Grigore Cartianu, despre creşterea PMP în sondaje: Lumea îi votează pentru Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Grigore Cartianu la Adevărul Live FOTO David Muntean
Jurnalistul Grigore Cartianu la Adevărul Live FOTO David Muntean

Jurnalistul Grigore Cartianu a analizat, la Adevărul Live sondajul INSCOP Research care arată un PSD la 40% urmat, la mare distanţă de un pluton de partide de dreapta, inclusiv de PMP. În opinia lui Cartianu, formaţiunea condusă de Eugen Tomac nu ar exista fără susţinerea lui Traian Băsescu.

Principalele declaraţii: 

Despre creşterea PMP în sondaje:

Principala observaţie este că s-ar putea să nu avem cinci partide europarlamentare, ci şase, iată că e şi Forţa Civică. E spectaculos. Aceşti oameni ar merge în grupul PPE. Nu numai atât, dar toţi vor da un procent important, mai sunt şi independenţi, mai e Mircea Diaconu, toate vor da un 10% care se vor redistribui celorlalte partide. Dacă n-ar trece pragul, ar aduce foarte mult la PSD, care e primul clasat. Ar umfla foarte un partid care şi aşa e sus. L-ar putea duce uşor spre 45% numai redistribuirea, de aceea e important dacă FC sau PNŢCD intră.

Contează foarte mult dacă PDL scade, PMP creşte şi unde se opresc aceste trenduri, e foarte important să observăm că pe sondajul acesta PMP tinde să depăşească PDL.

Între PDL şi PMP diferenţa e foarte mică, de un procent. Aici se dă o finală pentru cine va conduce viitorul partid reunificat: Vasile Blaga sau Elena Udrea. Sau Băsescu, de ce nu? Nu trebuie să fie neapărat o fuziune, poate fi o alianţă, dar după decembrie 2014, probabil că liderul care se va impune va fi Băsescu. Faptul că mai sunt două săptămâni şi e doar un procent între ele arată că Băsescu ar putea duce PMP către PDL, deşi PDL are încă structuri puternice în ţară.

E foarte important câtă lume participă la vot. La participare foarte mare, PSD, de exemplu, ar putea să cadă cinci-şase procente, dacă bazinul electoral este înecat în mai mulţi alegători.  Cred că în jur de 30-35% va fi participarea.

Am auzit că sunt foarte muţli primari PNL, măcar vreo 10 care, în campanie, au mers cu candidatul PSD.

PSD, la cum se comportă acum, e un pericol pentru România. Are şi Guvernul, majoritate în Parlament, majoritatea baronilor locali. Dacă ar fi un asemenea scor, ar fi migraţii mari de primari care vor trece discret de partea PSD. Ar fi partidul stat.

Lumea votează cu PMP pentru Băsescu. De ce se expune Băsescu aşa de clar? Cred că fără el, PMP nu ar exista. Dacă el ar da semnale că e cu PDL sau cu altcinevas, PMP nu ar avea niciun argument. Nu au magneţi electorali.

Aici Băsescu va demonstra cât are intenţie de vot. Îi ţine şi pe alţii departe. Sunt unii care ar vota un partid nou, dar nu cu Băsescu. Am pus pariu cu cineva care mi-a zis că nu intră în PE.

Despre disputa Rogozin-Băsescu:

Putem spune că am avut doi clovni în weekend : Ponta şi Rogozin. Ponta s-a dus repede la Eurovision, ne-a anunţat explicit că a contribuit şi la victoria Simonei Halep. Un alt clovn e Stelian Tănase, Liana Stanciu simţea nevoia să spună că premierul este în sală. Urca pe scenă şi din Conchita devenea Ponchita.

Rogozin e un fel de Vadim pentru Putin. E aliat cu Putin în gruparea proguvernamentală din Parlament. Dacă mă refer la replica pe care i-a dat-o Băsescu, e una care poate fi interpretată. L-a scuzat cumva, a spus că la băutură mai scapă şi câte o declaraţie din asta.

Numai bine, ăsta e jocul lui, abia aştepta. A dat vreo două declaraţii. Trebuie să ne obişnuim cu modul ăsta al Moscovei.

Potrivit cercetării sociologice publicate de Adevărul, PSD cunoaşte o uşoară creştere, de trei procente, ajungând la 40,7%, iar PNL cunoaşte o scădere tot de trei procente, ajungând la 16,9% cu două săptămâni înainte de alegerile Europarlamentare.

Partidul Mişcarea Populară şi-a dublat practic zestrea electorală – de la 4,6 la 10,2%. PMP ajunge astfel al patrulea partid, în urma unui PDL care a coborât de la 17,5 la 11,3%. Ar mai trece pragul electoral UDMR şi Forţa Civică. Dintre independenţi, doar Mircea Diaconu ar putea primi 1,2%.

Grigore Cartianu va explica şi de ce românii nu merg la vot. Chestionaţi în legătură cu prezenţa la alegerile europarlamentare din 25 mai, 32% au răspuns că se vor prezenta cu siguranţă la vot, iar 28,9% indică faptul că probabil vor merge la vot. 9,7% spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 9,6% spun că sigur nu se vor prezenta la vot, în timp ce 17,3% declară că încă nu s-au hotărât. 2,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite