si beneficiar dar isi acopera cheltuielile. In altele nu. Ce efecte va avea o astfel de masura asupra imbunatatirii serviciilor RATB si asupra programului de investitii al RATB ? Astea-s intrebari carora ar trebui sa li se raspunda inainte de a lua o decizie, oricare ar fi acea decizie. Nu ma astept ca Firea sa raspunda (n-are interes s-o faca, iar electoratul ei oricum nu e capabil sa treaca de nivelul "ne da voia, bah"). Dar ma astept ca celelalte partide, superioare modului de gandire "Firea pesede" s-o poata face.

+1 (1 vot)
paradoxal
9.06.2016, 15:41:56

Las Alinuta ca voi de la pnl prin dezastrul de la alegeri ati facut deja primul/pas catre prapastie. Cu siguranta incepe .amr,,pentru tine la conducerea acestui partid. Suna misogin poate.Dar persoane nepotrivite la locuri nepotrivite se fac remarcate intotdeauna printr-un singur lucru.Vor face rau fara sa aiba nevoie de ajutorul nimanui.Cam asta a fost ,,calitatea,de lider,manager,al inca ,,actualului presedinte,pnl=Alina Gorghiu.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările