Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a transmis Parlamentului proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă”

5
13 Jan 2021 18:35:08
Autor: News.ro
SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă Foto sugestivă: Arhivă
SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă Foto sugestivă: Arhivă

Guvernul României a transmis Parlamentului României, pentru adoptare în regim de urgenţă, proiectul de lege pentru realizarea ”Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă” aferentă programului de înzestrare ”Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). Valoarea estimată a proiectului este de 286 de milioane de dolari, fără TVA.

”Textul proiectului de lege prevede ca, pentru realizarea acestei capabilităţi, Guvernul României să atribuie Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specifice Programului Foreign Military Sales – FMS. Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă care va fi achiziţionat include, fără a se limita la acestea, patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML”, a transmis, miercuri, Minsterul Apărării. 

Potrivit sursei citate, costurile programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă", în configuraţia cuprinsă în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie. 

După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuţii şi negocieri de natură tehnico-economică, pentru stabilirea configuraţiei finale a sistemului şi derularea achiziţiei, dar şi opţiunile de realizare, prin cooperare tehnologică şi industrială a unei capacităţi de producţie şi realizare a mentenanţei constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, aşa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, lit. b). 

”Prin realizarea acestei capabilităţi, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operaţional şi interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară şi instruirea pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung”, a mai transmis M ApN. 

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă. 

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Constantine Constantine
13.01.2021, 18:41:07

Aveti bani de inarmare dar pentru pensii si salarii decente va faceti ca ploua.

-6 (8 voturi)
Mihai Popescu
13.01.2021, 19:30:10

Auileu !!!! Iar vom mai da MILIARDE de DOALRI pt. inarmare ? Deja am dat la americani vreo 4 MILIARDE de DOLARI pe niste rachete Patriot si vreo 2 MILIARDE de DOLARI pe alte echipamente militare. Daca mai punem la socoteala salariile si pensiile speciale nemuncite de miliarde de lei ajungem la niste cheltuieli colosale cu armata. Si guvernul se plinge ca nu are bani pt. amaritii aia care traiesc cu 500 lei/luna.

-5 (7 voturi)
Aurel Paun
13.01.2021, 20:01:11

"Tara arde si baba se piaptana"! Guvernul si Parlamentul au rezolvat toate problemele urgente ale Romaniei. Au rezolvat problema pandemiei, pensiilor, scolilor, etc., inzestrarea cu SIML ramasese nerezolvata. In MApN unii ofiteri probabil se plictisesc ca problema centrelor de vaccinare au rezolvat-o..

0 (2 voturi)
Beta Alfa
13.01.2021, 21:18:32

In "regim de urgenta" ? Ni se explica si noua pericolul care ne paste iminent ?

-7 (9 voturi)
tuturor iobag
13.01.2021, 22:59:35

4 lansatoare: cam putin ... cand vom cumpara 1 - 2 submarine de atac ? alea made in germany sunt exact ce avem nevoie ...

+1 (1 vot)
Modifică Setările