Guvernul a extins nepotismul peste graniţele ţării. Ce garnitură de tineri diplomaţi a pregătit PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când au preluat puterea, liderii PSD-ALDE le-au oferit copiilor diverse cadouri pe bani publici. Şi-au inslatat odraslele în Parlament, în ministere şi, mai nou, în fruntea unor consulate. Ce-i recomandă pe noii diplomaţi? Numele tatălui. „Adevărul“ vă prezintă vârfurile noii generaţii de sinecurişti

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a validat, zilele trecute, un nou val de nepotism în diplomaţie, care nu este doar imoral, ci şi la limita legalităţii. Astfel, Sorin Pârvulescu, fiul celei de-a doua soţii a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost numit consul la Strasbourg. Mutarea emană un vădit conflict de interese, în condiţiile în care ministrul de Externe a contrasemnat instalarea în funcţie a fiului său vitreg.

Sorin Pârvulescu este exemplul perfect de evoluţie profesională bazată strict pe cariera tatălui, fie el şi vitreg. Până în octombrie 2010, Sorin Pârvulescu a lucrat ca expert juridic la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.  A trecut la Senat, unde a fost pus şef peste Biroul de Proceduri Achiziţii Publice. În iunie 2012, Sorin Pârvulescu a fost avansat pe funcţia de director al Direcţiei Achiziţii Publice a Senatului. Câteva luni mai târziu, a fost detaşat în MAE, minister condus la acea vreme de Titus Corlăţean (PSD). În centrala MAE n-a zăbovit prea mult, fiind trimis imediat consul la Cahul, în Republica Moldova. Cum ascensiunea sa nu putea fi oprită, a fost transferat, direct, deci fără concurs, în funcţia de consul în Luxemburg. În tot acest timp, tatăl său vitreg era director al SIE.

Guvernul Dăncilă i-a oferit o poziţie de consul şi lui Anton Emanuel Barbu, fiul fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, în prezent şef al Autorităţii Electorale Permanente, unul dintre apropiaţii lui Călin Popescu Tăriceanu. Anton Barbu va reprezenta România la Edinburgh.

Ioana Gheorghiaş, fiica lui Mugurel Gheorghiaş, zis „Melcul“, fost coleg de facultate şi de trupă rock cu liderul PSD Liviu Dragnea şi, ulterior, unul dintre acţionarii companiei TelDrum, va fi trimisă consul al României la Torino. Ioana Gheorghiaş a fost consilieră la cabinetul lui George Ciamba, secretar de stat în MAE. 

Imagine indisponibilă

„Doar nu era prost să refuze“
Şi fiul lui Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării în guvernarea PDL, a schimbat o sinecură naţională pe una internaţională. Andrei Stănişoară a lăsat baltă funcţia de subprefect al judeţului Mehedinţi, în care fusese instalat în 2015, şi a plecat consul la Salonic. Pe pagina de Facebook, Andrei Stănişoară a prezentat vestea plecării sale peste hotare ca o formă de promovare silită. „Sunt nevoit să părăsesc funcţia publică de subprefect al judeţului Mehedinţi“, a anunţat Stănişoară junior.

La începutul anului 2017 imediat după ce a ajuns în Parlament, Ioana Bran a fost instalată direct în conducerea Camerei Deputaţilor, ca secretar. Odată cu instalarea Guvernului Dăncilă, Ioana Bran a devenit ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Dăncilă. Clasica întrebare: ce o recomandase? Doar tinereţea, căci, la 31 de ani, nu avea nimic în comun cu sportul de performanţă sau cu managementul sportiv. Jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit că doi consilieri ai Ioanei Bran, în timp ce şefa lor era invitată într-o emisiune la radio, s-au dat drept simpli ascultători şi i-au adresat ministrului întrebări dinainte stabilite. Chestionată, ulterior, de către Antena 3 dacă admiratorii care au sunat la Europa FM erau consilierii ei,  Ioana Bran a răspuns: „Vocile sunt similare, dar dumnealor zic că nu, nu am ureche muzicală“.

Până să ajungă în Legislativ, Ioana Bran a lucrat la compania tatălui său, un renumit producător de palincă, proprietar al distileriilor Bran şi sponsor al PSD. Fratele Ioanei Bran, Daniel, a fost consilierul lui Daniel Constantin  la Ministerul Agriculturii.

În primăvară, Remus Munteanu a fost numit secretar de stat in Ministerul Tineretului şi Sportului. Cine este Remus Munteanu? Fiul lui Ioan Munteanu, fostul lider al deputaţilor PSD, care a demisionat in ianuarie din Parlament invocând „motive de sănătate“. La pachet cu Remus Munteanu, şi Tudor Buzatu, fiul baronului de Vaslui Dumitru Buzatu, a fost numit secretar de stat în Guvern, dar la cabinetul vicepremierului Ana Birchall. „L-a recomandat organizaţia, partidul, şi el doar nu era prost să refuze“, a motivat Buzatu - tatăl numirea fiului său în Guvern. Ana Birchall, şefa lui Tudor Buzatu, este deputat de Vaslui, judeţul condus chiar de Dumitru Buzatu. Potrivit unor surse politice, liderul PSD Vaslui a fost cel care a insistat pe lângă Liviu Dragnea ca Ana Birchall să obţină un post de vicepremier.

Fetele lu’ tata, locuri călduţe în eşalonul doi
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a recunoscut nonşalant că şi-a angajat fiica cea mică, Dana, chiar în ministerul pe care îl conduce. „Este un adevăr pe care nu îl ocolesc şi n-aş avea de ce să o fac. E un copil care, ca şi dumneavoastră, aşteaptă să-şi găsească rostul în viaţă. Sper să-l găsească, iar în ceea ce mă priveşte, ca părinte, o ajut să-l găsească, pentru că e firesc, este natural“, a declarat Petre Daea.
Adrian Ţuţuianu şi Florin Iordache sunt alţi doi lideri PSD care au avut grijă ca fetele lor să ocupe funcţii la stat. Ruxandra Ţuţuianu este angajată în funcţia de consilier juridic la Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea. În timpul protestelor faţă de Ordonanţa 13, fiica lui Ţuţuianu şi-a manifestat „scârba“ faţă de bucureştenii care au ieşit în stradă, „ca oile“. La doar 25 de ani, Delia Iordache, fiica fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache, are un parcurs profesional de invidiat. De la începutul anului 2017, Delia Iordache lucrează la Cancelaria BNR. Iar înainte de a ajunge la banca centrală, Delia a fost referent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la departamentul Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Andreea Cosma a ajuns deputat PSD după o mişcare nemaiîntâlnită în istoria Parlamentului: doi social-democraţi, aflaţi înaintea ei pe lista electorală, au demisionat din Parlament doar ca să-i facă ei loc în Legislativ. Andreea Cosma este fiica fostului baron de Prahova Mircea Cosma. Până acum, s-a remarcat în Parlament pentru că l-a bruscat pe deputatul USR Iulian Bulai. Fratele Andreei Cosma, Vlad, a prins şi el un  mandat de parlamentar în legislatura 2012-2016, fiind bun prieten cu fugarul Sebastian Ghiţă. 

Minorităţile au copiat modelul PSD
Rutenii sunt reprezentaţi în Legislativ de Iulius Firczak, fiul fostului deputat al rutenilor din ultimii 16 ani, Gheorghe Firczak. Acesta a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în anul 2015, tocmai pentru că în perioada 2008-2012  şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. Uniunea Polonezilor este  reprezentată de Victoria Longher, soţia fostului deputat Ghervazen Longher (2000-2013). În 2014,  Ghervazen Longher a fost condamnat de Curtea Supremă la trei luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat fraţii la Camera Deputaţilor. Italienii din România l-au înlocuit pe fostul deputat Mircea Grosaru, decedat chiar în timpul mandatului, cu fiul acestuia, Andi Gabriel Grosaru.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite