Politică

articolul anterior articolul urmator

Haaretz: România sfidează UE şi vrea să-şi mute ambasada la Ierusalim

8
20 Apr 2018 09:19:25
Autor: News.ro
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Premierul român Viorica Dăncilă a prezentat Guvernului un proiect de rezoluţie în vederea mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar miniştrii urmează să se pronunţe asupra textului, în urma unei vizite la Bucureşti a adjunctei ministrului israelian de Externe Tzipi Hotovely, relatează Haaretz.

Potrivit cotidianului, preşedintele Parlamentului român a declarat în presa română că Bucureştiul intenţionează să-şi mute ambasada, iar Ministerul israelian de Externe aşteaptă informaţii de la Bucureşti.
 
Această propunere în vederea mutării ambasadei române are loc în urma unei vizite a adjunctei ministrului de Externe Tzipi Hotovely (Likud) săptămâna trecută în capitala română, unde s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei române Teodor Meleşcanu.
 
Hotovely i-a transmis lui Meleşcanu că ”va exista o oportunitate istorică în urma mutării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim”.
 
”Este timpul să alegeţi să vă aflaţi de partea bună a istoriei şi să fiţi una dintre ţările pioniere care-şi mută ambasada în capitala noastră Ierusalim”, i-a spus ea, porivit ziarului.
 
Meleşcanu i-a răspuns că va analiza chestiunea.
 
Hotovely urmează să viziteze Cehia, care ar urma să fie următorul stat care-şi va anunţa intenţia de a-şi muta ambasada la Ierusalim.
 
România şi Cehia sunt state membre ale Uniunii Europene (UE), iar Bruxellesul se opune recunoaşterii unilaterale a Ieruslaimului drept capitală a Israelului şi susţine recunoaşterea oraşului drept capitală a Israelului şi Palestinei în frontierele din 1967.
 
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi la o recepţie a unor diplomaţi străini, cu ocazia Zilei Independenţei Israelului, că ţara sa va ajuta primele zece ţări care doresc să-şi mute ambasadele la Ierusalim.
 
”Puteţi face două lucruri pentru a ajuta Israelul să sărbătorească această minunantă Zi a Independenţei. Primul este să vorbiţi împotriva Iranului, iar al doilea să promovaţi pacea mutându-vă ambasadele aici”, le-a spus el, potrivit ziarului.
 
”Sunt fericit să anunţ că cel puţin o jumătate de duzină de ţări vorbesc serios cu noi despre transferarea amabsadelor lor la Ierusalim”, a adăugat el, fără să dea nume. ”Aşa că vă rog, există un principiu simplu, pe care-l ştiţi - primul câştigă”, a continuat şeful Guvernului.
 
”Am decis ca primele zece ambasade care vor veni aici vor primi tratament preferenţial. Vă vom ajuta! Ar trebui s-o faceţi cu toţii”, a anunţat Netanyahu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
20.04.2018, 10:13:52

Dacă Israelul vrea să ajute România, atunci să nu-l mai ajute pe Dragnea. Şi, mai ales, Israelul să nu-şi mai trimită mafioţii în România. Gurile rele zic însă că Israelul este interesat de România pentru a-şi recupera proprietăţile evreilor plecaţi din România în Israel.

+4 (4 voturi)
Adrian Foangă
20.04.2018, 10:48:12

Pai le-au recuperat, le-a dat totul inapoi. Ce sa le mai dea?

+2 (2 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
20.04.2018, 10:50:00

Mai ravnesc si la acel fond de 30 miliarde de euro, pe care vrea Dragnea sa il infiinteze, cumuland asseturile firmelor de stat rentabile, Hidroelectrica, TARMO si alte cateva! Iar Daddy vrea sa ii serveasca, pentru ca le este dator vandut celor care l-au ajutat sa apuce puterea!

+3 (3 voturi)
Iosiv Varga
20.04.2018, 10:26:23

Romania nu exista ca tara libera independenta,suverana,este doar un articol de forma in asa zisa constitutie iliesciana!Secole intregi a fost colonie ba la turco,ba la unguri ,la la rusi ba la austrieci acuma urmeaza americanii! Noi suntem in UE dintr-o mare greseala ,dovedim mereu ca locul nostru nu este acolo,noi mereu vrem sa pupam, in .ur pe cineva!,ei acum a venit randul americanilor ,dar vor urma altii si altii pe care trebuie sa-i pup[am la fund! Astia suntem ,noua asta ne place!Este cineva impotriva?

+1 (3 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
20.04.2018, 10:51:39

Preferi sa ii pupi pe rusi? Noi, NU!

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările