Guvenul nu are habar!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

M-am cam săturat de amatorismul guvernamental în ceea ce priveşte populaţia de romi (nu e singurul amatorism, evident). De ignoranţa politicienilor, indiferent de partidul lor politic, în ceea ce priveşte această minoritate. Le voi adresa săpămânal câte o scrisoare, cine ştie, poate vor şi citi.

Dacă ar fi să-i scriu guvernului nostru despre romi, stimulat doar de informaţiile de azi, mi-aş cenzura fiecare cuvânt. Un udemerist András Király, secretar de stat pentru minorităţi, e mai xenofob decât portarul instituţiei sale, şi Guvernul şi Reprezentanţa Comisiei Europene ignoră romii atunci cand vorbim de cultura, limba minorităţilor din România etc. Romii sunt pentru ei, Guvern şi Comisia Europeana, un grup vulnerabil, resursă de programe sociale şi nimic altceva.

Ştim că aveţi prejudecăţi despre romi!

Ştim că nu cunoaşteţi mai nimic despre istoria acestui popor (nu aţi avut materii obligatorii in liceu)

Ştim că voi percepeţi romii ca fiind un grup social marginal, sărac, cu pusee de exotism regal.

Ştim că nu aveţi habar că există limba romani (predată chiar şi în cadrul Universităţii Bucureşti)

Ştim că politica voastră înseamnă business şi lăutărie (ca aşa v-aţi ales consilierii pentru romi)

Ştim că percepeţi romii ca fiind un corp străin României (deşi sunt cetăţeni români) şi, cu atat mai mult, al Europei

Ştim că nu vă gândiţi să contribuiţi la îmbunătăţirea situaţiei romilor (aşa cum se numeşte strategia pe care o fluturaţi pe la nasul oficialului european) pentru că nu vă pasă, nici vouă, nici politicienilor pe care-i creditaţi ca experţi în domeniu (că, deh, au cântat la mese înalte).

Ştim că posibilitatea recunoaşterii romilor ca o minoritate etnică (de facto) şi nu grup social vulnerabil v-ar strica planurile financiare (POSDRU, Fondul Norvegian, Fundaţia Ferentari etc), schemele politice şi electorale (săracu’ votează în funcţie de plasă), relaţia cu Banca Mondială şi alte minunăţii de acest tip.

Ştim că atunci când Guvernul României (prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice – o instituţie despre minorităţi care se ocupă, istoric, în special de minoritatea dominantă politic – cea maghiară) organizează, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei (vezi punctul de mai jos despre secretarul de stat xenofob), Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti (viciată de gândirea rasistului dâmboviţean) un seminar despre limbile europene la Bucureşti (în data de 26. septembrie 2013, cu un panel între orele 15.00 – 17.30) şi despre interculturalitate. Astfel, sunt reprezentante minorităţile dominante politic  - maghiari, evrei (puţin sub 3000 de persoane în România), turcii, germanii, sârbii, ucrainienii. Romii nu sunt importanţi în România, nu? Ştiţi totul despre ei, ca deh, aţi văzut la televizor şi ştiţi multe bancuri şi proverbe.  

Ştim că atunci când un demnitar o comite, în cazul romilor, nu este nici o problemă. Azi, un secretar de stat, reprezentant al UDMR, responsabil cu politicile educaţionale pentru minorităţi, într-un mod inacceptabil afirma public că el nu şi-ar lăsa copilul într-o şcoală cu romi. De ce nu este demis? Cine naiba îl ţine în funcţie – parcă UDMR era în opoziţie. Schimbaţi termenul rom cu evreu…Mai era secretar de stat domnul András Király?

Ştim că e inutil să criticăm, oricum nu vă pasă.

Ciprian Necula şi personalitaţile sale multiple (unele cenzurate)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite