Guvernul face primul pas pentru renegocierea PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), instituţie coordonatoare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a pus în transparenţă publică o ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care este creat cadrul legislativ pentru renegocierea PNRR, adică pentru ajustarea jaloanelor şi ţintelor, a introducerii de noi capitole, dar şi pentru rediscutarea componentei de împrumut.

În nota de fundamentare este explicat faptul că aprobarea OUG-ului este necesară pentru a permite clarificarea fluxurilor de investiţii, pentru o derulare mai rapidă a procedurilor, dar şi pentru a permite rediscutarea unor jaloane şi ţinte, precum şi introducerea unui capitol cum e „RepowerEU”.

Diminuarea împrumuturilor

Mai mult, Guvernul intenţionează să reducă partea de împrumut din PNRR, care în prezent este de circa 16 miliarde de euro. În OUG pregătită sunt menţionate şi criteriile de care ar urma să se ţină cont în ceea ce priveşte diminuarea împrumutului aprobat în cadrul PNRR. În primul rând, are loc menţionarea oportunităţii implementării investiţiilor aprobate prin PNRR în contextul priorităţilor generate de criza războiului din Ucraina, apoi dimensionarea costurilor cu investiţiile/reformele aprobate la finanţare prin PNRR. 

De asemenea, MIPE menţionează posibilitatea de transfer al investiţiilor pentru a fi finanţate din politica de coeziune şi/sau din fondurile alocate prin bugetul de stat. Nu în ultimul, instituţia subliniază că trebuie să se ţină cont şi de priorităţile de investiţii stabilite de Guvernul României la nivel naţional.

După perioada de consultare publică, OUG-ul va intra în procedură de avizare interministerială, pentru ca apoi să ajungă pe masa Guvernului. De altfel, MIPE a avut în ultimul timp iniţiativa mai multor OUG-uri privind intensificarea muncii pentru implementarea PNRR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite