Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernarea în cifre. Prosperitatea pentru toţi se mai amână puţin

40
18 Oct 2017 15:22:23
Ion M. Ionita
Liderul de partid şi premierul ajustează programul de guvernare
Liderul de partid şi premierul ajustează programul de guvernare

Legea pensiilor, un punct esenţial din programul PSD care a dus la obţinerea a numeroase voturi la alegerile trecute, nu va intra în vigoare în 2018, după ultimele declaraţii ale liderilor partidului. Este încă una dintre promisiunile majore trecute la capitolul „discutate şi uitate“. Dar ce se întâmplă cu restul economiei? Care sunt rezultatele guvernării în cifre?

Datele oficiale oferă o altă imagine a guvernării PSD, mult diferită de declaraţiile cu care ne-au obişnuit Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Creşterea economică, remarcabilă într-adevăr, este obţinută cu un preţ care în viitor va fi plătit amar de toţi cetăţenii acestei ţări.

În primele opt luni ale anului, datoria externă totală a României a crescut cu mai mult de un miliard de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la 4 miliarde de euro, cu un miliard şi jumătate de euro mai mult decât în perioada similară a anului 2016. Iar investiţiile străine directe au scăzut cu o jumătate de miliard faţă de primele opt luni ale anului trecut, situându-se în prezent la 2,5 miliarde de euro, faţă de 3 miliarde de euro în 2016.

Pe scurt, ce s-a întâmplat în primele opt luni ale guvernării PSD?

  • A crescut datoria externă cu un miliard de euro.
  • A crescut deficitul comercial cu peste 1,5 miliarde de euro.
  • Au scăzut investiţiile străine cu 500 de milioane de euro.
  • S-au prăbuşit la jumătate investiţiile publice ale statului în infrastructură.
  • Nu au fost inaugurat nici un kilometru de autostradă.

În rest, PSD a dărâmat un guvern şi l-a zgâlţâit serios pe al doilea. În partid conflictele generate de împărţirea puterii între liderul PSD şi premier au fost doar aplanate în urma crizei remanierii, dar pe fond nu s-a rezolvat nimic. Dragnea şi Tudose se află exact pe aceleaşi poziţii ca înainte de criză şi numai faptul că, deocamdată, nu există altă soluţie în afara coabitării i-a făcut să încheie un armistriţiu fragil şi fără perspective.

Lipsa de soluţii economice viabile pentru susţinerea promisiunilor populiste generează alte crize, în domeniul economic şi social. Simţindu-se păcălite prin aşa-zisa majorare salarială, de fapt doar o mişcare de cifre pe hârtie, sindicatele protestează. La rândul său, mediul de afaceri este descumpănit de desele schimbări, mai ales în ceea ce priveşte măsurile fiscale, pe care guvernul le tot anunţă şi apoi le abandonează, speriat de prostia pe care a făcut-o.

În opt luni de guvernare, prosperitatea unei creşteri economice de aproape 6% înseamnă de fapt, îndatorare şi adâncirea deficitelor ţării. Cu aşa recorduri, deznodământul nu poate fi decât o trezire bruscă sub duşul rece al realităţii economice.

Am mai trăit o asemenea euforie şi o trezire la realitate în 2008-2010. Atunci, de la promisa creştere salarială de 50%, s-a ajuns la tăieri de 25%. Astăzi, există toate şansele să asistăm la evoluţii similare. În fond, în 2008, creşterea economică a fost chiar mai mare, de 7% şi tot nu a folosit la nimic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

mircea georgescu
18.10.2017, 16:12:29

Si cine sa ia solutii economice viabile? PSD si ALDE, doua partide conduse de penali, si doctorate cumparate ca la piata?

+9 (13 voturi)
, new_age
18.10.2017, 16:26:26

Domnule Ionita sunt uimit. Acum cativa ani erati trup si suflet alaturi de PSD si acum va mirati ca economia nu duduie,inca nu am uitat cand ii mancati din palma domnului Iliescu.

+4 (14 voturi)
Popa Pius
18.10.2017, 17:58:26

Interesul poarta fesul. Totusi, ceea ce se amina este doar prosperitatea pentru "ceilalti". Noi astia din frunte ne-am asigurat-o deja...

0 (8 voturi)
ion popescu
18.10.2017, 17:14:54

Prosperitatea nu se amana chiar pentru toti. Parlamentarii au deja pensii speciale.Si-au marit si salariile. Iar bugetarii de prin administratiile locale si-au votat niste salarii de se mira si ei acum de unde sa-si mai incaseze lefurile. Sa nu mai vorbim de membrii C.A. din cele 22 de societati comerciale infiintate de a lu' Pandele. Asa ca cine-i harnic si munceste are tot ce vrea, cine-i lenes si chiuleste ( fura ), are tot asa ! Ba chiar mult mai mult !

+9 (13 voturi)
Fil Bert
18.10.2017, 18:01:08

Hai sa fim un pic rezonabili si sa vedem si miimea plina a paharului: poporul, care pe vremuri bea sampanie prin reprezentanti, acum primeste mariri substantiale de salariu tot prin reprezentanti, parlamentari, primari si restul administratiilor, centrala si locala. Ca doar aparatul birocratic cistiga alegerile, la urma urmei. Ce s-a mai bucurat poporu' cind a primit oua-gigant si gaini de carton cit dinozauru' de mare, ca se uita si prea-ful Daniel cu invidie la ele de le inaltimea clopotelor lui. Pensionarii numara cu zimbetul pe buze cele 5 sau 6 sute de lei pe care le primesc, gindindu-se ca adevaratii merituosi de la Interne, Justitie si Armata au razbit, in sfirsit, la 40 si ceva de ani, sa iasa la pensie cu zeci de mii de lei pe luna si cu toate astea, se intorc a doua zi la munca pentru prosperitatea tarisoarei si poporului... TelDragn...scuze, TelDrum ne-a scapat, in sfirsit, de baltile alea puturoase de pe bratul colmatat ca daca ramineam si cu alea pe cap, chiar nu stiu cum o scoteam la capat. Speram cu totii sa ne ajute si cu Marea Neagra, care e, la urma urmei, doar o mare si mai mult ne incurca. Sa mai enumar din realizarile partidului in frunte cu iubitul lui conducator?! Ca mai am...💣

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările