Politică

articolul anterior articolul urmator

Guvernul Orban nu vrea să pună în dezbatere publică bugetul pe 2021. Zice că suntem proşti! Vine austeritatea?

37
25 Oct 2020 09:14:20
Ştefan Vlaston

Asta ne-a transmis ministrul Florin Cîţu. Că nu pune în dezbatere publică bugetul pe 2021, pentru că oricum suntem proşti şi nu înţelegem! A revenit şi a precizat că se adresează PSD-istilor. Dar nu putea să-l prezinte nepsd-iştilor, dacă nu ne consideră proşti pe toţi? Pe urmă, Florin Cîţu confundă prezentarea în parlament a bugetului, cu punerea în dezbatere publică, conform legii transparenţei decizionale.

Ce spune Florin Cîţu şi ce spune legislaţia

Florin Cîţu invocă art 35^1, introdus în Legea Finanţelor publice prin OUG 47/1 sept 2012:

Art. 35^1 În cazul în care alegerile generale parlamentare sunt organizate în ultimele 3 luni ale anului, calendarul este următorul: a) Ministerul Finanţelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite şi a bugetului propriu, întocmeşte proiectele legilor bugetare şi proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern, conform art. 103 din Constituţia României, republicată; b) după însuşirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare şi de buget, prevăzute la art. 35 alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu în 20 de zile de la învestire, fără a depăşi data de 31 decembrie a anului în curs.

Anul acesta, alegerile vor avea loc pe 6 decembrie, mandatele actualilor parlamentari expiră pe 21 decembrie, investirea noului guvern se va face, probabil, pe 23 sau 24 decembrie. Aşa că noul buget ar putea fi dezbătut şi aprobat între Crăciun şi Revelion. N-ar fi prima dată când se întâmplă o astfel de procedură. Dacă dezbaterea parlamentară pe buget ar fi serioasă, în comisii şi în plen, nu ar avea cum să se desfăşoare în 5-6 zile.

Florin Cîţu confundă procedurile parlamentare cu dezbaterea publică. Proiectul bugetului de stat pentru următorul an trebuie pus în dezbatere publică cu cel puţin 30 de zile înaintea acestor proceduri, conform legii transparenţei decizionale. Pentru ca specialiştii să-şi spună opiniile asupra proiectului, iar guvernul, parlamentul, să ia act de aceste opinii, iar pe cele pertinente şi necesare să le introducă în proiectul legii bugetului. Această obligaţie nu este legată de faptul că se schimbă guvernul la sfârşitul anului. Guvernul viitor poate ţine cont, sau nu, de acest proiect. Premierul Dacian Cioloş a aplicat, în 2016, bugetul lăsat de premierul Victor Ponta.

Mai mult, avem şi Legea responsabilităţii fiscale, Legea 69/16 aprilie 2010.

Articolul 48. Cu cel puţin 60 de zile înaintea organizării alegerilor parlamentare, Guvernul va publica pe site-ul propriu un raport privind situaţia economică şi bugetară.

Articolul 49. Raportul privind situaţia economică şi bugetară la încheierea mandatului Guvernului trebuie să conţină următoarele informaţii:

a) estimarea veniturilor, cheltuielilor şi soldului bugetului general consolidat pentru anul financiar curent, detaliate în clasificaţie economică şi pe bugete componente ale bugetului general consolidat;

b) prognoza indicatorilor macroeconomici şi a altor ipoteze economice care au stat la baza elaborării estimărilor prevăzute la lit. a);

c) analiza cu privire la riscurile, cuantificate acolo unde este posibil, care pot avea un efect asupra perspectivelor bugetare, inclusiv orice alte angajamente ale Guvernului care nu sunt incluse în prognozele fiscale, precum şi informaţii privind pierderile şi plăţile restanţe ale companiilor cu capital majoritar de stat;

60 de zile înaintea organizării alegerilor parlamentare ar fi însemnat 6 octombrie. A văzut cineva acest raport? Cine nu respectă legea, dle ministru Florin Cîţu?

În 2021 urmează austeritatea, care nu poate fi discutată înaintea alegerilor

Aceasta este logica pentru care proiectul de buget pentru 2021 nu poate fi supus dezbaterii publice, contrar legii transparenţei decizionale.

Anul 2021 va fi un an greu, din cauza pandemiei şi a situaţiei economice dificile, din România şi din alte ţări, inclusiv din UE. Toată lumea ştie acest lucru. Să ascunzi acest fapt evident, care nu prezintă un secret pentru nimeni, este o lipsă de sinceritate şi încredere în cetăţeni. Pe care Florin Cîţu îi consideră „proşti”. PNL vrea să păcălească cetăţenii, să prezinte austeritatea ce ne aşteaptă inevitabil doar după ce ar câştiga alegerile. Teamă îmi este că va obţine efectul contrar. Cetăţenii se vor simţi păcăliţi, consideraţi „proşti” incapabili să înţeleagă austeritatea ce ne aşteaptă. Şi vor privi, la rândul lor, cu suspiciune la un guvern care a încercat să-i păcălească.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a fost mai sincer la un moment dat.

Numărul celor angajaţi în sectorul public în noiembrie 2019 era de 1,3-1,4 milioane. E în continuare la acelaşi nivel”. „Acest obiectiv al restructurării aparatului bugetar şi al reducerii nu numai că este absolut necesar, el va fi făcut. Având în vedere necesarul de cheltuieli bugetare are a crescut enorm ca urmare a cheltuielilor făcute cu criza sanitară şi a cheltuielilor făcute pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor, veniturile, toate măsurile de sprijin pe care le-am adoptat în această perioadă, vor reclama în perioada următoare, pentru anul următor, o ajustare a deficitului bugetar care trebuie făcută inclusiv prin restructurarea aparatului bugetar”.

Sigur că acesta este obiectivul din planurile guvernului, numai că îl ţine ascuns, iar publicarea proiectului de buget l-ar face vizibil. Iar cetăţenii sunt consideraţi prea „proşti” ca să-l înţeleagă!

Ponderea datoriei în PIB a României a crescut de la 34,6% din PIB în octombrie 2019 la 42,8% din PIB în august 2020. Datoria guvernamentală a depăşit 450 de miliarde de lei. Plus 85 miliarde de lei adăgaţi în doar 11 luni la datorie.

Ridicarea restricţiei de limitare a deficitului la 3% nu înseamnă că sumele împrumutate nu trebuie restituite. Deficitul bugetar pe 2020 se va ridica, potrivit guvernului, la 8,6% din PIB, iar conform specialiştilor la 10-11% din PIB. Ce vor spune agenţiile de rating când vor vedea un astfel de deficit? Oricum au plasat România la „perspectiva negativă”. Plasarea României în categoria „junk” ar avea efecte dezastruoase asupra capacităţii României de a se împrumuta la costuri rezonabile. Repetăm scenariul din 2010, când guvernarea Băsescu-Boc a tăiat salariile bugetare cu 25%, pentru a primi un împrumut masiv de la FMI? 

Toate aceste probleme sunt importante pentru toţi cetăţenii, şi ascunderea lor, pentru a câştiga alegerile, nu serveşte cu nimic. Credinţa că alegătorii sunt „proşti”, şi nu trebuie să le spui ce se va întâmpla în 2021 este greşită.

Prezentarea în dezbatere publică a proiectului de buget pe 2021 este şi imperios cerută de lege, şi necesară pentru instaurarea încrederii dintre cetăţeni şi guvernanţi. Pentru evitarea concluziei că guvernanţii i-au păcălit, ca să câştige alegerile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Augustin Man
25.10.2020, 09:25:51

Cita vreme PSD si CCR conduc de fapt tara, Citu are dreptate!

+5 (19 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.10.2020, 09:32:10

„Niciodată, în era modernă, nu a fost în România o distrugere de asemenea proporții, inclusiv a prestigiului – sub baliverne gen „România educată”, sub golănii anticonstituționale, precum „guvernul meu”, și sub minciuni jenante, precum „v-am adus bani europeni”. Fiecare, pesemne, pentru cetățeni socotiți idioți! După ce s-a restabilit securismul, s-au măsluit „alegeri”, se încalcă zilnic Constituția, se face praf pluralismul, țara a fost virusată, îndatorarea ei crește peste puteri, iar politica externă a încetat, acum se distruge durabil, cu aceeași decidenți nepregătiți și de rea credință, educația”. (Andrei Marga)

-6 (16 voturi)
Hoban Razvan
25.10.2020, 09:29:21

Tovarase Vlaston, cat mai poti continua in acest fel?!

+5 (17 voturi)
Ştefan Vlaston
25.10.2020, 09:31:10

mult

+1 (21 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.10.2020, 09:31:06

Cel care a raspuns s ”De ce pun proştii întrebări când oricum nu înţeleg răspunsurile?”, rectionand astfel ca un derbedeu politic sadea la intrebarea ””de ce ascunde PNL bugetul pe anul 2021”, a fost Florin Cîtu -escrocul financiar ajuns ministrul Finanţelor Publice in guvernul cocalarilor habarbisti care-si spun in bataie de joc ”liberali” si ”salvatori ai natiunii”, guvern condus de doi pui de daci penali, Klaus Iohannis (17 dosare pentru fate de coruptie) si Ludovic Orban(un dosar pentru fapte de coruptie) Insa de nota 10 a fost replica pe care i-a dat-o fostul PMP-ist Radu Cristescu (actualmente candidat al social-democraților pentru un post de deputat în județul Satu-Mare) Iat-o: ”Micul limbric Florin Câțu, ăla peste care a căzut biroul de Ministru al Finanțelor, are buba la cap. Ceea ce nu-i o noutate. Altfel, nu se explică răspunsul lui de mârlete cu șosete tărcate, după ce PSD a pus o întrebare elementară, de bun simț, legată de bugetul țării pentru anul viitor. “De ce pun proștii întrebări când oricum nu înțeleg răspunsurile?”-întrebarea îi aparține. Băi, micuțule Căcâț, bine ca e plin Guvernul vostru de deștepți făcuți cu norma, cu ciocanul, ca alde’ Manciu, consilierul lui Sică, premierul minune, și șeful vestitului Grup de Comunicare Strategică, un papagal care nu a fost in stare sa aibă o diploma nici măcar de la Universitatea din Țăndărei. Ori ca și mai vestitul infractor Baranga, plin de diplome false, ajuns șef la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor cu binecuvântarea ta. Sau cumva crezi, deșteptăciunea bălții ce ești, ca unul ca tine cu liceul făcut pe la Metaloglobus, valorează mai mult ca un bou cu talangă galben-albastră? Sau crezi că dacă îți coafezi CV-ul ca pe frizura ta lățoasă nu ți se văd neuronii buimaci și sfrijiți de la atâta prăfărie? Vezi că făina e pentru prăjituri, nu pentru sufleurile nazale, măi țeavă de canalizare !”

-3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările