Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul merge înainte şi adoptă OUG-ul pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze. Cum arată măsurile finale care au împărţit în două Coaliţia

9
25 Jan 2022 17:36:59
Autor: Radu Eremia
Nicolae Ciucă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Ciucă a anunţat la începutul şedinţei de Guvern care vor fi măsurile finale pentru Ordonanţa de Guvern care a fost subiect de dispută în Coaliţie. Marcel Ciolacu anunţase mai devreme că ordonanţa nu va fi adoptat. Măsurile sunt luate pentru a fi aplicate, consumatorilor casnici şi non-casnici, inclusiv pentru companiile din industria alimentară.

„Aprobăm în şedinţa de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate. Astfel, pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 bani /kwh energie electrică şi 0,31 bani /kwh gaze, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum până la 500 kw/h energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 bani/ kwh la energie electrică şi cca 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. S-a decis ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească. Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri şi industria alimentară vom plafona preţurile la 1 leu /kwh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kwh la gaze naturale”, a declarat Ciucă la începutul şedinţei de Guvern. 
 
„Pentru CET-uri este deja activă o schemă de ajutor de stat. În ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se ştie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 de milioane de euro pentru susţinerea acestora. La nivelul Ministerului Energiei, se discută în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin.
 
 Am finalizat acest set de noi măsuri, pentru lunile februarie şi martie, după consultările de la nivelul coaliţiei şi cu partenerii sociali. Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune pentru a interveni cu soluţii în această criză economică. Am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având că atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a mai afirmat premierul.

„O să luăm o decizie mâine” a fost poziţia lui Marcel Ciolacu, marţi după-amiazp, întrebat de soarta OUG-ului, după ce a ieşit de la o şedinţă tensionată de Coaliţie. PSD a susţinut în săptămânile precedente inclusiv măsura scăderii TVA-ului pentru gaze şi energie, dar PNL s-a opus. 

Înfiinţarea unui nou comitet interministerial
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a decis înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, structură ce are ca obiectiv identificarea de soluţii pentru protejarea cetăţenilor şi a sectoarelor economice de efectele crizei energetice. 

Comitetul interministerial are ca principale atribuţii stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi identificarea celor mai potrivite soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării efectelor creşterii preţurilor la energie. Din Comitet vor face parte reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale.

La reuniunile Comitetului participă, în calitate de invitaţi permanenţi, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM“ - S.A., Bursei Române de Mărfuri - S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai mediului academic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Ionel Marcu
25.01.2022, 18:31:52

E bine pentru populație și firmele consumatoare dar de unde vin banii ce acoperă diferența? Tot din împrumuturile alea cu, deja, 5,4% dobândă, deci din viitoarele salarii ale copiilor noștri? Că de-ar fi numai din profitul producătorilor și furnizorilor ar fi bine dar nu cred că prețurile astea uriașe vin numai de acolo, ar fi prea simplu.

+1 (1 vot)
Ezechiel Levitsky
25.01.2022, 18:48:39

ce plafonare e asta? au crescut pretul de la 0.6 la 0.8 o crestere de 33%

+1 (1 vot)
Ezechiel Levitsky
25.01.2022, 18:37:47

mult a mai durat liberalizarea :)))

+2 (2 voturi)
Aurel Paun
25.01.2022, 18:45:10

"Astfel, pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 bani /kwh energie electrică şi 0,31 bani /kwh gaze, indiferent de consum." Bai sunteti cretini, politruc sau jurnalist, de unde 0,8 BANI, cand de fapt se vrea 0,8 LEI? PNL-ul asociat cu PSD-ul la guvernare este mai rau decat cand era asociat cu USR-ul. La orice propunere legislativa sau masura guvernamentala PNL-ul zice intr-un fel, PSD-ul exact opus. Catu a schimbat 2 ministri ai sanatatii de la USR, iar "marele Rafila" se dovedeste un tantalau populist, marca PSD. Acest guvern nu va rezista pana la vara. Premierul Ciuca ar face bine sa-l convinga pe Iohanis sa aduca USR-ul la guvernare in locul PSD. Struto-camila PNL-PSD se dovedeste ca nu functioneaza iar alegerile anticipate nu rezolva problema..

+3 (5 voturi)
Un cititor
25.01.2022, 19:35:24

Lamai !!! Politicienii nostri trebuie dusi la medic. Vad si gandesc distorsionat !! Intentionat sau nu. La ei marirea salariilor/pensiilor inseamna micsorare, iar micsorarea pretului la energie termica/electrica, inseamna dublarea lui. Imi place ca romanii sareau ca arsi, la fiecare stire cum ca s-a mai scumpit benzina/motorina cu un ban -doi. Imi amintesc: un roman, drept protest a platit plinul la benzina cu o punga cu bani. Acum, cand acest guvern de "doctoranzi" -----e plin de DOCTORI.....(era sa zic de plagiate), ne iau tot venitul dintr-o luna pe curent el. suntem f f calmi. De fapt este taxa pe care o tot cautau. Si e una buna si indestulatoare. Cu plafonarea lor, ne-au dat de inteles ca putem sta iarna si doar intr-o camera. Lamai !!!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările