Haideţi în duba istoriei, domnule Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ultimelor şase luni a fost numită stat poliţienesc, dictatură, a fost făcută în fel şi chip.  Dar cea mai mare teamă a mea în viaţă sunt oamenii cu tupeu. Iar România de astăzi mă sperie prin tupeul celor care au obrăznicia de a spune că ne guvernează.

Nu voi face aici o expunere de motive pro sau contra Roşia Montana Gold Corporation sau Chevron. Alţii sunt mai buni decât mine la asta.

Despre RMGC vă invit să citiţi pe Rise Project şi să aflaţi pe cine au plătit, de unde vin banii. E o investigaţie lungă, dar necesară.

Despre Chevron şi #frackingromania vă invit să citiţi pe Casa Jurnalistului. 

Tupeul guvernării Ponta mă sperie. Pe voi vă lasă rece? Pentru că dialogul a fost interzis în România. Iar nepăsarea şi aroganţa cu care suntem trataţi, se traduce prin folosirea forţei cu orice preţ. Mă uit la sătenii din Pungeşti. Oameni simpli, care s-au educat singuri în privinţa gazelor de şist şi pericolelor lor. Ei vor să oprească exploatarea. Vor să intre pe un teren deţinut legal de către Chevron. Evident, jandarmii au posibilitatea de a interveni legal. Dar nu despre asta e vorba. E vorba despre intimidare, despre lipsa oricărui dialog cu oamenii, despre caschete puse pe cap şi împingerea oamenilor cu scutul.

Unde ne veţi trimite, domnule Ponta, atunci când mai mulţi dintre noi nu vor mai avea răbdare?

Aveţi pretenţia de a nu fi violenţi? De a dialoga? Dar ce poţi face atunci când frustrarea devine prea mare, când vorbitul la pereţi pentru a mima democraţia nu mai are niciun rost? Nu îţi vine să fugi şi să intri prin scuturile jandarmilor, să-ţi faci loc, ca să fii ascultat? Nu ştiu cât veţi citi din rândurile mele, domnule Ponta, dar eu simt că presiunea devine din ce în ce mai mare. Când ţara aceasta va fi un cazan fără răbdare, unde ne veţi mai alunga cu jandarmii? Ne veţi da afară din ţară? Ne veţi împinge cu scuturile peste Dunăre?

Democraţia e un compromis. E un compromis al unui dialog. Nu există cu adevărat, dar el trebuie mimat. În lumea reală, acest compromis e realizat. Ai făcut o greşeală, ţi-o asumi şi pleci. Tupeul este pedepsit. Nu sunt băsist, uselist sau penelist. Sunt anti-tupeul acestor conducători care consideră că pot merge mai departe fără să fie traşi la răspundere.

Poate au tot dreptul, doar au fost votaţi de români. Da, noi i-am votat. Cum îi veţi pedepsi la alegeri? Ce forţă politică se ridică?

LIVE VIDEO Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron anunţă suspendarea lucrărilor în urma protestelor

Dar, domnule Ponta, aveţi un tupeu de-a dreptul nesimţit. În spatele ochelarilor de tocilari, sunteţi, cu mâna pe inimă spunând-o, un om crud, corupt, plagiator şi nesimţit. Despre asta e vorba. Nu aţi mişcat niciun muşchi atunci când toată lumea şi-a dat seama că aţi plagiat o teză. De ce? Câţi dintre votanţii dumneavoastră ştiu ce e acela un plagiat? Aţi avut tupeu. Tupeul de a reduce la tăcere o echipă de la TVR, pentru că a avut independenţa editorială de a relata acest lucru. Aţi avut tupeul de a spune că nu s-a întâmplat aşa. Aveţi tupeul de a nega faptul cu totul. Faceţi parte din filmul Matrix, acolo unde poţi să spui că lucrurile pe care le vezi nu există deja.

Dar vedeţi dumneavoastră, cazanul se umple. Şi tupeul se va transforma în laşitate. Deja se vede. Aveţi tupeul laş de a nu spune nimic şi de a pune jandarmii să lucreze pentru dumneavoastră. Sunteţi exact ca mardeiaşul de doi bani din colţul blocului, care nu are curajul să-mi dea un pumn, dar îşi cheamă băieţii să o facă. Nu sunteţi destul de bărbat. Sunteţi slab, domnule Ponta, foarte slab.

Tupeul mă sperie, dar nu mai e loc şi de dumneavoastră, domnule Ponta şi de un popor încins. Ne veţi da afară pe toţi din ţară cu dubele sau vă veţi urca în duba istoriei şi veţi face ceea ce e drept, demisia?

Editare ulterioară: Să nu uitaţi să aruncaţi în dubă şi jurnaliştii, ca nu cumva să vă deranjeze cu întrebări. Linkul este către profilul Oanei Moisil, ridicată de jandarmi înainte de venirea lui Ponta la Cluj. 

Editare ulterioară: Mai jos e profilul de Twitter special făcut de cei de la Vice. 

Tweets by @VicePungesti

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite