Politică

articolul anterior articolul urmator

Gura păcătosului Teodorovici adevăr grăieşte: 20% dintre funcţionari freacă menta

29
28 Jul 2015 19:29:53
Ştefan Vlaston

Cu câteva zile în urmă, Eugen Teodorovici a avut o criză de sinceritate: “ Cam 20 la sută din actuala administraţie publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă, a declarat ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, la Digi24. „Dacă stau la serviciu, poate o oră doar alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceştia trebuie să plece din administraţie".

Sunt mulţi care controlează această ţară, mai mulţi decât ar trebui să fie, sunt mulţi care controlează şi unul sau doi muncesc”.

Nu că nu ştiam aceste lucruri, dar le auzim pentru prima dată din gura ministrului Finanţelor Publice. Nu cu expresia “freacă menta”, dar cu acelaşi înţeles.

Discuţia se poartă în contextul aprobării, sau nu, a Codului Fiscal, şi a majorării salariilor bugetarilor cu 70%.

Prima întrebare ar fi: ce face guvernul, le măreşte salariilor şi celor care, ne explică ministrul Teodorovici, freacă menta?

Avem zeci de mii de funcţionari care pot fi înlocuiţi cu aplicaţii informatice. De exemplu, cei care eliberează caziere judiciare şi fiscale, pe banii şi timpul pierdut al cetăţenilor. De ce un computer, de la Registrul Comerţului, nu poate intreba un alt computer, de la Poliţie, dacă persoana X are sau nu bube juridice? Ca să stea la coadă şi să mai şi plătească pentru asta? Şi exemplele pot fi multiplicate mult şi bine.

De ce să avem primării care deservesc  o mie, doua, de cetăţeni, şi care nu-şi acoperă cheltuielile de funcţionare şi apelează la bugetul central?

De ce să avem şcoli care au mai mulţi salariaţi, decât elevi?

De ce sistemele informatice ale diferitelor ministere nu pot fi integrate, eventual pe bani europeni?

De ce, de ce,... Nu e prima data cand ne punem întrebări de acest fel. Degeaba.

Codul Fiscal e un lucru bun, cu o condiţie: să fie acompaniat de scăderea cheltuielilor de funcţionare a statului, pentru a nu intra în dezechilibre bugetare prin care am mai trecut, în 2009-2010, în urma moştenirii lăsate de guvernarea Tariceanu. 

Că se poate, ne explică cu cifre ministrul Teodorovici.

În loc de scădere, guvernul îşi propune o amplificare a cheltuielilor bugetare, după convingerea lui Tariceanu,  devenită celebră, “economia duduie”. Şi a duduit până a pocnit.

De unde convingerea că veniturile nu sunt conjuncturale, ca în 2008, venituri care s-ar evapora în cazul unei crize a UE, sau provocată de căderea burselor din China, sau a unui conflict armat, sau… multe alte împrejurări?

Şi atunci, viitorul guvern, ar trebui să  treacă la tăierea veniturilor acordate în mod iresponsabil.

E foarte uşor să dai, şi aproape sinucigaş să iei înapoi ce-ai dat. Am văzut scenariul acesta în perioada guvernării Boc.

Iată că ministrul Teodorovici a găsit şi soluţia pentru o aplicare fără riscuri a noului Cod Fiscal: 20% dintre bugetari să plece acasă.

Aş vrea şi eu să văd cine din guvernul PSD, în an electoral, riscă să piardă un milion de voturi, aplicând această măsură absolut necesară.

Aceasta-i problema cu Codul Fiscal. Lasă o gaură în buget de 17 miliarde de lei, la care se adăuga o altă gaură, prin creşterea salariilor şi veniturilor, a pensiilor speciale, a alocaţiilor pentru copii, a indemnizatiilor demnitarilor, de circa 13 miliarde lei. În total, 30 de miliarde lei, aproximativ 7 miliarde euro.

De unde se iau banii aceştia? Din mai bună colectare la bugetul de stat? Să fim serioşi!  Este o sumă imensă, nu va putea fi acoperită de încasări, ci din împrumuturi, pe spinarea urmaşilor noştri. 

Mai e ceva, la fel de grav.

Din declaraţiile premierului Ponta şi a ministrului Teodorovici, România nu va mai respecta ţintele de deficit bugetar convenite cu UE şi FMI, mergând pe deficite mult mai mari.

În aceste condiţii nu va mai exista un acord cu FMI, UE, BM, după septembrie 2015, când expiră actualul acord, context în care costurile împrumuturilor României pe piaţa liberă vor exploda.

Cum nu va mai exista un Emil Boc, cu determinarea de a salva ţara de la dezastru, guvernanţii vor face împrumuturi la orice costuri, pentru a-şi salva pielea.

Iar de aici încolo, Grecia scrie pe noi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

herr v3.01
28.07.2015, 21:31:31

"Cum nu va mai exista un Emil Boc, cu determinarea de a salva ţara de la dezastru..." Poftim ? Un fost pedelist "determinat", actual penelist de conjunctura, a salvat tara de la dezastru ? Si cand ? Probabil in 2012, atunci cand multumita mojiciei lui Basescu, a fost obligat sa trimita tot guvernul in frunte cu el insusi, la vestiarele istoriei...

-5 (9 voturi)
Ştefan Vlaston
28.07.2015, 22:30:26

asta credeti dv. Nu inseamna ca aveti si dreptate

+3 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
28.07.2015, 22:58:22

Comentariu considerat abuziv.

herr v3.01
29.07.2015, 00:16:38

"Asa e platit sa scrie... !" Vehementa de sarantoc pe care nimeni nu-l mai baga in seama in afara forumurilor :)

-2 (6 voturi)
catalin toader
28.07.2015, 21:42:51

Dinu Patriciu explica chiar aici, in 2010, ca simpla taiere a salariilor bugetarilor neinsotita de masuri de buna cheltuire a banului public, este frectie la un picior de lemn. Unul dintre argumente erau rapoartele Curtii de Conturi, care aratau ca 25% din fondurile publice erau aruncate pe Apa Sambetei (mai degraba in buzunare private). Esenta problemei ramane hemoragia de resurse catre clientela politica si sa nu-mi spuneti ca partidul domnului Boc a fost imun la asa ceva. A fost guvernul dumnealui curajos, dar e simplu sa fii curajos pe banii altuia. Debirocratizarea aparatului de stat trebuie sa vina la pachet cu depolitizarea lui si iar nu cred ca partidele politice ar ceda bucuroase atatea sinecuri. Asa ca ramane cum am stabilit : nici la privat, nici la stat productivitatea nu este treaba angajatilor, ci a managerilor.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările