Guvernarea prin glumiţe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a văzut că opoziţia nu are cum să-l răstoarne din funcţia de prim-ministru, Victor Ponta guvernează prin glumiţe. Spune lucruri serioase pe care le gândeşte, dar, folosind un simţ dubios al umorului, explică la final că de fapt noi nu mai ştim de glumă.

Ultima „şopârlă“, dintr-un şir lung, se referă la cazul primarului Iaşilor, Gheorghe Nichita: „Eu nu ştiu despre ce este vorba în dosar, dar, după spionarea unei iubite, nu ştiam că pentru asta eşti arestat preventiv“, a declarat Victor Ponta cu privire la problemele din justiţie ale vicepreşedintelui PSD de la Iaşi. Dacă spionarea „iubitei“ era o chestiune privată, premierul putea să spună orice, inclusiv să ia la mişto cazul de la Iaşi. Doar că acolo, prin folosirea poliţiei locale şi a banilor publici ca să spioneze o persoană, primarul a acţionat ca un vătaf pe moşia lui care, de fapt, era moşie publică. Dacă rechizitoriul procurorilor şi stenogramele nu sunt nişte glume, şi nu există nici un motiv să credem asta, Gheorghe Nichita şi-a făcut o mică Securitate din bani publici pe care o folosea în interes personal spionându-şi fosta amantă (asta doar din ce cunoaştem acum). Procurorii nu l-au reţinut pentru acuzaţia de „gelozie“, aşa cum insinuează şeful său de partid, ci pentru abuz în serviciu şi folosirea banilor publici în interes personal.

O altă „glumă“, pe care noi nu o înţelegem pentru că avem un simţ al umorului atrofiat în accepţiunea lui Victor Ponta, este cea legată de cazul cumnatului său, Iulian Herţanu, arestat preventiv. „Acel om nu are nici un nume, pe el îl cheamă cumnatul lui Ponta. Nu ar trebui să stea cineva în închisoare pentru asta, nu pentru că e cumnatul meu“. Din nou ne îndoim – citind documentele care au stat la baza arestării preventive – că pe undeva în rechizitoriu există referiri la gradul de rudenie al acuzatului faţă de Victor Ponta. Insinuările premierului sunt, şi de data aceasta, nu doar lipsite de temei dar şi de umor.

Mergem mai departe şi citim o altă declaraţie „în spirit de glumă“ făcută de cel mai amuzant premier de la Adrian Năstase încoace. Făcând referire la întârzierile în construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov premierul spune că lucrarea stagnează din cauza procurorilor: „Dacă mă duc la Transporturi, CNADNR, toţi îmi vor spune că a doua zi ne ia DNA-ul. Suntem în blocaj politico-instituţional. O vom face din bani de la buget, nu din bani europeni“. Probabil că,la alegerile viitoare, domnul Ponta ne va spune şi că promisiunea lui – „dacă nu se face Comarnic-Braşov până în 2016, nu mai candidez la parlamentare“- a fost tot o glumă pe care n-am înţeles-o noi, oameni răi fără umor.

Din punctul său de vedere, Victor Ponta trăieşte într-o lume veselă, a lui, iar ţara nu gustă şi nu înţelege glumele sale bune. „Cel mai cinstit guvern“, „USL trăieşte“, „Doctoratul“, „Regionalizarea“, „O nouă Constituţie“ sunt alte glume care ne-au făcut viaţa mai frumoasă şi ne-au amuzat până la lacrimi în ultimii trei ani.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite