Guvernul dă aleşilor locali pensii speciale prin OUG, deşi o lege identică picase la CCR. Oprişan îi mulţumeşte premierului: E o lege necesară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Daniel Suciu (ministrul Dezvoltării Regionale). FOTO Mediafax
Viorica Dăncilă şi Daniel Suciu (ministrul Dezvoltării Regionale). FOTO Mediafax

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru Codul Administrativ, act normativ prin care, după cum arăta forma proiectului de ordonanţă, aleşii locali vor avea dreptul la pensii speciale. O lege identică a fost declarată neconstituţională de CCR anul trecut.

„Adoptăm azi noul Cod Administrativ,. un proiect important, rezultat al unei ample consultări.În acest Cod sunt reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative“, a declarat Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei de Guvern. Premierul a subliniat că prin acest act normativ vor fi reduse termenele de numire a unui ministru în funcţie. De asemenea, Dăncilă a vorbit şi de profesionalizarea corpului funcţionarilor publici. 

Pe de altă parte, odată cu Codul Administrativ, revin şi pensiile speciale pentru aleşii locali, după cum arată forma proiectului pus în dezbatere. Social-democraţii revin cu pensiile speciale cu toate că aceste au fost declarate neconstituţionale de trei ori. 

Mai mult, exact această formă a Codului Administrativ nu a trecut de testul CCR în 2018, judecătorii constituţionali declarând în integralitate neconstituţională iniţiativa legislativă.  

Marian Oprişan apreciază demersul Guvernului

Marian Oprişan, vicepreşedinte al PSD şi preşedinte de CJ, a afirmat, după adoptarea OUG privind Codul Administrativ, faptul că era necesară o asemenea lege, aşteptată de mulţi ani.

„În calitate de Preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) multumesc Primului-Ministru Viorica Dancila dar si Guvernului României pentru aprobatea Codului Administrativ in sedinta de marti, 25 iunie 2019. Reglementarile din Codul Administrativ au fost discutate si au beneficiat de expertiza colegilor din Consiliile Judeţene din România, multe dintre propunerile acestora regasindu-se în documentul aprobat. Este îmbucurător faptul că administraţia publică are, în final, un instrument de lucru care reglementează activitatea în administraţia publică şi centrală şi care a fost cerut de către cei care lucrează în administraţie de foarte mult timp. Consider că propunerile UNCJR la Codul Administrativ sunt de natură să aducă mai multe clarificari, să eficientizeze activitatea adiministraţiei în relaţia cu cetăţenii dar, în acelaşi timp, are şi darul de a-i responsabiliza mai mult pe funcţionarii publici. Pe de altă parte, prevederile Codului Administrativ clarifica statutul unor funcţii publice, precum funcţia de prefect sau cea de director/director executiv din cadrul serviciilor publice deconcentrate. Mă bucur că aceste propuneri ale UNCJR se regăsesc în prevederile Codului Administrativ, dar şi că ele au fost acceptate şi de partenerii noştri de dialog din cadrul Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Asociatia Oraselor din Romania şi de Asociaţia Comunelor din România (AcoR). Iată că, după mai bine de 20 de ani de aşteptare, administraţia publică din România are un Cod Administrativ, o lege atât de necesară cu care să operăm în beneficiul cetăţenilor şi al comunităţilor“, se arată în mesajul lui Oprişan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite