Grindeanu muşcă mâna care l-a numit. Aşa se întâmplă când şeful PSD nu este şi premier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este de notorietate faptul că premierul Grindeanu a scăpat din „lesa” pe care-şi imagina Dragnea că o ţine cu mână de fier. Anunţul iniţial, că un comitet de la PSD condus de Dragnea va monitoriza la sânge activitatea guvernului, a devenit subiect de bancuri pe internet.

Remanierea

Din cea mai tare declaraţie a lui Dragnea: „Dacă o să vreau o remaniere, nu o voi sugera, O VOI CERE!” s-a ales praful. Premierul Grindeanu nu vrea remaniere şi l-a pus cu botul pe labe pe Dragnea, care, spăşit, a declarat că nu mai vrea nici el remaniere.

E şi firesc, Grindeanu împarte banii bugetului, iar Dragnea împarte... vorbe. Unele mai reuşite, altele nu. Ce să facă baronii şi primarii PSD cu un şef care dă doar din gură, ba mai stă şi cu sabia justiţiei de-asupra capului!

Pretenţia lui Dragnea, că el va dicta remanierea, a devenit un scâncet slugarnic, nu mai dictează nimic. „Sic transit gloria lui Dragnea”!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader

Ameninţat de Dragnea, în câteva rânduri, că şi-a pierdut răbdarea să tot aştepte pachetul de legi privind justiţia, ministrul Toader îşi vede imperturbabil de propriul program, tratând cu spatele ameninţările lui Dragnea.

Mai mult, ministerul Justiţiei a emis un Punct de vedere la cererea CCR, în care se spune, negru pe alb, că guvernul nu este de acord cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodan, fosta soţie a lui Dragnea, privind pragul prejudiciului pentru abuzul în serviciu. Cum este vorba de procesul în care şi Dragnea este inculpat, rezultă că Toader, contrasemnat de Grindeanu, înfige un cuţit în spatele neacoperit a lui Dragnea.

Legea graţierii

De frica demonstraţiilor de stradă, a ameninţărilor venite de la UE şi din America, Dragnea a îngropat proiectul Legii graţierii, ba l-a mai şi schimbat pe Şerban Nicolae din toate funcţiile deţinute în parlament.

Conducerea PSD a acceptat pretenţiile lui Dragnea, deocamdată. Deşi e clar că mulţi PSD-işti de vază aşteaptă cu gura arsă o graţiere care să-i scape de belelele penale. De observat că premierul Grindeanu a lipsit de la şedinţa conducerii PSD în care s-a decis mazilirea lui Nicolae.

Legea salarizării unitare

Într-o notă trimisă parlamentului, Guvernul face praf Legea salarizării unitare, pe care nu şi-a asumat-o, deşi reprezenta principala promisiune din Programul de guvernare.

În încheierea Notei, guvernul avertizează: Guvernul susţine adoptarea acestei propuneri legislative, sub rezerva însuşirii propunerilor şi observaţiilor înaintate”.

În esenţă, în Notă se  spune clar: „Guvernul atenţionează Parlamentul că majorările salariale trebuie să fie sustenabile din punct de vedere bugetar, cu încadrare în plafoanele de cheltuieli totale şi de personal aferente bugetului general consolidat, dimensionate anual pe baza prognozelor indicatorilor macroeconomici pentru anul bugetar la care se referă. Astfel, anual, pe baza celor mai recente prognoze macroeconomice se poate stabili o politică salarială realistă, într-un context macroeconomic favorabil”.

Iar propunerile şi observaţiile înaintate sunt multe şi pe diferite paliere. Faptul că Legea salarizării nu este însoţită de o fişă fiscală, de un studiu de impact asupra bugetului, de explicarea surselor financiare pe care se bazează, o face din start neconstituţională şi de nepus în operă. Grindeanu şi Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice n-au fost consultaţi de către Olguta Vasilescu, la construcţia acestei legi, şi acum o lasă în ofsaid. Implicit pe Dragnea, care o susţine pe Vasilescu până în pânzele albe!

Întrebarea este: ce urmează?

Dragnea are o singură cale legală, vizibilă la acest moment, să scape de Grindeanu, care nu-l mai ascultă: moţiunea de cenzură. Doar că nu este clar câţi parlamentari PSD şi ALDE îi vor urma „directiva”, având în vedere banii pe care îi distribuie Grindeanu şi visurile prezidenţiale ale lui Tăriceanu.

Rămâne varianta săpării în subteran, la temelia onorabilităţii lui Grindeanu, tehnică la care Dragnea este as. Fie se va lega de cărţile scrise de Grindeanu, dar inexistente, fie de cine ştie ce alte lucruri necurate din viaţa premierului, totul este să-l demoleze la capitolul încredere şi respectabilitate. Este calea pe care va merge Dragnea în continuare.

Grindeanu nu are alură, anvergură  şi experienţa politică necesare conducerii unui partid mare ca PSD. Aici Dragnea este de departe mai uns cu toate alifiile. Este de greu de crezut că premierul va fi acceptat ca şef al PSD.

Cum se vor poziţiona în continuare taberele Grindeanu vs Dragnea este greu de anticipat.

Deocamdată Dragnea este în defensivă. Dar nu cred că va ceda lupta, în ciuda procesului aflat în curs, fără contralovituri decisive împotriva taberei Grindeanu.

Aşteptăm, în continuare, mutări spectaculoase în acest război, din care românii nu au nimic de câştigat. Dimpotrivă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite