Guvernul lui Plahotniuc, dependent de acordul cu FMI şi de banii de la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un război de uzură cu preşedintele Republicii Moldova pentru preluarea puterii executive, oligarhul Vladimir Plahotniuc a reuşit să îşi impună propria majoritate şi omul de încredere, Pavel Filip, la şefia Executivului de la Chişinău.

Misiunea cabinetului condus de „omul de încredere al lui Plahotniuc” este deficilă pentru că trebuie să salveze economia moldavă şi implicit statul de la incapacitatea de plată, printr-o acţiune de recrediblizare externă. Aici, mă refer la redeschiderea finanţării cu Bucureştiul şi semnarea acordului de împrumut cu FMI, pentru a putea supravieţui în următoarele luni, întrucât circul forţelor pro-putiniste din PMAN alături de ong-urile fraţilor Ţopa nu vor putea răsturna ordinea în stat, fără implicarea directă a Kremlinului. Ori Moscova deocamdată stă pe margine şi asistă la circul politic moldav, iar de bani pentru Moldova nici nu poate fi vorba întrucât Rusia are alte priorităţi în Ucraina şi-n Siria. Pe de altă parte, cabinetul lui Plahotniuc nu are încă un plan de guvernare bine pus la punct, ci o nevoie acută de bani care pentru moment nu au de unde să vină în sprijinul bugetului consolidat. Astfel, că în pofida protestelor din PMAN ale forţelor pro-putiniste, pro-europeniste care vor alegeri anticipate, premierul moldovean a făcut prima vizită externă la Bucureşti pentru a obţine o recredibilizarea externă şi totodată deblocarea creditului de 150 milioane de euro promis de autorităţile române încă din toamnă.

„Avem un plan de guvernare. Sunt foarte bine punctate priorităţile: una ar fi lupta cu corupţia, alta ar fi îmbunătăţirea mediului de afaceri. Oamenii sunt preocupaţi de preţul energiei, tarifele la gaze, la produsele alimentare. Trebuie să facem ca oamenii să simtă grija Guvernului. Trebuie să muncim foarte mult. Trebuie să depăşim criza financiară, cea socială şi apoi cea politică", a declarat premierul moldovean, la postul Digi 24.

În fapt, Pavel Filip nu are nicio strategie coerentă, ci doar a oferit o acţiune de PR politic pentru a-şi arăta „buna credinţa în actul guvernării” în contextul în care a fost impus de oligarhul Vlad Plahotniuc, iar miza Cabinetului său o reprezintă banii europeni pentru a supravieţui la guvernare.

„Nu trebuie să căutăm salvarea Republicii Moldova în exteriorul ei. Problemele nu trebuie căutate acolo. Trebuie să ne organizăm mai bine, trebuie să ne mobilizăm. Am rugat colegii să uite de partide şi de viaţa personală şi să muncească. Am experienţă - ştiu cum nu trebuie să lucreze un guvern. Asta însemnă o platformă de comunicare în Guvern, iar premierul trebuie să fie un integrator. Să nu ne limităm la platforma de comunicare ce reprezintă Guvernul, trebuie încadrată societatea civilă şi platforma parlamentară”, a adăugat şeful Executivului de la Chişinău.

Acest lucru a fost sesizat şi de premierul Dacian Cioloş care a condiţionat sprijinul financiar al Bucureştiului în funcţie de setul de reforme şi de modalitatea în care Cabinetul Filip le va implementa în cel mai scurt timp.

„Cunoaştem dificultăţile din Republica Moldova în momentul de faţă, care au fost accentuate şi de criza politică prelungită din aceste ultime luni şi, din această perspectivă, în măsura în care Guvernul Republicii Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere, într-o primă fază, într-o primă etapă, un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă. Şi aici i-am spus dlui prim-ministru că, în perioada următoare, în zilele următoare, analizăm posibilitatea pe care o avem pentru a veni cu un anumit sprijin pentru anumite produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetăţenii Republicii Moldova. Deci, este un sprijin adresat cetăţenilor Republicii Moldova cei mai nevoiaşi” a declarat Dacian Cioloş, potrivit Realiatea tv.

În fond, mesajul Bucureştiului transmis Cabinetului condus din umbră de oligarhul Plahotniuc relevă neîncredere şi totodată îi limitează acţiunile de credibilizare în plan extern în contextul în care banii comunitari nu vor apărea prea curând în visteria statului moldovean. La rândul său, fostul ministru de finanţe moldovean, Veaceslav Negruţă a scris în paginile blogului personal că deficitul bugetar pentru luna februarie s-ar cifra la circa un milliard de lei moldoveneşti şi perspectivele sunt sumbre.

„Veniturile sunt aşa cum sunt. Activităţile economice sunt în descreştere. Respectiv, venituri în creştere la buget nu pot fi. Două opţiuni ar avea această guvernare: a) deprecierea bruscă a leului, care să aducă venituri mai mari din vămuirea mărfurilor de import şi tva aplicat la preţurile crescânde pe intern. BNM ştie cum, are experienţa „scuturatului saltelelor„ din februarie anul trecut;b) stoarcerea, prin derogare de la Legea BNM, modificată în 2015 în linişte ca să nu înţeleagă nimeni, venitului BNM obţinut anul trecut din „scuturarea saltelelor” oamenilor şi agenţilor economici de dolari şi euro. Asta după ce spre mijloc de februarie ar putea apărea raportul auditului extern al BNM şi o parte din venit ar putea fi transferat în buget, chiar dacă BNM nu are astfel de intenţii acum, Parlamentul ar putea veni ca salvator (iar 57), recunoscând că a dat-o în bară intenţionat în iulie 2015”, a arătat fostul demnitar moldovean în paginile blogului personal.

În faţa falimentului generalizat, Cabinetul mogului Plahotniuc este obligat să iasa măsuri urgente de redresare altfel încât să evite incapacitatea de plată a statului întrucât furia străzii îl va înlătura de la putere. Colacul de salvare nu va veni de la Bucureşti şi  nici de la Bruxelles ci poate de la misiunea FMI care va impune nişte condiţii draconice pentru acordarea împrumutului asta dacă Vlad Plahotniuc nu îşi va pune la bătaie propria avere pentru stoparea deficitului bugetar. Greu de crezut în onestitatea lui Plahotniuc care şi-a luat o piatră de moară greu de dus în condiţiile falimentului generalizat al Republicii Moldova. Până atunci, anticipatele rămân visul tuturor forţelor politice la Chişinău, fie că sunt pro-putiniste, pro-europeniste, puterea politică şi banii europeni constitue miza jocului geopolitic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite