Harababura ideologică USR-PLUS

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
haos

Deşi nu-i sunt admirator sau susţinător, Pierre-Joseph Proudhon are o zicere interesantă: „după cum nu este libertate fără unire ori fără ordine, la fel nu există unire fără varietate, fără pluralism, fără divergenţe“. Acestei ziceri i-a căzut, astăzi, victimă, Oana-Maria Bogdan, conform google-lului, mare lider PLUS. În mii de comentarii ale Reziştilor a fost catalogată ca fiind marxistă sau comunistă.

Cu siguranţă că unui absolvent de arhitectură sau urbanism, pentru a face politică, nu-i este obligatorie şi o licenţă în ştiinţe politice sau istorie. Nu toţi oamenii politici sunt experţi în doctrine sociale sau ideologii politice, haideţi să fim rezonabili

După apariţia „bombei“ de presă, Oana-Maria Bogdan şi-a apărat zicerea, explicând ce a vrut să spună, în subsidiar denunţând o neînţelegere, o slabă interpretare şi binenţeles atacurile exagerate, virulente. O tempora! O mores!

Pentru mulţi susţinători, followeri ai USR-PLUS, comentariul Oanei-Maria Bogdan a ieşit din narativul alianţei, însă mai interesante au fost comentariile ulterioare ale liderilor USR-PLUS, vizavi de citat şi criticile radicale ale susţinătorilor, cei mai mulţi acuzând-o că ar fi marxistă.

Stimaţi politicieni-postaci-ideologi, deşi relativ uşor de confundat, Karl Marx nu este echivalentul lui Pierre-Joseph Proudhon, aşa cum marxismul se deosebeşte în mare măsură de anarhism. Definirea şi raportul individului sau societăţii la proprietate este o dispută de excepţie între marxism şi anarhism, tratată în cartea-întrebare „Ce este proprietatea?“ de Proudhon la care anarhistul răspunde: „Proprietatea e furt!“.

După doar şase ani, în urma cărţii „Sistemul contradicţiilor economice sau Filosofia mizeriei“ a lui Proudhon, Marx a răspuns prin „Mizeria filosofiei“, marcând ruptura totală între marxişti şi anarhişti. Filosoful francez considera utilă existenţa unor asociaţii ale muncitorilor, în detrimentul proprietăţii private sau a naţionalizării impuse după modelul marxist, în a cărui eficienţă nu credea!

Prin urmare, stimaţi critici ai celebrului citat: „Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparţină unui om, trib, neam sau corporaţie, vom reuşi să convieţuim armonios pe planeta Pământ“, nu-l mai atribuţi marxismului, ci anarhismului, nu-l mai atribuţi lui Marx, ci lui Proudhon, chiar dacă sunt absolut convins că lucrarea-manifest „Ce este proprietatea?“ nu a stat la baza nevinovatului citat.

Miroase a CDRism

Nici nu a intrat în viteza a doua şi alianţa USR-PLUS aminteşte de haotica guvernare CDR, în care ţărăniştii lui Diaconescu stăteau la masă cu FSNiştii lui Traian Băsescu, cu paranteza că atunci, mulţi FSNişti erau la al doilea partid, după experienţa PCRistă, iar urmaşii lui Coposu încă mai aminteau istoriile de tristă amintire din temniţele comuniste. 

În USR-PLUS, liberalii stau la masă cu wannabe stângiştii şi ceva conservatori, toţi reuniţi în jurul unei singure teme: justiţia. Bună electoral, dar insuficientă.

Indiferent cât de centristă este ideologia USR-PLUS, derapajele de genul citatului mult discutat dovedesc harababura ideologică a tinerei alianţe. O alianţă de dreapta, dar care dacă e cazul poate fi de stânga şi de orice, totul centrat în jurul unei uri viscerale îndreptată spre PSD.

UPDATE la miezul nopţii: Înţeleg că Eminenţa Sa, Dacian, a share-uit minunatele cugetări ale doamnei.

De asemenea, interesantă este şi viziunea cu privire la posibilitatea schimbării trecutului: „Aş desfiinţa agricultura şi nu aş domestici animalele. Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenţi ai vânătorilor şi culegătorilor, nu am avea proprietăţi şi am trăi în grupuri în loc de cupluri“.

Daună totală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite