Guvernul trage pe linie moartă mai mulţi dinozauri politici. Cine rezistă în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Boagiu Ovidiu Silaghi. FOTO Inquam Photos si Adevarul
Anca Boagiu Ovidiu Silaghi. FOTO Inquam Photos si Adevarul

Guvernul Cîţu a decis să nu mai prelungească mandatele pe care le aveau în Consiliul de Administraţie al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) mai mulţi veterani din politica românească, printre aceştia fiind Anca Boagiu şi Ovidiu Silaghi. Instituţia se ocupă de gestionarea programelor de subvenţionare ale întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi de garanţiile pentru programul „Prima casă”.

Primul mare nume de politician care nu a mai primit un nou mandat de patru luni sau o prelungire cu două luni a celui pe care îl avea a fost Anca Boagiu. Adusă la FNGCIMM de Alexandru Nazare, al cărui mentor politic a fost în anii 2000, lui Boagiu i-a expirat mandatul de patru luni pe 17 iulie, adică exact în perioada de interimat a lui Florin Cîţu la Finanţe. Rămasă fără sprijin politic la Finanţe, Anca Boagiu a fost „pensionată”.

Ovidiu Silaghi, fost ministru liberal al Transporturilor în Guvernul Ponta, trecut prin PNL şi ALDE, a fost şi el membru al Consiliului de Administraţie, mandat care a încetat pe 9 august. Silaghi fusese numit în funcţie în luna februarie, iar în iunie îi fusese prelungit mandatul de patru luni cu încă două. În ultimii cinci ani, după ce nu a mai prins loc în Parlamentul României, Silaghi şi-a găsit constant loc în Consiliul de Administraţie al FNGCIMM, fiind chiar şi preşedinte al acestei structuri, fie că la guvernare era PSD, PNL singur sau o Coaliţie.   

Ion Ariton, fost ministru al Economiei în Guvernul Boc, este un alt politician care şi-a găsit locul la FNGCIMM, după ce nu a mai prins Parlamentul în 2016. Ion Ariton, fost membru al PDL, ALDE şi PMP, a primit o prelungire de mandat de două luni în iunie, însă, odată expirat pe 9 august, nu a mai fost reînnoit.

Radu Stroe mai rezistă

Din categoria foştilor grei ai politicii româneşti, doar Radu Stroe mai rezistă. La începutul lunii iunie, Ministerul Finanţelor, acţionarul majoritar al instituţiei, a hotărât ca Radu Stroe să mai primească un mandat provizoriu de patru luni (cu posibilitate de prelungire încă două luni, dacă sunt motive temeinice). Aşadar, Stroe are poziţia asigurată până pe 8 octombrie, iar în funcţie de relaţiile cu actuala guvernare, ar putea rămâne până în decembrie. Stroe, fost ministru al Internelor în Guvernul Ponta şi traseist politic (PNL, ALDE, UNPR, PSD), lucrează şi la Curtea de Conturi, acolo unde e consilier al şefului instituţiei, Mihai Busuioc.

De altfel, greul veniturilor fostului ministru, în anul fiscal 2020, au fost de la Curtea de Conturi, loc de unde a încasat 107.000 lei. De la FNGCIMM, Radu Stroe a primit 84.000 de lei, în timp ce prin cele două venituri din pensii (cea pentru limită de vârstă şi cea de fost parlamentar) a mai încasat 162.000 de lei. În total, Radu Stroe a avut un venit lunar mediu de 29.400 de lei, adică dublu faţă de cel al preşedintelui Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite