Gyorgy Frunda: Nu poţi să interzici venirea membrilor Jobbik sau ai Gărzii Maghiare în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gyorgy Frunda. FOTO: Mediafax
Gyorgy Frunda. FOTO: Mediafax

Consilierul premierului pentru problemele minorităţilor, Gyorgy Frunda, a declarat marţi seară, în cadrul unei emisiuni a postului Digi24, că nu poate fi interzisă venirea în România a membrilor partidului extremist Jobbik sau ai Gărzii Maghiare, formaţiune paramilitară interzisă din Ungaria.

Gyorgy Frunda a precizat că reprezentanţii Jobbik şi ai Gărzii Maghiare (formaţiune interzisă în Ungaria în urma acţiunilor sale violente) care au fost prezenţi luni la Târgu Mureş nu au fost invitaţi de organizatori.

Consilierul guvernamental a adus precizări în ceea ce priveşte cele două formaţiuni maghiare menţionate, mai ales în cazul Gărzii Maghiare despre a afirmat că aceasta este  „împotriva romilor, a evreilor, a celor de altă naţionalitate decât maghiară”, afirmând că parte din membrii acesteia au fost condamnaţi, de-a lungul timpului, pentru crime.

Consilierul premierului a subliniat faptul că „manifestaţia a fost autorizată”, dar „marşul nu a fost autorizat”.

 „La miting au avut loc discursuri raţionale. Noi suntem adversari politici cu Consiliul Naţional Secuiesc, de exemplu, sau cu Partidul Civic Maghiar, dar preşedinţii lor au făcut un apel către UDMR, către partidele româneşti, către Guvernul şi Parlamentul României să adopte o lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Asta au dreptul să facă în mod civilizat. Eu cred că noi, UDMR, nu trebuia să participam deloc. Câţiva membri ai noştri au participat fără să ia cuvântul. Noi organizăm 15 martie.”, a explicat Frunda.

Alegerile care urmează să aibă loc în Ungaria pe 6 aprilie sunt considerate a fi baza motivaţiei pentru cei care vin din ţara vecină să ţină discursuri care să le aducă un avantaj în confruntarea electorală, potrivit părerilor emise de consilierul premierului.

 „Cei care au cetăţenie dublă, română şi maghiară pot vota în Ungaria. Au fost înregistraţi cam 55.000 de cetăţeni şi români şi unguri. De aia a venit aici preşedintele Jobbik, nu are popularitate maghiară în Ardeal. Din cei care s-au înregistrat în Ungaria 90% vor vota FIDESZ. Dar, ceea ce nu vor să înţeleagă aceşti oameni politici e că lovesc în comunitatea maghiară din România”, a mai spus Gyorgy Frunda.

Una din concluziile este că tipul activiştilor Jobbik sau ai Gărzii Maghiare care vin în România pentru a ţine discursuri care să producă tensiuni „fac rău” comunităţii maghiare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite