Guvernul Orban nu mai are încotro. Trebuie să elimine cheltuielile bugetare neesenţiale pentru a salva ţara de criza indusă de coronavirus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu  văd de unde ar scoate bani guvernul Orban pentru a compensa cheltuielile uriaşe provocate de criza coronavirus. Dacă se bazează doar pe împrumuturi, greşeşte. Este foarte posibil şi probabil că dobânzile cerute de creditori să urce la cer. Mai aproape ar fi un accord cu FMI, UE, sau alte instituţii care oferă credite în situaţii de criză. Bineînţeles, şi acestea costă de ne rup.

Politica cea mai inteligentă ar fi o analiză a tuturor ordonatorilor de credite şi a costurilor nenecesare în anul curent.

Statul are acum cu totul alte priorităţi. Să se asigure că sistemul de sănătate va face faţă posibilei amplificări a contaminării cu coronavirus. Sunt necesare achiziţii de urgenţă, medici români rechemaţi în ţara, dar pe salarii comparabile cu cele pe care le au acum. Protecţia acordată cetăţenilor care-şi pierd slujbele, şi care nu au alte mijloace de subzistenţă este iarăşi un domeniu important care cere resurse importante. Toate acestea în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat vor înregistra o scădere dramatică, pentru că marii,  si mai puţini mari contributori, şi-au încetat activitatea.

Sute de mii de români, posibil peste un million, vor reveni în ţară pentru că le-au fost suspendate contractele de muncă în ţările unde lucrau. Ei trebuie verificaţi medical, să li se asigure condiţii de carantină, şi resurse de trai până când se va atenua criza coronavirus.

Salariile funcţionarilor şi angajaţilor statului, care stau în această perioadă acasă, pot fi reduse la 75% din salariul obişnuit, pentru că oricum cheltuielile lor sunt mai mici.

Firmele mici şi mijlocii se pot bloca şi pot intra în faliment, mai ales că şi comenzile venite de la exterior s-au oprit. Aceste firme au nevoie de păsuire în plata obligaţiilor către stat, în ratele plătite pe împrumuturi bancare. Statul poate garanta aceste împrumuturi, dacă băncile acceptă să le amâne la plată.

Agricultura noastră, care ar urma să asigur hrana populaţiei, trebuie să fie sprijinită în toate modurile cu putinţă. Când importurile de alimente se vor diminua, ne putem baza doar pe forţe proprii.

Toate instituţiile statului să-şi reducă cheltuielile cu 25%

Că asta înseamnă reduceri de salarii, concedieri, reduceri de cheltuieli materiale, fiecare instituţie decide. Prin OUG se poate lăsa la latitudinea instituţiilor cum să procedeze. Important este să posteze pe site-urile proprii măsurile luate, pentru ca toţi salariaţii şi cetăţenii să constate dacă s-au făcut sau nu abuzuri la reducerea cheltuielilor.

Toate pensile speciale şi salariile mari ale  unor functionari de stat trebuie tăiate imediat, începând de la preşedinte. Se poate stabili, pentru anul 2020, un raport de 1/8, între salariul minim de la stat, şi cel mai mare salariu.

Renunţarea la creşterile de salarii, pensii şi alocaţii este necesară, nu văd cum pot fi menţinute aceste promisiuni în situaţa actuală.

Toţi miliardarii sau milionarii României trebuie impozitaţi cu un impozit excepţional, valabil doar în anul 2020. Nu cred că este o măsură exagerată, ar fi contribuţia lor la salvarea semenilor  care i-au şi îmbogăţit, prin munca în firmele deţinute.

Se poate da, prin OUG, arme mult mai mari la ANAF, pentru recuperarea imediată a  datoriilor de la firme datoare, sau care au hotărâri judecătoreşti de punere în execuţie a datoriilor.

Negocierea cu UE este o altă sursă de bani care să vină la buget, din programele excepţionale pe care le iniţiază UE în această perioadă. Simplificarea procedurilor de accesare a banilor europeni ar fi binevenită, cu mărirea drastică a pedepselor pentru fraudarea acestor fonduri.

Guvernul trebuie să desfiinţeze instituţiile, chiar ministerele, care nu au o activitate esenţială în actuala criză. Un exemplu, ministerul Tineretului şi Sportului, alte ministere, de care ne putem lipsi o perioadă limitată de timp.

Toate acestea şi alte măsuri  pot şi trebuie să fie luate de guvern în actuala criză. Nu de alta, dar nu mai are încotro. Dacă nu le ia, bugetul intră în faliment, cu consecinţe imprevizibile pentru România.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite