Politică

articolul anterior articolul urmator

Greva ilegală de la STB, urmarea grevei ilegale de la Metrou, pentru care nimeni n-a plătit nimic. România, un stat eşuat

28
25 Jan 2022 14:46:29
Ştefan Vlaston

Ne amintim de greva ilegală de la Metrou din 26 martie 2021. Peste două luni se face un an de la această grevă. Ştie cineva vreo consecinţă în plan juridic şi financiar după această încălcare gravă a legii? Eu nu ştiu. Ştim doar că pierderile au fost de 2,8 milioane de lei.  O dovadă cum nu se poate mai clară  a unui stat eşuat. Iar ilegalitatea s-a repetat.

Greva de la STB, încurajată de lipsa de consecinţe juridice şi financiare a grevei de la metrou. Cine acceptă aşa ceva într-un stat de drept? Instituţiile statului, de la preşedinţie la parchete, de la miniştri la poliţie şi jandarmerie.

O grevă ilegală în transportul urban afectează ordinea publică, element definitoriu pentru siguranţa naţională. Elevii nu ajung la şcoli, functionarii la locul de muncă, personalul medical la spitale. Iar instituţiile statului o tratează cu indiferenţă şi seninătate.

În urma grevei ilegale de la metrou, care a afectat grav milioane de bucureşteni, nimeni nu a fost sancţionat, nici juridic, nici penal, nici financiar.

Legislaţia grevelor

Legea 62/2011 prevede:

Art 183.

(1) Hotărârea de a declara grevă se ia de către organizaţiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de muncă, cu acordul scris a cel puţin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective.

(3) Hotărârea de a declara grevă, cu dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1), se comunică în scris angajatorului, în termenul prevăzut la art. 182.

Art 190.

(1)Greva poate fi declarată numai pentru interese cu caracter profesional, economic şi social ale angajaţilor.   

Art. 205. -

În unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, greva este permisă cu condiţia ca organizatorii grevei să asigure serviciile, dar nu mai puţin de o treime din activitatea normală.

Greva de la Metrou a subminat grav interesele cetăţenilor bucureşteni, unii,  posesori de abonamente. A adus prejudicii financiare enorme societăţii. A fost iniţiată de şeful de sindicat Ionel Radoi, ca să-şi apere interesele financiare legate de spaţiile comerciale din incinta metroului, de la care primea cotă parte.

Şi premierul de atunci, Florin Cîţu, a declarat cu acea ocazie,  „că nu va permite „şantajul” din partea „unui grup de oameni organizaţi în stil mafiot”. Şi l-a permis.

Directorul companiei, Ştefan Paraschiv, după discuţiile cu sindicaliştii de la USLM, a declarat că angajaţii Metrorex care au protestat la metrou nu vor fi sancţionaţi, iar Metrorex nu o să facă disponibilizări.

Pe acest fond s-a repetat greva de la STB, şi posibil să urmeze şi alte greve ilegale în transportul urban. Pentru că nimeni nu păţeşte şi nu plăteşte  nimic.

Greva de la STB

A fost din start ilegală, după cum au şi declarat organizatorii. Greviştii au adus pierderi societăţii la care lucrează de 20 milioane de lei, Directorul General declarând că nu ştie de unde vor fi plătite salariile, iar compania ar putea intra în insolvenţă.

Sub conducerea liderului  de sindicat, Vasile Petrariu, greviştii au cerut demisia directorului generală al STB, Adrian Criţ. În ce calitate au solicitat această demisie? Petrariu nu este nici patron, nici membru în CA, nici primar, şi se află în ilegalitate după ce două instanţe au cerut, cu sentinţă executorie, încetarea grevei. Nici că le-a păsat şefilor de sindicat şi greviştilor de ce spun instanţele din România. Aveau antecedentul de la Metrou.

Unii grevişti i-au împiedicat, uneori în mod violent, pe salariaţii care doreau să reia lucrul. Deşi, art 191 din legea menţionată spune:

(1) Participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă sau să refuze să participe.

Greva de la STB s-a desfăşurat 5 zile, perioadă în care a tulburat ordinea publică, deci securitatea naţională, şi a adus prejudicii financiare mari societăţii.

Urmează  iertarea „păcatelor”, cum s-a întâmplat la Metrou?

Greva s-a încheiat azi, 25 ianuarie. Suntem foarte curioşi dacă va avea consecinţe în plan penal, administrativ şi financiar. Există anchete penale în curs, sper că nu se vor termina ca la Metrou. Conducerea STB ar trebui să-i concedieze pe liderii şi membrii de sindicat care au ignorat deciziile executorii ale instanţelor şi pe cei care i-au împiedicat pe salariaţii care doreau să continue lucrul.

Parchetele au în lucru anchete referitoare la respectarea legilor în cazul grevei de la STB. Să vedem cât durează aceste anchete şi dacă se vor solda cu trimiterea în judecată.

Conducerea STB trebuie să se îndrepte, pentru recuperarea pagubelor, împotriva şefilor de sindicat şi a membrilor activi care au întreţinut greva.

Dacă nu se vor întâmpla toate aceste lucruri clare şi evidente, alte greve în transportul urban, poate în învăţământ şi sănătate, ne aşteaptă la orizont. Şi România se va dovedi, încăodată, un stat eşuat.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

muresan anna
25.01.2022, 14:59:27

Greva de la STB a nuantat inca odata - daca mai era nevoie, ca tot ce este de stat este manipulat si manipulabil de cei mari patrioti care ne conduc, doar pentru interese de grup. Tot ce este de stat este politizat, iar conflictele sunt create in sediile de partid.Si ca intotdeauna, orice paguba o platesc cetatenii, si uneori naivii purtati dintr-o parte in alta. Pana nu se vor epura structurile, nimic nou nu se va intampla. A fost Metrorex,acum STB, urmeaza probabil miscari similare in Sanatate, Invatamant, Politie, sau ce structuri vor mai fi activate. Suntem intr-o continua campanie electorala ridicola si paguboasa.

+11 (17 voturi)
Ezechiel Levitsky
25.01.2022, 15:46:34

singurul esuat e mucisor dan

-13 (17 voturi)
neamtu tiganu
25.01.2022, 15:18:03

In orice societate democrata e garantat dreptul la greva. Si-n Ge au fost greve nasoale, de exemplu ale pilotilor, ale conducatorilor de trenuri. Ce e aia greva ilegala? In ce consta ilegalitatea? Cica s-au produs pagube, ha, ha, ha.. Asta e scopul unei greve sa produca pagube intrerinderii, sa forteze astfel indeplinirea cerintelor. Culmea ar fi ca prin greva sa se produca foloase! In comunism nu erau permise grevele, cam asta a ramas in capul unor analisti...

-9 (13 voturi)
robert trevor
25.01.2022, 15:37:13

corect. la ce pagube produce stb ar trebui sa fie desfiintata urgent, toti soferii platiti gras si rubedeniile de pe acolo sa se duca la uber glovo sa bage la bicicleta pe alizeul asta la minus grade sa vada cum e sa fii la privat. ca intr o societate democratica societatile trebuie sa fie private nu de stat cu drepturi democratice, sa fie platiti regeste si sa fie si nesimtiti.

0 (6 voturi)
Iulian Arion
25.01.2022, 16:22:14

Dupa ce lege au fost jecmaniti cetatenii de catre facutiristii din energie? Romania are cele mai mici salarii din Europa pentru ca oamenii nu au facut greva cand trebuia. V-a intoxicat propaganda cu: - n-are tara bani. Dar sa plateasca specialii, de unde are bani? Dar cumpararea autoturismelor fara limita de cilindree si pret? N-ati citit oug 130/17-dec-21, este? - orice crestere salariala alimenteaza inflatia. Uite ca in 2021 n-au crescut salariile si inflatia a fost de 10%. Oricine vine cu argumentele de mai sus, cere eutanasierea! Si la privat se poate face greva! Succesul este garantat! Este mult mai eficienta greva la privat. Nu va luati dupa posturile tv private!

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările