Politică

articolul anterior articolul urmator

Haideţi la vot. Avem de ales un căpitan iscusit

10
8 Nov 2019 00:13:14
Ciprian Apetrei
Foto Ciprian Apetrei
Foto Ciprian Apetrei

Socrate spunea, într-un dialog clasic al filosofiei, că nu putem alege prin vot căpitanul unei corăbii, dintre oricare membru al echipajului.

El trebuie să aibă anumite competenţe, altfel va duce corabia pe un drum greşit, punând viaţa celor care l-au ales în pericol.

Este o metaforă pentru alegerea conducătorului unei cetăţi. În democraţia contemporană, oricine poate candida la alegerile prezidenţiale. Nu sunt criterii de îndeplinit, nci competenţe, chiar minime, aşa cum îşi dorea Socrate.

Candidaţii au o perioada de timp pentru a îşi convinge alegătorii că sunt pricepuţi să le fie căpitan. Că ştiu încotro trebuie să meargă corabia şi că sunt capabili să o ducă până acolo.

Lider, în originalul englezesc leader, înseamnă ghid. Cel care dechide drumul, omul pe care îl urmezi pentru că ştii că te poate duce la destinaţie.

Veniţi la vot. Corabia noastră are nevoie de un căpitan iscusit.

Şi sigur trebuie să ne ferim de cei care ne propun destinaţii fanteziste sau care ne-ar conduce nebuneşte.

Astăzi începe votul în Diaspora. In Bretania sunt trei secţii de vot, mai multe ca niciodată, la fel pretutindeni în lume. Oriunde locuim, mai aproape sau mai departe, România rămâne corabia noastră. Să avem grijă de ea!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Podar
8.11.2019, 02:32:41

Celor ce nu trăiesc in țară, Nu le-aș permite să voteze, Deoarece...fac doar...gargară, De pe străine metereze. Nu trag aici, cu noi ..."la plug', Luptând să... supraviețuiască, Iar "bărbăția" de..transfug, Face numai sa ne...jignească. De vreme ce..."muncesc" afară, "Izmenele pe...călător" Nu mai au nici un drept la... țară Nici la acest tradat popor. Să-și vadă deci de a lor viață, Sa n-o facă pe..."patrioții", "Deștepții" care ne..."învață "... Cum să fugi din...lupta cu hoții. Să nu-și mai bage " nasu-n oală " Așa numita..."diasporă "... Depăreze...cu vorba goală Vedem ce mult, țara..." adoră ". N-avem nevoie de-a lor...bârfe, Ale romanilor fugiți, Acest comportament de târfe, Face să nu fie...doriți.. De..." banii lor, trimiși in țară", De care fac atâta...caz... Lăudăroșii cu gargară, Să si-i păstreze...Nu-i necaz...!!! Nu le cere nimeni...pomană, Decât poate...rudele lor... Care...primesc..."sare pe rană " Prin lăudatul... "ajutor"...:))) Sper ca s-a reținut...esența, Mesajului expediat... Nocivă e la vot...prezența, Romanului ce-a...Dezertat...!!! Că..." grija" voastră... ipocrită, Pe noi, nu ne...interesează... Iar Romania...Părăsită, Pe voi demult nu mai...Contează...!!! Deci, nu vă mai băgați in seamă, Odată ce sunteți...fugiți... Geaba vă mai faceți..reclamă, Că la...rămași... Nu Trebuiți...!!! ... Ps. Diasporă trădătoare, Nu mima că ai..."Onoare"...!..:)))

-5 (5 voturi)
Podar
8.11.2019, 02:35:59

"Depăreze= Deoarece.. conf. Program. Automat de scris...:)))

-2 (2 voturi)
Ncita Co
8.11.2019, 08:42:12

Comentariu considerat abuziv.

Podar
8.11.2019, 03:09:43

Dle. Ciprian Apetrei... Amorul prin...Corespondență , La care vad, cum apelați, Nu are nici o. consistență, Nu stiu dacă... realizați. ( Ochii plecați, ajung...uitați... Să nu-mi spuneți că... nu știați...:))) Cum să conduci , de la distanță, "Corabia"... ajunsă... Plută, Când nu ești in a ei...substanță, Prezența ta...e la..." derută "..!? "Adio dar...rămân cu tine", (Că plec unde trăiesc mai bine...) In timp ce sar grăbit... pârleazul... Vrăjeală asta, crezi că... ține, Dar...ardem " patriotic" gazul...!? (Lăsând celor...loiali...necazul..!?) Nu-i...ieftină... Demagogie, Sa oferi...sfaturi de pe...mal, Când țara... este in...urgie, Luptând cu fiecare... val...!? (Ești...crocodil sentimental...!?) Daca nu ești si tu pe..."punte" Si nu vâslești la cot, cu noi, Lăsând pe cei...rămași să... lupte, Cu ce ii scoți tu din...nevoi...!? De aia zic...lasă vrăjeala, Fiindcă... Fugitul..nu te-ajută... Iar cel rămas... vede...prosteala, Demagogia...nu-i...plăcută. ...

-3 (5 voturi)
Ncita Co
8.11.2019, 08:41:05

Tot diaspora-i fruncea

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)