Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul Orban riscă să fie trântit după numai o lună. Ce presupune angajarea răspunderii pe pachetul Justiţiei

21
2 Dec 2019 13:56:36
Autor: Sebastian Zachmann
Ludovic Orban ar putea avea un mandat scurt
Ludovic Orban ar putea avea un mandat scurt

Guvernul condus de Ludovic Orban îşi va angaja răspunderea pe un pachet de legi privind Justiţia, susţin surse politice pentru Adevărul. Ce presupune angajarea răspunderii? Opoziţia (PSD şi ProRomânia) pot depune moţiune de cenzură în termen de trei zile. Dacă moţiunea trece, Guvernul Orban e demis. Dacă nu, pachetul de legi se consideră adoptat. PNL are o majoritate extrem de fragilă: doar 7-8 voturi peste limită.

Guvernul îşi angajează răspunderea săptămâna aceasta pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători şi pe trecerea de la doi la patru ani în ce priveşte şcolarizarea pentru INM, a anunţat  vicepremierul Raluca Turcan după şedinţa conducerii liberale, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. 

Ce spune Constituţia

ARTICOLUL 114
(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Lucifer
2.12.2019, 14:23:05

Şi ce dacă va fi trântit? Au motiv de alegeri anticipate.

+6 (6 voturi)
cloudvick
2.12.2019, 14:35:28

putem renunta la fundalul asta obositor va rog?

+7 (7 voturi)
Nirolf
2.12.2019, 14:49:12

Riscuri prajite . Daca vrei omleta , musai sa spargi ouale . Daca vrei sa guvernezi , infrunta riscurile unui parlament cu o majoritate ticalosita .

+3 (5 voturi)
staciu dan
2.12.2019, 14:52:08

Absolut mizerabil noul design. Inca un pic si renunt complet la balaria voastra de fituica de 2 bani.

+6 (8 voturi)
mindrescu costel
2.12.2019, 14:57:21

comparativ cu riscul cu care toti oamenii normali din romania traiesc zi de zi, prin eliberarea din inchisori a sute si mii de talharii si pedofili, gratie bunavointei sobolanilor rosii de la psd, riscul e mic si chiar merita

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (21)