Guvernul Ponta se laudă cu excedente bugetare uriaşe. În ţara în care jumătate din populaţie are wc-ul în curte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul general consolidat a încheiat primul semestru al anului 2015 cu un excedent de 4,2 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, faţă de un deficit de 3,5 miliarde de lei, respectiv un minus de 0,5% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014, potrivit datelor publicate de  Ministerul Finanţelor Publice. Da, şi? De ce să ne încălzească pe noi, românii de rând, aceste date?

Nu mă impresionează excedentele bugetare. E o crimă să ai excedente, într-o ţară cu multiple nevoi şi lipsuri.

Avem autostrăzi? N-avem. Dar avem excedent bugetar.

Avem condiţii civilizate de trai în mediul rural? Drumuri asfaltate, apă curentă, canalizare? N-avem. Jumătate din populaţia ţării are wc-ul în curte.

Avem o educaţie şi sănătatea funcţionale şi cu randament suficient? N-avem. Suntem pe ultimul loc din Europa la testele PISA. Avem, în schimb, excedent bugetar.

Avem sisteme de irigaţii performante, care să ţină producţia agricolă la suprafaţă, în caz de secetă, aşa cum este vara aceasta? N-avem.

Avem sisteme de distribuţie a energiei termice şi electrice care să ajute populaţia? N-avem. Bucureştenii sunt ameninţaţi ca la iarnă nu vor avea apă caldă şi căldură.

Avem locuri de muncă, izvorâte din investiţii ale statului? N-avem. Investitiile s-au redus cu 40%.

Dar avem excedent bugetar.

Dacă avem excedent bugetar, de ce ameninţa Orlando Teodorovici că nu vom mai respecta ţintele de deficit, asumate în tratatele cu UE?

De ce specialişti de marcă, precum Mugur Isărescu, avertizează că dacă se aplică Codul Fiscal şi măririle de salarii, Grecia scrie pe noi?

Iar Victor Ponta îi face ignoranţi sau ticăloşi pe toţi cei care îl contrazic. Ca el şi Orlando Teodorovici nu  există alţii mai deştepţi în lumea  asta. Toţi ceilalţi sunt proşti.

Am absorbit zecile de miliarde de euro de la UE, fonduri nerambursabile? Nu, că nu suntem în stare. De câteva luni nu se mai pomeşte nimic de procentul de absorbţie. A încremenit la 55%. 

Dar avem excedent bugetar. 

Au trecut 25 de ani. Cât să mai aştepte poporul acesta, să circule pe drumuri decente, să avem o administraţie care să nu-l jupoaie prin spăgi, să avem o educaţie şi formare profesională care să genereze o piaţă a muncii de calitate?

Cum să vină investitorii dacă legislaţia se schimbă de la o lună la alta, iar acum guvernul le vinde himere?

Am mai văzut scenariul acesta în 2008, pe timpul guvernării Tăriceanu. Şi ce a urmat, se ştie.

Cum să-l credem pe Ponta, un mitoman recunoscut, dacă FMI, UE, BM, BCE, Consiliul Fiscal, BNR, mulţi specialişti români şi străini spun că Ponta bate câmpii, că prevederile din Codul Fiscal, combinate cu măririle de venituri, nu sunt sustenabile? Chiar sunt toţi nişte ageamii în ale economiei, doar Ponta şi Teodorovici sunt geniali?

De unde ştie cuplul vizionar că în anul şi anii ce vin, situaţia finaciară va fi aceeaşi? Sau ne vinde pielea ursului din pădure? 

De ce nu reduce guvernul cheltuielile de funcţionare ale statului, de ce nu renunţă la ministere şi agenţii inutile, care taie frunză la câini, la 500.000 de bugetari? Atunci aş crede că are idei bune.

Până atunci, prefer să-l cred pe Mugur Isărescu, ticălos în viziunea lui Ponta, dar a ţinut în echilibru finanţele ţării atâţia ani.

În momentul de faţă este clar că Victor Ponta derapează, şi încă rău de tot. Trăieşte într-o realitate paralelă cu aceea autentică, într-o lume a sa, în care cel mai deştept şi priceput este el.

Dar noi ce vină avem, să plătim oalele sparte prin acţiunile lui Victor Ponta? Să riscăm să ajungem o a doua Grecie? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite