Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul suspendă temporar legea care i-a scandalizat pe ciobani

0
16 Dec 2015 10:54:57
Autor: Radu Eremia
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. FOTO Mediafax
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. FOTO Mediafax

Reprezentanţii Guvernului au anunţat miercuri dimineaţă că au decis suspendarea temporară a punctelor din legea vânătorii care i-a nemulţumit pe ciobani, ceea ce a dus la amplul protest de marţi. Mai precis, Executivul a anunţat că au fost prorogate articolele care menţionează perioada legală pentru permiterea păşunatului şi numărul maxim de câini care pot însoţi o turmă de oi.

„Vorbim de o ordonanţă de urgenţp care prorogă două puncte, litera c şi k. Cele două subiecte ţin de perioada păşunatului şi numărul de câini. Avem o prorogare a acestor două puncte. Guvernul îşi menţine rezerva modificării prin OUG  a acestui act normativ. 25 de aprilie este data până la care se suspendă cele două articole. Poate şi Guvernul să devină cu un proiect de lege. Sunt şi mai multe proiecte în Parlament. Premierul a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere în care îi rugăm în scris să ne motiveze caracterul de urgenţă. El se justifică uşor în chestiunea păşunatului, dar restricţia privind numărul de câini este mai vechi şi de aici apărea această prudenţă de a emite o OUG de modificare, prudenţă pe care ne-o menţinem“, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Legea care limitează numărul de câini la maximum trei în zona de munte, doi în zona de deal şi unui la câmpie a fost adoptată de Parlament la sfârşitul lunii februarie şi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. Însă şeful statului, după cinci săptămâni de gândire, a trimis legea la reexaminare în Parlament. La sfârşitul lunii mai, Camera Deputaţilor a adoptat din nou legea, însă fără a modifica articolul ce prevede limitarea numărului de câini care însoţesc turmele. Astfel, preşedintele s-a văzut nevoit să promulge legea în forma primită de la Parlament.
 
Cum poate fi modificată legea? Cea mai rapidă soluţie este adoptarea unui ordonanţe de urgenţă (OUG) de către Guvern. Această variantă a fost susţinută şi de Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. „Au luat legătura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu (ministrul Agriculturii - n.r.) şi a spus că e de acord, de principiu, să lucreze până vineri sau luni, pentru a putea emite ordonanţa de urgenţă. De asemenea, am înţeles că e de acord şi a discutat cu doamna ministru (Cristiana Palmer, ministrul Mediului - n.r.) pentru modificarea articolelor care chiar necesită un anumit regim de urgenţă, vorbesc de cel cu păşunatul şi cu câinii“, a spus Săpunaru. Chiar şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut premierului să modifice rapid legea. Însă purătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, spune că premierul nu poate semna o ordonanţă de urgenţă. „Acest lucru nu poate avea loc deoarece este vorba de o lege pe care a iniţiat-o Parlamentul.
 
Guvernul nu poate face modificări pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale“, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului. Însă Dan Suciu n-are dreptate. Guvernul poate modifica prin OUG orice legea promulgată, indiferent că a fost iniţiată de Parlament sau de Guvern. Dacă premierul nu va semna această OUG, mai există şi varianta lentă: modificarea legii printr-o altă iniţiativă legislativă. Însă Parlamentul mai lucrează doar câteva zile până la vacanţa de iarnă, astfel încât este imposibil să schimbe legea înainte de finalul anului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările