Guvernul a dublat numărul de parlamentari pentru diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat marţi în şedinţa de Guvern că printre prevederile ordonanţei de urgenţă privind alegerile parlamentare se regăseşte şi dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora. Astfel, de la şase parlamentari, numărul va creşte la 12.

„Ordonanţa se referă la modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate, având în vedere că există un vid legislativ pentru reglementarea alegerilor anticipate în situaţia de dizolvare a Parlamentului”, a declarat Marcel Vela în şedinţa de Guvern.

Acesta a adăugat apoi c astfel numărul de parlamentarin din diaspora va creşte „de la doi la patru senatori şi de la patru la opt deputaţi”.

O altă reglementare adusă prin OUG se referă la extinderea zilelor de vot la trei zile.

„Corelăm şi alte termene pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate”, a adăugat ministrul de Interne.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avizat negativ proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care preşedinţii de Consilii Judeţene urmau să fie aleşi indirect, prin votul consilierilor judeţeni, măsură care ar fi redus influenţa baronilor locali. Motivul: s-ar schimba sistemul electoral cu mai puţin de un an înainte. Însă Guvernul tocmai şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. ”Acolo rămâne tot vot direct”.

Surse: Guvernul adoptă azi două OUG: organizarea alegerilor anticipate şi alegerea şefilor de CJ prin vot indirect

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite