Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a început şantajul la Iohannis cu România luată ostatică. Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor

77
4 Sep 2018 20:23:27
Autor: Sebastian Zachmann
Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă se ceartă pe banii ţării
Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă se ceartă pe banii ţării

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici îl acuză pe şeful statului că-i lasă pe angajaţii la stat fără leafa pe luna septembrie, deşi, pe hârtie, Guvernul are prevăzuţi bani în buget până la finalul anului

Ruptura dintre Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis zdruncină sistemul de securitate al statului. În mod inedit, şeful statului a suspendat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), după ce Guvernul a tăiat din bugetele serviciilor secrete, instituţii pe care PSD nu le controlează. „Aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale nu pot fi explicate decât printr-o sintagmă de tip «şicană politic㻓, a motivat Klaus Iohannis decizia de a suspenda şedinţa CSAT. Nici măcar în timpul guvernării USL, când conflictul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta ajunsese la apogeu, nu s-a ajuns la decizia de a fi suspendată o şedinţă a CSAT, for unde hotărârile nu pot fi luate decât cu unanimitate de voturi.

Cum s-a ajuns la acest conflict? Iohannis s-a opus deciziei Guvernului de a tăia masiv din bugetele instituţiilor de forţă: MAPN, MAI, SRI, SIE, SPP. Şeful statului a cerut Executivului să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, în care serviciile secrete să primească mai mulţi bani. „Este inadmisibil să punem în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea este puternic pozitivă şi nu există niciun fel de motivaţie pentru tăieri bugetare într-o zonă aşa de sensibilă ca cea a securităţii naţionale. Românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, vin pentru că avem servicii performante care garantează românilor această securitate“, a motivat şeful statului.

În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a plâns că refuzul preşedintelui de a aviza rectificarea bugetară îi afectează pe toţi angajaţii la stat, nu doar pe cei din zona securităţii. „Luna septembrie rămâne neacoperită pe partea de salarii pentru o serie de entităţi la nivel public“, a spus Teodorovici. Însă legea îl contrazice.

Potrivit legii de organizare a CSAT (415/2002), avizul instituţiei este necesar doar pentru bugetele „instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale“. Mai exact: MAPN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS. În rest, Guvernul poate aloca banii prevăzuţi în proiectul de rectificare bugetară către educaţie, sănătate şi administraţie locală fără avizul CSAT. Conform procedurii, alocarea fondurilor se face prin  ordonanţă de urgenţă.

Cât priveşte plata salariilor pentru aparatul bugetar, Guvernul n-ar trebuie să se încurce de avizul CSAT, căci Legea bugetului de stat pe 2018, aşa cum a fost votată în Parlament chiar de majoritatea PSD-ALDE, prevede fonduri suficiente pentru lefuri până la finalul anului. Chiar dacă rectificarea bugetară taie fonduri de la anumite instituţii, salariile funcţionarilor nu sunt afectate.

Ce modificări aduce noua rectificare
Noul proiect de rectificare bugetară menţine tăierile de buget pentru Administraţia Prezidenţială şi pentru Serviciul Român de Informaţii, în timp ce pentru celelalte servicii scăderile sunt mai mici comparativ cu proiectul iniţial. Astfel, Administraţia Prezidenţială va avea, în continuare, bugetul redus cu 11,1 milioane lei. La fel şi SRI, căruia îi scade bugetul cu 113 milioane de lei.

În schimb, bugetele altor servicii vor fi diminuate cu sume mai mici faţă de varianta iniţială: Serviciul de Protecţie şi Pază: -15 milioane lei (faţă de -22,7 milioane lei), Serviciul de Informaţii Externe: -2,8 milioane lei (faţă de -16,5 milioane lei), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: -14,2 milioane lei (faţă de - 16,2 milioane lei).

Dragnea şi Dăncilă, huiduiţi

Liderul PSD Liviu Dragnea a avut o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă despre rectificarea bugetară, urmare a situaţiei din CSAT. Liviu Dragnea a mers la Palatul Victoria după ce, anterior, au existat discuţii telefonice şi cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în Polonia. După o oră de discuţii la Guvern, Dragnea şi Dăncilă au ieşit împreună din Palatul Victoria, ei fiind huiduiţi de mai multe persoane adunate în faţa sediului Executivului, care au strigat "Hoţii" şi "Analfabeta".

Suspendarea şedinţei CSAT nu are temei legal. Este necesară desecretizarea stenogramei.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

77 Comentarii

Carmen Florea
4.09.2018, 20:31:51

... daca si cclarul asta a ajuns ministru cu datorii la stat, pe care apoi si le-a 'sters' singur..., 'pt ca putem' ... ... mai ales ca mai fura si niste bani de la buget pe un carton venit pe posta de la 'servicii', unde cica el a studiat, de fapt nu s-a prezentat macar o zi ... ... si cati cclari infuleca banii de la buget pe cartoane cumparate la batranete ..., ca la tinerete nu erau in pizide, erau numai soferi, tractoristi, crasmari, ciobani, vacari, birjari ...

+6 (16 voturi)
Adrian Dinu
4.09.2018, 20:54:10

Vreau sa stiu un lucru: 1. Cati migranti islamici a primit Romania pe cote obligatorii de la UE? 2. Vreau sa stiu daca SRI ii monitorizeaza. Daca da, cati bani cheltuie SRI din bugetul national pentru aceasta monitorizare? 3. Seful MI6 a spus ca pentru a monitoriza non stop un suspect de terorism, MI6 are nevoie de un dispozitiv de 20 oameni. Daca facem socoteala ca sunt sute sau mii de astfel de suspecti faceti socoteala si ce sume imense implica aceasta treaba. Deci in acest context as vrea sa stiu care e suma pe care Romania & SRI o cheltuie in acest sens, repet, strict pt a monitoriza migrantii islamici bagati pe gat pe cote de UE!

-12 (16 voturi)
¡Ay, caramba
4.09.2018, 20:54:55

N-au zis ei ca e rectificare 'pozitiva'? Prin urmare, banii de salarii trebuie sa existe cel putin la nivelul prevazut in bugetul legiferat la inceputul anului, cu sau fara avizul CSAT. Bine, asta intr-o situatie ideala (ca la fizica) aia in care sceleratii din guvernul pesedist n-ar minti si n-ar fura.

+11 (11 voturi)
ovidiu preda
4.09.2018, 20:59:24

yohanus isi bate joc de tara

-21 (23 voturi)
ovidiu preda
4.09.2018, 21:01:54

hi be si nos-talgii ariene

-18 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (77)