Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Guvernul a emis un OUG prin care decontează campania de vaccinare. Cu cât vor fi remunerate cadrele medicale

9
15 Jan 2021 18:00:05
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Captură
FOTO Captură

Guvernul a emis vineri o Ordonanţă de urgenţă prin care va deconta campania de vaccinare, un subiect intens contestat de primari. Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat la finalul şedinţei, într-o conferinţă de presă, ce sume vor primi medicii de familie şi personalul medical care va asista campania de vaccinare. Acesta a subliniat că este vorba de „o plată suplimentară pentru o muncă suplimentară”.


Vlad Voiculescu: În OUG stabilim un lucru extrem de important - felul în care vor fi remuneraţi cei care vor vaccina populaţia în următoarele luni. Cei care muncesc în afara programului de lucru for fi remuneraţi cu o sumă de 90 de lei pe oră, dacă e vorba de medici, 45 de lei de ora pentur asistenţi medicali, 20 de lei pe oră pentru registratori. Vorbim de sume brute. Lucrul acesta a fost stabilid prin OUG. 
 
Am stabilit o formă de remunerare a celor mai importanţi vector de comunicare - a medicilor de familie. Ne bazăm pe ei să vorbească cu oamenii, să-i informeze. Cea mai bună informaţie despre un produs medical o iei de la un medic, nu de la un politician. Ideal de la medicul pe care îl cunoşti. Ne bazăm pe ei să programeze pacienţii pe care îi au pe listă şi să se asigure că ei vin la vaccinare şi că le stau la dispoziţie după vaccinare. Nu e vorba de un bonus. E vorba de o plată suplimentară pentru o muncă suplimentară. Aceasta va fi de 30 de lei pentru fiecare pacient. Dacă din lista se vor vaccina 50%, vor primi 50 de lei. 60 de lei la 60%. 
 
Preşedintele a anunţat ieri că de pe 8 februarie vor fi deschise şcolile în anumite condiţii de siguranţă. Nu-i o garanţie, dar e o promisiune. Dacă evoluţia lucrurilor ne permite, atunci e un obiectiv pentru acest Guvern. Nu o vom face fără măsuri de precauţii. Printre ele vor fi următoarele: Vaccinarea personalului din învăţământ, vaccinarea profesorilor. 
 
Testarea tuturor persoanelor simptomatice şi a celor care sunt definite ca contacţi ai celor identificaţi pozitiv cu COVID-19. Vom lucra la un ghide de bune practici pentru şcoli.
 
Un ultim punct e Hotărârea de Guvern de modificare a strategiei de vaccinare. Va intra pe agenda Guvernului săptămâna viitoare. În etapa 2 vor intra persoanele vulnerabile. Oamenii fără adăpost, persoanele cu handicap. Acestea sunt două categorii de persoane pe care vă asigur că le vom include. 

Potrivit OUG adoptat vineri, cheltuielile pentru amenajarea centrelor şi pentru plata personalului vor fi decontate de Ministerul Sănătăţii.

Pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 personalul medico-sanitar şi auxiliar beneficiază de un tarif orar: 100 lei/ora pentru medici; 50 lei/ora pentru asistenţi medicali; 25 lei/ora pentru registratori.
 
„Cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 'Sănătate'.”, se arată în nota de fundamentare.
 
Finanţarea cheltuielilor către administraţiile locale se va face prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii după ce în prealabil DSP-urile vor încheia contracte de finanţare cu primăriile.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Vanatorul/d.c.
15.01.2021, 18:21:22

Asta se cheama sifonarea banului public..!

-7 (17 voturi)
Mihai Popescu
15.01.2021, 18:23:59

Bre, dar cadrele medicale isi fac doar meseria lor in cele 8 ore de munca. Doar nu sunt in armata, jandarmeria SRI, SIE, etc. etc. care ne apara cu pipietul gol de dusmani pt. ca sa aiba tot felul de privilegii. Mine-poimiine vor pretinde si pensii speciale la fel ca alte lipitori.

-3 (9 voturi)
Tomescu Tom
15.01.2021, 18:59:35

Din câte știu eu ... eroii, niciodată nu-și condiționează " eroismul " de obținerea unor beneficii ... Fie ele și materiale ..... . Apropo ...again ... În general discutând, muncitorii de la salubritate .. nu ar trebui considerați eroi ??? . Toată lumea vrea în " sănătate " fiindcă acolo se fac banii mulți ... mulți și negri .. Dar ia să rămână " eroii " cu gunoiul neridicat o lună de zile ... :)))) Ia să nu mai fie casiere în supermarket-uri ....să văd unde își mai cheltuie eroii banii pe mâncare ...??? . Un erou din "sănătate " sau o " eroină ".. întâlnește un număr de zeci/ sute de oameni... Dar o casieră din supermarket ...întâlnește zilnic mii de oameni ..unii sănătoși ..alții bolnavi ! Fără super costum bio hazard , fără super mijloace de protecție ...fără sirene roșii albastre ..fără mediatizare .. Și mai ales ...fără SUPER SPORURI ... FĂRĂ PRETENȚII ..

+4 (4 voturi)
Tomescu Tom
15.01.2021, 19:18:30

Și-a pus cineva întrebarea ... Cate mii de absolvenți de școli postliceale, sanitare, are România în fiecare an ??? Oameni care știu să facă o injecție ..sau un vaccin ! Un erou .. o eroină .. se prezintă voluntar ! Și avem nevoie de voluntari eroi ... nu de mercenari care își condiționează financiar " eroismul " ... Poate sună exagerat .. dar țara are nevoie de fiecare dintre noi în efortul ăsta ... Voluntarii sunt eroii noștri ... nu mercenarii !

+5 (5 voturi)
om bun
15.01.2021, 20:31:39

Pai bine mai nea Ministrule tu crezi ca in tara asta sunt doua categorii de angajati ,?aia prosti care muncesc 50 60 de ore pe saptamana fara a fi recompensati si aia smecheri care primesc bonusuri,sporuri si plata orelor suplimentare ,nu va este rusine ma nenorocitilor pentru ce sa fie recompensati ca isi fac serviciul pentru care primeste salariul nu va este rusine ma ca m-am saturat de atatea privilegii au salarii ca pentru anul 2022 au sporuri au de toate ce mai vor ,sa le fie rusine si lor si voua ca le dati ,nu le comvine afara sunt destui tineri fara serviciu care vor sa munceasca asa ca sunteti toti niste banditi si santajisti.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările