Guvernul USL se naşte de sfârşitul lumii. Cine va face parte din Cabinetul Ponta 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu au negociat la sânge lista Guvernului USL FOTO Mediafax
Victor Ponta şi Crin Antonescu au negociat la sânge lista Guvernului USL FOTO Mediafax

Guvernul Ponta 2 va avea trei vicepremieri şi 26 de miniştri, potrivit negocierilor purtate la vârful USL. UDMR nu va face parte din Executiv, după ce PNL s-a opus cooptării Uniunii.

Desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta s-a aşezat la masa negocierilor cu liderul PNL, Crin Antonescu, pentru a stabili cine va va face parte din viitorul Executiv.

Ponta a cedat insistenţelor liberalilor şi a acceptat ca UDMR să nu facă parte din viitorul Executiv. Liberalii se temeau că, în cazul cooptării Uniunii la guvernare, PSD şi UDMR ar constitui un bloc care ar domina clar PNL.

După ce UDMR a ieşit din ecuaţia guvernării, liderii USL au avut de analizat situaţia UNPR, partid care solicita postul de ministru al Apărării pentru liderul său, Gabriel Oprea. Cum postul este dorit şi de liberali pentru Sorin Frunzăverde sau Corneliu Dobriţoiu, liderii USL au decis că Oprea va primi un post de vicepremier fără portofoliu. Celelalte două posturi de vicepremieri urmează să fie deţinute de Liviu Dragnea (PSD) şi Daniel Chiţoiu (PNL).

Cei doi vor fi vicepremieri cu portofolii – Dragnea va prelua, cel mai probabil, Ministerul Dezvoltării Regionale, iar Chiţoiu pe cel al Finanţelor.

Potrivit negocierilor dintre Antonescu şi Ponta, noul Executiv va avea 26 de miniştri, dintre care 22 cu portofolii şi patru delegaţi. În prezent, Executivul are 20 de miniştri. Astfel, Ministerul Finanţelor urmează să fie împărţit în două, urmând  să apară un Minister al Bugetului.

Şi Ministerul Economiei va fi divizat în două: Industrie, comerţ şi competitivitate, respectiv IMM, turism şi mediul de afaceri. PSD va avea jumătate dintre miniştri, iar PNL şi PC – cealaltă jumătate.

CUM S-AU ÎMPĂRŢIT MINISTERELE

PSD ar urma să gestioneze Bugetul, Externele, Energia, Comunicaţiile, Administraţia, Dezvoltarea Regională, Industria şi Comerţul, Fondurile Europene, Educaţia, Mediul şi Marile Lucrări Publice.

Pe lângă Liviu Dragnea, deja menţionat, printre miniştrii PSD ar urma să se numere Liviu Voinea, favorit pentru a prelua Ministerul Bugetului.

Unul dintre apropiaţii premierului Ponta, Dan Şova, este în cărţi pentru a deveni ministru al Marilor Lucări Publice. Deputatul Iulian Iancu ar putea deveni ministrul Energiei.

Dan Nica ar urma să devină ministru al Comunicaţiilor, iar Eugen Teodorovici, consilier al premierului, este favorit pentru preluarea Ministerului Fondurilor Europene.

Titus Corlăţean îşi va păstra postul de ministru de Externe, Ecaterina Andronescu va rămâne la Educaţie, iar Rovana Plumb va conduce, în continuare, Ministerul Mediului. Potrivit surselor citate, PNL şi PC ar urma să gestioneze Finanţele, Sănătatea, Cultura, Agricultura, Transporturile, Internele, Munca, Pădurile şi Apele, IMM-urile, Turismul şi Mediu de afaceri, Justiţia şi Economia.

Portofoliul Internelor ar putea fi preluat de Radu Stroe, în timp ce Relu Fenechiu este favorit pentru a deveni ministru al Transporturilor. Mona Pivniceru va rămâne, cel mai probabil, în fruntea Ministerului Justiţiei, chiar dacă postul este dorit şi de Tudor Chiuariu.

Daniel Chiţoiu va fi în fruntea Finanţelor, în timp ce Eugen Nicolăescu va deveni ministru al Sănătăţii. Eduard Hellvig este în cărţi pentru Turism.

Puiu Haşotti îşi va păstra portofoliul Culturii, iar liderul PC, Daniel Constantin, va rămâne titularul postului de la Agricultură.

PNL a blocat intrarea UDMR la Palatul Victoria

Negocierile eşuate dintre USL şi UDMR au încins spiritele în cele două tabere.

Kelemen Hunor (foto), liderul UDMR,  s-a arătat dezamăgit de rezultatul negocierilor şi a anunţat că maghiarii nu vor vota Guvernul.

„Dacă ar fi vorba doar de premier, cu mare plăcere, în aceste condiţii nu cred că este cazul, că au oricum numărul de voturi necesare pentru învestirea Guvernului“, a declarat Kelemen Hunor, cu trimitere la votul de încredere din Parlament.

Fără sprijinul UDMR, USL va pierde 27 de voturi. Acestea nu vor conta la învestirea Guvernului, unde USL are o majoritate confortabilă. La modificarea Constituţiei se schimbă însă algoritmul, iar USL are nevoie de două treimi din numărul total de parlamentari. Practic, USL are nevoie de 392 de voturi, iar ei deţin 395 de mandate. Modificarea Constituţiei ar putea fi realizată şi fără sprijinul UDMR, dar ar trece la limită. USL mizează totuşi pe grupul minorităţilor, care au 18 voturi, şi au anunţat că vor susţine alianţa aflată la guvernare.

MAGHIARII DAU VINA PE LIBERALI

Kelemen Hunor FOTO Adevărul

Kelemen Hunor consideră că principalii vinovaţi pentru eşecul negocierilor dintre USL şi UDMR sunt liderii PNL, care s-au opus de la început. „Întrebaţi-i pe cei de la PNL. Ni s-a spus doar că a fost o decizie de la PNL peste care nu se poate trece“, a fost reacţia lui Kelemen Hunor.

Liderii UDMR anunţaseră înainte de a intra la negocieri că ei vor accepta doar o alianţă care le oferă cel puţin un portofoliu în viitorul Guvern.  „Faptul că PNL s-a pronunţat foarte ferm împotriva participării UDMR la guvernare nu este decât politic, în sensul că alegerile au fost câştigate de USL şi facem un guvern monocolor USL“, a declarat Crin Antonescu, după finalizarea negocierilor dintre USL şi UDMR. 

Ponta, singura variantă de premier pentru Băsescu

Victor Ponta este premierul desemnat de preşedintele Traian Băsescu după alegerile din 9 decembrie. Deşi Băsescu a lăsat să se înţeleagă în diferite ocazii că nu-l va nominaliza niciodată pe Ponta pentru funcţia de premier, aceasta este a doua oară când şeful statului şi-a călcat pe inimă.

Traian Băsescu FOTO Reuters

Negocierile de ieri de la Cotroceni dintre partidele parlamentare şi şeful statului au avut ca rezultat desemnarea preşedintelui PSD pentru funcţia de prim-ministru, aşa cum prevedea agenda USL. Astfel, cu majoritatea parlamentară câştigată de social-liberali, pe de-o parte, şi cu celelalte partide parlamentare care au refuzat să facă o propunere de premier, de cealaltă, singura numire legitimă urma să fie Victor Ponta.

În ultima zi de campanie electorală, Traian Băsescu făcuse, însă, o declaraţie în care a schiţat potretul-robot al viitorului premier al României, iar indiciile oferite de preşedinte nu păreau să îl creioneze pe copreşedintele USL Victor Ponta. Una dintre condiţiile pe care o enumerase şeful statului pentru a nominaliza o persoană la funcţia de prim-ministru al României era ca acesta „să nu aibă lucruri ascunse în CV“. Or, o minimă documentare asupra subiectului îl plasează pe Victor Ponta în mijlocul unui scandal în care a fost acuzat de plagiat, scandal care i-a adus şi porecla „dottore“.

În viziunea şefului statului era important, de asemenea, ca viitorul prim-ministru al ţării să fie „proeuropean şi proatlantist“, iar Victor Ponta se înscrie în linia gândirii sceptice a liderilor USL faţă de implicarea forţelor europene în evenimentele politice interne. Preşedintele Băsescu a promis, însă, de fiecare dată că va respecta prevederile Constituţiei, iar majoritatea parlamentară a USL îl face pe Ponta singura numire legitimă pentru această funcţie. 

Guvernul se instalează vineri

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care l-a desemnat premier pe Victor Ponta. Acest decret a deschis procedura constituţională prin care se va forma noul Guvern.

„Candidaţii la funcţia de miniştri şi programul de guvernare îi trimit la Parlament, joi după-amiază pot fi audiaţi oricât de târziu miniştrii, şi vineri dimineaţă avem votul în Parlament: dacă votul este favorabil, vineri la prânz depunem jurământul, sâmbătă avem prima şedinţă de Guvern, ca să ne apucăm din nou de treabă“, a declarat Victor Ponta, după desemnare.

În paralel cu această procedură constituţională se va organiza şi Parlamentul. Noul Legislativ a fost convocat de preşedintele Traian Băsescu miercuri, 19 decembrie, de la ora 13.00.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite