Grindeanu a cerut ministrului Justiţiei să fie informat constant privind rezultatele monitorizării activităţii procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a luat act, miercuri, de decizia ministrului Justiţiei, în urma evaluării procurorului general, Augustin Lazăr, şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în contextul deciziei CCR de miercuri şi a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor.

Grindeanu a subliniat că trebuie avut în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat că o instituţie a statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le posedă.

”Ministrul Justiţiei are autoritatea legală, experienţa profesională şi căderea morală pentru a face această evaluare şi pentru a recomanda măsurile necesare”, susţine premierul, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Sursa citată arată că Grindeanu a cerut ”să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor”, pe care a decis să o instituie ministrul Justiţiei.

De asemenea, premierul consideră necesar ca ”autorităţile statului să-şi respecte competenţele constituţionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate”.

”Trebuie să avem în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat, în decizia lor, că o instituţie a statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le posedă”, consideră premierul. 

În încheiere, Grindeanu a reiterat angajamentul ferm al Guvernului  faţă de lupta anticorupţie, subliniind însă că, ”pentru ca această luptă să fie cu adevărat eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui nume. Mecanismele de combatere a corupţiei trebuie să ajungă la maturitate, ceea ce înseamnă că trebuie să funcţioneze, indiferent de conducere. O instituţie nu se poate confunda cu o persoană, oricine ar fi aceasta”, a precizat Grindeanu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în conferinţa de presă în care a anunţat concluziile evaluării procurorului general şi a procurorului şef al DNA, că este oportună "instituiriea unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii

"Ceea ce considerăm oportun în spiritul exigenţelor statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei şi, repet, o voi exercita, fără ingerinţe în independenţa procurorului de a da soluţii pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii înţeleg să respecte limitele de competenţă, să evite transformarea acţiunilor de prevenire, de combatare a fenomenului infracţional în acţiuni de natură să pună în pericol democraţia, să afecteze drepturile şi libertăţile fundamentale. Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita, repet, fără ştirbirea independenţei procurorilor şi ca un mecanism care să dea eficienţă, consistenţă, prevederilor articolului 132, alineatul 1 din Constituţie, de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor, în acord aşadar cu articolul 132 din Constituţie şi în acord cu articolul 69 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară", a spus Tudorel Toader.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite