Haos politic. Puterea se ceartă, Opoziţia e divizată. Ce partide şi-ar asuma guvernarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul Dăncilă se zdruncină din temelii în contextul scandalului PSD-ALDE, însă Opoziţia dă semne de slăbiciune, în condiţiile în care partidele mai mult fug de asumarea guvernării, deşi cer insistent  înlocuirea actualului Executiv.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a continuat atacurile la adresa PSD, oficial partener de guvernare, dar în realitate ţintă a unui val de critici venite din partea liberal-democraţilor. „Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit şi alte expresii de genul «câinele nu pleacă de la măcelărie», vedeţi proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunţ pe foarte mulţi că colegii mei sunt vegetarieni”, a declarat Tăriceanu într-un interviu pentru Mediafax. Replica din PSD pe tema „guvernării impotente“ a venit din partea Vioricăi Dăncilă, chiar în aceeaşi zi: „Are şi domnul Tăriceanu miniştri. Cred că se referea la miniştrii dumnealui“.

Pe fondul escaladării tensiunilor între ALDE şi PSD apare problema a ceea ce urmează în cazul ieşirii de la guvernare a formaţiunii lui Tăriceanu, în condiţiile în care între partidele aflate în Opoziţie nu există unitate decât pentru demiterea Cabinetului, iar acum, cu un eventual sprijin al ALDE şi al unor aleşi din UDMR, moţiunea ar trece. Însă nu se întrevede nicio soluţie comună în ceea ce priveşte un nou Guvern, dat fiind că mai toate partidele sunt atente la alegerile prezidenţiale. 

De la război la racolări

Cel mai mare partid din Opoziţie îşi menţine poziţia că e gata de preluarea guvernării, însă fără a sta la negocieri cu conducerile PSD, ALDE sau Pro România. „Partidul Naţional Liberal este în război total cu PSD şi cu coaliţia guvernamentală, de fapt, cu toate PSD-urile şi cu PSD-ul mare şi cu PSD-urile mai mici, ei sunt adversarii noştri politici“, a declarat Ludovic Orban, după ultimul Birou Executiv al partidului. Pe de altă parte, în discuţiile din interiorul formaţiunii, Orban a cerut Opoziţie totală la PSD, însă negocierile cu cei din alte formaţiuni sunt deschise, adică inclusiv ALDE şi Pro România, după cum arată şi decizia 25 din 12 august 2019 a Biroului Naţional al PNL. 

În ceea ce priveşte strângerea de parlamentari pentru un noul Guvern, liderul senatorilor, Florin Cîţu, a fost mult mai tranşant. Într-o declaraţie pentru „Adevărul“, acesta a precizat că PNL îi aşteaptă „pe toţi parlamentarii care vor o Românie liberă şi fără corupţie“, iar negocierile trebuie duse om la om pentru un nou Guvern.

USR nu vrea la guvernare

Pe de altă parte, USR e mult mai rezervat în ceea ce priveşte participarea la o guvernare, în cazul în care Guvernul Dăncilă e demis prin moţiune de cenzură sau premierul decide să-şi depună mandatul. În primul rând, Cristian Seidler, vicepreşedinte al formaţiunii, a precizat pentru „Adevărul“ că e sceptic privind retragerea ALDE de la guvernate. Însă în cazul ruperii coaliţiei şi al trecerii unei moţiuni de cenzură, „USR va vota pentru un Guvern de tranziţie, reieşit în urma consultărilor politice cu preşedintele, după ce ne vom spune condiţiile. Asta nu înseamnă că vom participa cu miniştri sau cu secretari de stat. Nu putem sta lângă Pro România, partid cu oameni care până mai ieri erau în PSD“, a declarat Seidler. Mai mult, deputatul a subliniat că USR ar ajungem la susţinerea la votul de învestire a unui asemenea guvern pentru că nu se mai poate din punct de vedere constituţional să fie organizate anticipate, iar ţara trebuie administrată.

Intrarea la guvernare ridică probleme şi pentru Pro România, formaţiune în care se regăsesc numeroşi foşti social-democraţi. Cei din partidul condus de Victor Ponta ar vrea o schimbare, dar nu vin şi cu o soluţie concretă privind o colaborare cu Opoziţia sau PSD. „ Noi vrem o guvernare bună, ceea ce nu vedem acum. Mai mult, avem parte de cifre din burtă, după cum arată documentele privind bugetul. Personal, nu cred că e cazul unei guvernări cu PSD. Trebuie o formulă de oameni capabili, ca să facă ceva. Trebuie un program de guvernare, ceea ce ar trebui să aibă şi partidele care vor să vină la Putere“, a declarat pentru „Adevărul“ Ioana Petrescu, vicepreşedinte al Pro România şi fost ministru de Finanţe, care a declarat că negocierile cu alte partide ar avea loc doar în cazul trecerii unei moţiuni de cenzură, ceea ce nu e cazul acum.  

Demiterea Guvernului Dăncilă s-ar putea produce cel mai devreme în septembrie, lună în care începe o nouă sesiune parlamentară şi poate fi depusă o moţiune de cenzură. Însă tot în această perioadă partidele vor fi mai prinse cu perioada de precampanie, adică exact săptămânile în care se concentrează cel mai mult pe mesajele electorale şi afişaj stradal, dat fiind că în perioada de campanie există numeroase restricţii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite