Politică

articolul anterior articolul urmator

Grupul pentru Dialog Social s-a oferit să medieze stabilirea unui candidat unic al dreptei pentru alegerile din Capitală

6
14 Feb 2020 12:08:20
Autor: Iulian Bîrzoi
GDS a transmis invitaţii către liderii partidelor de dreapta FOTO InquamPhotos / octav Ganea
GDS a transmis invitaţii către liderii partidelor de dreapta FOTO InquamPhotos / octav Ganea

Grupul pentru Dialog Social (GDS), a făcut joi un „apel la unitate” către partidele de centru-dreapta astfel încât acestea să desemneze un singur unic pentru Primăria Capitalei şi primăriile de sector. GDS a precizat că se oferă să organizeze o dezbatare „spre a ajuta să se realizeze acordul asupra unei candidaturi unice şi de succes”, se arată în comunicatul grupului.

Apelul este adresat preşedinţilor PNL, Ludovic Orban, USR – Dan Barna şi PMP – Eugen Tomac, dar şi candidaţilor Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu.

„Credem că împărtăşim împreună următoarele trei evidenţe. Prima: alegerile locale din acest an vor fi într-un singur tur de scrutin. A doua: Bucureştiul a fost dureros de rău administrat sub mandatul d-nei Gabriela Firea, al primarilor de sector şi, în general, al PSD. Nevoia unei schimbări radicale este resimţită, în cercuri largi ale opiniei publice, ca imperios necesară. Un nou mandat de patru ani pentru d-na Firea ar fi un dezastru pentru Capitală, dar şi un mare premiu pentru PSD – un partid responsabil în mare parte pentru dezvoltarea mult sub posibilităţi a României din ultimii treizeci de ani. O ultimă evidenţă: dacă partidele de centru-dreapta nu vor avea candidaţi comuni pentru Primăria Generală şi primăriile de sector, d-na Firea are foarte multe şanse să fie realeasă”, a transmis joi GDS.

Conform GDS, „lucrurile ar trebui să fie simple” şi că „se cuvine” ca aceia implicaţi „să negocieze onest susţinerea reciprocă pentru candidaţii unici ai dreptei şi mai ales pentru cel sau cea la Primăria Generală”.

„Or, constatăm ceva aiuritor: mai întâi, PLUS şi USR, deşi membrii aceleiaşi alianţe politice, au fiecare câte un candidat propriu la Primăria Generală. Aceştia, deşi clamează unitatea Alianţei, se provoacă reciproc la dezbateri pe care nu le susţin, în timp ce fac declaraţii războinice la adresa d-nei Firea; dar n-au decis nici măcar metoda prin care vor alege pe cel mai bine clasat dintre ei pentru a câştiga alegerile. Iar când în fine se întâlnesc, se despart repede promiţând, nici măcar un compromis rezonabil, ci „că se vor mai întâlni”. Cât despre PNL, se pare că nu concepe să meargă la alegerile din Bucureşti fără un candidat propriu (încă nedesemnat), dând de înţeles printr-unii reprezentanţi că partida e ca şi câştigată. Cu un asemenea discurs, promisiunea de a negocia nu mai este nici măcar un exerciţiu retoric”, se adaugă în document.

GDS le atrage atenţia celor cărora le este adresat apelul că „încet-încet foarte multă lume – presă, ONG-uri, analişti, dar mai ales opinia publică – începe să perceapă tot mai multă ipocrizie când vă aude la TV conferenţiind de zor despre ‘unitatea dreptei’ şi despre ca şi sigura înfrângere a PSD la Bucureşti”.

„Se amplifică impresia că, în fapt, mai mult decât înfrângerea PSD-ului vă preocupă poziţia de putere în cadrul propriului partid, jocurile de culise, victoriile mărunte, asta când orgoliul personal şi convingerea propriei desăvârşiri şi a partidului dumneavoastră nu vă întunecă judecata. Sperăm totuşi că sunteţi încă suficient de lucizi şi suficient de oneşti, atunci când vă pretindeţi servitorii binelui public. Grupul pentru Dialog Social consideră că este urgent şi necesar: să deblocaţi rapid negocierile reale, abandonând orice tergiversare, să decideţi cât mai repede cu putinţă candidaţi unici pentru Primăria Generală şi primăriile de sector, promovând, în urma unor studii ştiinţifice, candidatul cel mai bine plasat şi apoi să susţineţi cu toată forţa şi autoritatea dumneavoastră acest candidat unic”, se menţionează în document.

GDS mai recomandă evitarea „condescendenţei faţă de alte partide de dreapta şi alţi candidaţi, tratând cu seriozitate şi respect şansele acestora” şi cedarea „poziţiei proprii în numele scopului comun şi al binelui public”.

„Credem că dacă nu veţi acţiona urgent în acest sens, sunt multe şanse ca Bucureştiul să fie pierdut. Şi, dincolo de situaţia gravă în care veţi pune Capitala în anii următori, dezbinarea voastră va avea probabil un efect nefericit deloc neglijabil şi asupra alegerilor generale (indiferent dacă acestea vor avea loc anticipat sau la termen). Nu vă legănaţi cu iluzia că electoratul vă va ierta. Profund îngrijorat de prezenta dezunire dintre partidele de dreapta, Grupul pentru Dialog Social îşi exprimă disponibilitatea de a organiza o dezbatere cu şi între candidaţii la Primăria Generală, precum şi cu reprezentanţii partidelor respective, spre a ajuta să se realizeze acordul asupra unei candidaturi unice şi de succes”, se încheie apelul citat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Oscar La Fontaine
14.02.2020, 12:17:59

Alternativa Dreaptă de ce nu e inclusă? Alternativa Dreaptă e un partid de centru dreapta, modern, decent, fără figuri compromise, fără securiști, fără mafioți. Usereul e de stânga, curat de stânga, chiar de extremă stânga prin valorile pe care le susține: anti familie, pro imigrație, anti național, anti patriotic.

0 (2 voturi)
Mergeti la vot
14.02.2020, 12:23:06

Oscar La Fontaine n-a auzit nimeni de aia de care spui tu, de asta. mai lipsea sa ne mentionezi de PNTCD si de partidul lui catarama

+1 (1 vot)
Mergeti la vot
14.02.2020, 12:24:47

O initiativa foarte buna. Nicusor Dan ar trebui sa fie candidatul comun al dreptei, sau macar al PNL + PMP. Observ ca in cadrul USR nu se doreste candidatura lui nicusor dan, probabil marele sef barna il vede ca pe un pericol la pozitia lui de presedinte de trib, in caz ca ajunge nicusor primar general

+1 (1 vot)
foarte atent
14.02.2020, 12:55:42

da, cam asa stau lucrurile...in plus, securistoizii il imping in fata pe Voiculescu! pe de alta parte mafia portocalie pinili nu accepta ca Nicusor sa fie primar: ar pierde controlul primariei , caci Nicusor nu e mafiot si nu le-ar face jocurile ! parerea mea e ca nu va exista un candidat unic ! fiecare cu ce poate ! Firea ar avea mari sanse... eu sper ca electoratul sa voteze cu cel mai bine clasat in sondaje, adica Nicusor ! adica sa se gandeasca sa nu risipeasca votul pe un candidat cu sanse mici ! cu cat vad ca partidele nu sunt cu el, cu atat sunt mai hotarat sa-l vad primar: asta inseamna ca nu e in mafiile astea care de 30 de ani sug sangele Bucurestenilor ! astept ca ong-urile astea gen GDS sa propuna, impinga/promoveze ele un candidat unic ! dialog cu partidele mafiote e pierdere de vreme !

Vasile Naftuli
14.02.2020, 14:46:29

Am impresia că politicienii români de la vârful oricărui portid „politic” sunt „ajutați” în drumul lor spre „culmile” politicii naționale de „codoșii” țărilor partedere „strategice” sau nepartenere pe criteriul mediocrității dar aparent inteligenti și patrioți; asta le convine de minune pentru a controla o țară ca o colonie.

Vezi toate comentariile (6)