Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul le-a pus gând rău falşilor revoluţionari

9
11 Feb 2015 19:58:45
Autor: Alina Boghiceanu
Revoluţionarii şi-au exprimat în repetate rânduri nemulţumirile faţă de de deciziile Executivului chiar în faţa Guvernului FOTO Adevărul
Revoluţionarii şi-au exprimat în repetate rânduri nemulţumirile faţă de de deciziile Executivului chiar în faţa Guvernului FOTO Adevărul

Indemnizaţiile pentru revoluţionari vor fi acordate numai celor care, în decembrie 1989, au luptat în Bucureşti, Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureş şi Cluj–Napoca. Decizia, adoptată marţi de Guvern, se regăseşte între normele de aplicare a Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi a fost argumentată prin faptul că, în perioada 16-22 decembrie 1989, doar în aceste localităţi au murit oameni.

 
Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989, ne-a declarat că decizia Guvernului nu are nicio logică şi este nedreaptă. „Nu aceasta este calea de a face ordine, de a identifica falşii revoluţionari. Un prim pas a fost făcut prin scoaterea din rândul masei de revoluţionari a celor care au fost declaraţi colaboratori ai Securităţii. Pasul al doilea este de a-i verifica pe cei care au acte obţinute după anul 2000, emanate din zone unde se ştie că s-au falsificat documente“, a precizat senatorul PNL. 
 
Procedura poate fi contestată
 
Persoanele care au luptat la revoluţie în alte localităţi decât cele stabilite de Guvern pot primi certificate de revoluţionari numai dacă prezintă documente emise de către Parchet sau contestă procedura.„Pentru alte localităţi care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar în care, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, au fost ucise, rănite sau reţinute persoane până la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise în acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General“, a mai stabilit Guvernul. În noile reglementări introduse în normele metodologice, momentul «fuga dictatorului» a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10. 
 
La finalul anului trecut, după ce a decis să amâne cu doi ani plata indemnizaţiilor, Executivul a introdus, prin OUG, un nou titlu de revoluţionar: „Luptător cu Rol Determinant“. Prin urmare, obţinerea indemnizaţiilor era condiţionată de obţinerea unui nou certificat de revoluţionar. Revoluţionarii au ieşit să protesteze, însă Liviu Pop, Ministrul pentru Dialog Social de la acea vreme, i-a convins să renunţe admiţând că ordonanţa conţine „aberaţii“. Indemnizaţiile revoluţionarilor au costat până acum statul peste 2 miliarde de euro.
 
Citeşte şi:
 
Ponta cere verificarea modului de acordare a certificatelor de revoluţionar din 1990
 
Guvernul le impune un nou certificat revoluţionarilor, după ce a acuzat o greşeală cu indemnizaţia unora dintre aceştia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

M Costi
12.02.2015, 05:59:23

Este aberanta ideea de a le acorda indemnizatii revolutionarilor ! Daca au participat la Revolutie au facut-o pt Libertate si Democratie , nu pentru a obtine avantaje materiale. Cei raniti au desigur dreptul la pensie de invaliditate , ca orice om cu probleme de handicap , nu insa la favoruri fata de alti cetateni.

+7 (9 voturi)
ion moromete
12.02.2015, 07:34:58

Ilici a permis si incurajat acest jaf .Tot respectul si admiratia pentru cei care au avut un rol determinant in 1989 .Cei care au fost raniti ,fam .care au avut decedati ... ok ,merita recunoasterea noastra {inclusiv financiar}. Ce ne facem cu acei oportunisti din localitati unde nu s-a intamplat nimic ,dar ani de zile au beneficiat de un cumul de avantaje . Un ex. : com .Nadrag -jud. Timis .In acele zile arma unei pers. de la garzile patriotice s-a descarcat din greseala {celebrul "Pepito"} .A fost suficient ca un nr. de pers .sa devina revolutionari .Din cativa ulterior au mai "ramas" cateva zeci de persoane . Ce NU stiu majoritatea oamenilor este faptul ca ei au "beneficiat" si de sprijinul "dezinteresat" al primarilor, care trebuiau sa le semneze si confirme actele de revolutionar . Banii inapoi lipitori spurcate ce sunteti .RUSINEEEE ...

+4 (6 voturi)
Bogdan Sorin
12.02.2015, 09:33:43

La cat au furat si devalizat tara ilescienii si basistii, 2 miliarde euro/25 ani reprezinta o suma infima !...

-5 (5 voturi)
Alexandru Doca
12.02.2015, 10:33:03

Doua miliarde de euro este o suma infima ? Platiti aceasta suma infima din banii dvs !

+5 (5 voturi)
Florin Georgescu
12.02.2015, 11:04:38

Aoleu !!Ce jale o sa fie... Numai in orasul meu sunt aprox. 200 de revolutionari indemnizati.O sa fie jale mare.Ca ridicau 3 000 de lei/luna.Ce sa faca unul care are 50 de ani si de 25 de ani taie frunza la caini?Cine-l mai scoleste/angajeaza pe individul asta //?? Ca pe un asemenea individ al cunosc si eu...Cica ar fi dus cheia orasului la Bucuresti si ar fi inchinat orasul revolutionarilor.Niste aberatii...a spat un birou,a furat o cheie care era intr-o cutie si a plecat cu o masina in capitala...Pt. asta a papat banii,,statului'' 25 de ani !!!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările