Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul monocolor al USR poate fi o soluţie pentru ieşirea din criză, susţine Cioloş, după prezentarea listei de miniştri propuşi

8
17 Oct 2021 16:55:01
Autor: Lorena Mihăilă

Dacian Cioloş a făcut apel la PSD şi PNL să voteze Guvernul monocolor al USR pentru a ieşi din criza politică: „Poate ne rupem gâtul şi veţi scăpa de noi sau poate vom reuşi să ţinem lucrurile sub control şi vă vom permite să vă număraţi liniştiţi procentele. Oricum ar fi, ieşiţi în câştig, pentru că sunt convins că nu vreţi să vă treziţi pe tavă cu o ţară demolată”, a scris preşedintele USR pe Facebook.

„Determinarea de a merge până la capăt. Voi prezenta astăzi Comitetului Politic al USR reunit în procedură de urgenţă lista cabinetului şi programul de guvernare cu care vom merge în Parlament. Datoria mea, ca politician, e să răspund tuturor întrebărilor, iar cei care vor să ştie de ce nu am depus mandatul primit de la preşedintele României au dreptul să întrebe şi să li se răspundă. Mergem până la capăt pentru simplul fapt că politicianul român trebuie să-i redea cetăţeanului român încrederea în stat şi în capacitatea acestuia de a-i apăra interesele cât mai bine cu putinţă.
 
Politicianul poate lua decizii bune sau proaste, dar cel puţin la fel de importantă precum decizia în sine (şi rezultatul acesteia) este buna-credinţă pe care se fundamentează decizia sa. A greşi e cât se poate de uman, a fi lipsit de onestitate şi de bună-credinţă este o lipsă de caracter în momente calme şi o ticăloşie în momente de criză. Suntem într-o criză sistemică pentru că nimeni nu mai crede o vorbă ieşită din gura unui politician. Vom trece peste această criză dacă vom începe să redăm încrederea cetăţenilor în gesturile şi în acţiunile noastre.
 
Este o criză de durată, pentru că nu poţi rezolva o problemă care a trenat 30 de ani în câteva luni. Criza sanitară este un rezultat al lipsei de încredere în instituţii înainte de orice. Criza energetică este o criză europeană şi globală care va afecta în cel mai dur mod cu putinţă România. Din nefericire, aceste săptămâni nu au contribuit la creşterea încrederii cetăţenilor în capacitatea politicului de a rezolva probleme, ba dimpotrivă.
 
Cred că este nevoie de multă onestitate în perioada care vine, pentru că avem doar două soluţii: o criză totală care va duce la implozia sistemului şi la o perioadă de extremism şi populism sau recâştigarea încrederii în noi, care să se facă onest şi prin muncă reală.
 
Şi, pentru că onestitatea este valoarea de bază, trebuie spus că, paradoxal, foarte probabil suntem singura soluţie pentru momentul de faţă, care convine tuturor forţelor politice în momentul în care ne găsim. Mergem mai departe, pentru că am putea fi o soluţie convenabilă întregii clase politice. Votul din Parlament va decide.
 
În ceea ce ne priveşte, voi prezenta Biroului Naţional USR şi Comitetului Politic USR o listă de miniştri şi o vom vota pentru a ajunge în Parlament. Vom merge până la capăt, pentru că avem de ales dacă respectăm mecanismele politice, funcţionarea democraţiei şi interesele de moment ale unor actori politici. Să nu vă închipuiţi că am ajuns noi să formăm un guvern monocolor pentru că nimeni altcineva nu-şi doreşte să ocupe scaune de miniştri.
 
Am ajuns pentru că, în contextul momentului, noi facem mai puţine calcule politice decât celelalte partide despre care cred că, pur şi simplu, sunt captive propriilor analize şi speranţei că la sfârşit vor avea de câştigat mai mult decât competitorii lor. Noi suntem mult mai sensibili la critică şi la interacţiunea cu publicul nostru şi am fost împinşi în faţă de această gândire optimistă şi curajoasă. Vom vedea la sfârşit cine a avut dreptate, dar nu regretăm niciun moment faptul că am făcut acest pas, pentru că trebuie să existe o parte a societăţii şi a politicului care să creadă că se poate chiar şi atunci când pare că nu mai există speranţă. De aceea mergem noi până la capăt.
 
Pentru că cetăţenii României trebuie să ştie că, indiferent de cât de dificilă este situaţia politică, mereu va exista cineva care să-si asume rezolvarea respectivei situaţii. Astăzi, suntem noi. Mâine, pot fi alţii.
 
Sunt conştient că există o aversiune şi o nervozitate la adresa noastră în PNL încă din campaniile electorale din 2019 şi 2020. Motivele sunt diferite, ţin de trecut şi nu vreau să mă refer la ele acum. Înţeleg perfect de ce există această emoţie la adresa noastră şi ştiu că în bună măsură ea este provocată de teama de nou. De aceea apare mereu ideea că nu vă puteţi înţelege cu noi.
 
Poate că, dacă nu ar fi existat această teamă, Coaliţia ar fi funcţionat. Istoria e istorie, aşa că să ne uităm la ceea ce urmează. Eu sunt sincer convins că putem învăţa să lucrăm împreună dacă vom avea ocazia să cultivăm încrederea în relaţiile dintre noi. Acum, guvernul monocolor al USR poate fi o soluţie  pentru ieşirea din criză. Lăsaţi-ne pe noi să înfruntăm această iarnă şi gândiţi pragmatic la cea mai bună soluţie politică pentru a salva ce se mai poate salva din proiectul politic început anul trecut.
 
Indiferent de situaţie, cred că şi pentru PSD tot noi putem fi o soluţie pentru a depăşi lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul şi veţi scăpa de noi sau poate vom reuşi să ţinem lucrurile sub control şi vă vom permite să vă număraţi liniştiţi procentele. Oricum ar fi, ieşiţi în câştig, pentru că sunt convins că nu vreţi să vă treziţi pe tavă cu o ţară demolată.
 
În finalul acestei mărturisiri, aş vrea să îi mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru încrederea acordată odată cu acest mandat. Nu ştiu care au fost motivele reale ale acestei decizii, dar formal cred că trebuie să restabilim o relaţie funcţională între instituţiile statului român. Sunt conştient de teoriile care s-au vehiculat în spaţiul public privind această desemnare. Dar cred că e mare nevoie să construim o relaţie instituţională care să fie curăţată de nervozitate şi de cuvinte grele.
 
Ce pot eu să fac e să port un dialog instituţional corect şi onest cu fiecare membru al sistemului democratic şi să ofer aceeaşi onestitate pe care am pus-o pe masă cetăţenilor. Nu e niciun câştig pentru nimeni să distrugem instituţii şi simboluri, pentru că tot noi singuri va trebui să le reconstruim. Ideea că ne vom vindeca prin pârjolire este greşită şi nocivă. Ne vom vindeca prin muncă, onestitate şi recunoaşterea greşelilor.
 
Aşa că sper ca membrii Comitetului Politic al USR să ia deciziile cele mai bune, după cum sper că PNL şi PSD vor respecta întregul proces parlamentar. Fiecare parlamentar este liber să gândească cu propria sa minte şi să decidă cu propria sa conştiinţă. Indiferent de decizia pe care o vor lua, sper să fie împăcaţi şi mulţumiţi de votul propriu, pentru că o Românie mai bună nu e o Românie a USR sau una a PNL şi PSD.
 
O Românie mai bună e una în care avem încredere în ce ne spune celălalt şi nu trăim în fiecare zi cu spaima că suntem minţiţi şi înşelaţi”, a scris Dacian Cioloş, duminică pe Facebook.
 
Biroul Naţional al USR a agreat, duminică, lista de miniştri şi forma finală a programului de guvernare care vor fi propuse spre validare în Comitetul Politic al partidului, ce are loc duminică seară, de la ora 18:00. Lista de miniştri şi programul de guvernare, validate de Comitetul Politic, vor fi depuse luni în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloş.
 
Lista poate fi consultată aici, iar programul de de guvernare propus de USR poate fi citit aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

lamuritorul
17.10.2021, 17:26:09

Ba Ciocolos, uite cum sta treaba: - liberalii si udemeristii au facut ce-au facut si au rezolvat 1800 de paturi la ATI, ca pe ametita ta de la Sanatate a durut-o-n... cursul verii undeva de valul 4 care trebuia pregatit. - mai ales de frica, dar si de apelurile intetite in ultima perioada a autoritatilor, romanii au inceput sa se vaccineze serios in ultima perioada (vreo 60000/70000 pe zi, media) - economic, Citu s-a descurcat excelent, fapt confirmat si de proaspetele decizii ale agentiilor internationale de rating; a anuntat si masuri de reducere a preturilor facturilor la gaze si curent pe perioada iernii... Pai, dupa toate astea, cand valul 4 se va domoli, CE SA TE MAI LAUZI TU CA SCOTI TARA DIN CRIZA, MAI ALES CA LIBERALII SI UDEMERISTII AU FOST LA TIMONA CORABIEI PE TOATA DURATA FURTUNII, DIN 2019, CAND TU NU TI-AI ASUMAT RASPUNDEREA, CA SA NU TE ERODEZI ELECTORAL!?

0 (4 voturi)
Marcel Popa
17.10.2021, 18:08:47

Asta vrea sa conduca o tara si el este inginer horticol,fugi ba de aici.

-10 (10 voturi)
miron miron
17.10.2021, 18:49:20

Niste aerieni. Pierd timpul degeaba. N-au majoritate in parlament, n-ai cum sa investesti guvernul. Dupa ce au dat jos guvernul, vor sa arate ca sunt capabili, vor sa castige capital politic, incercand marea cu degetul. Vai de capul lor de aerieni!

+5 (9 voturi)
Dream Pervertor
17.10.2021, 19:49:10

...nea Stelica Ion ( make ) din gasca lui Mazare, la Justitie din nou? Ba esti nebun?

-6 (10 voturi)
lamuritorul
17.10.2021, 20:24:09

Iata ce spunea Ana Birchall (care se cam pricepe): „Domnule Stelian Ion daca se dovedeste ca avizul dat astazi pe OUG "Anghel Saligny" are aceleasi observatii de fond pe care le stiti si dvs. inca din 17 august aveti decenta sa va dati demisia din Parlament si sq va cereti scuzele pe care le datorati colegelor si colegilor din Directia de Avizare din MJ? Va solicit sa ma contraziceti public, daca aveti curaj, si sa raspundeti, tot public, daca ati stiut sau nu , inca din data de 17 august, de observatiile directiei de avizare din MJ la proiectul OUG "Anghel Saligny", venit in analiza la MJ in draft asa cum este practica in baza colaborarii loiale interministeriale? Va spun eu: ati stiut inca din 17 august si nu numai ca ati stiut de aceste observatii dar ati si refuzat sa le trimiteti initatorului OUG ca sa poata sa le analizeze si sa le accepte sau sa le refuze, asa cum spune legea! Oare cum se numeste, legal si moral, aceasta actiune a dvs. de a le tine blocate la mapa? Asa ca lasati smiorcaiala si campania asta de victimizare absolut penibila si nu mai aruncati cu noroi in MJ! E suficient cat rau ati facut MJ fiind ministrul cu un superb raport de activitate ZERO!"

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările