Politică

articolul anterior articolul urmator

Harta clientelismului politic pe ultimii patru ani. Câţi bani a dat Guvernul cu dedicaţie primarilor PSD

6
23 Mar 2016 18:13:41
Autor: Sebastian Zachmann
Prin intermediul lui Liviu Dragnea, Ponta pompat bani în primarii PSD pentru a ajunge preşedinte. Degeaba.
Prin intermediul lui Liviu Dragnea, Ponta pompat bani în primarii PSD pentru a ajunge preşedinte. Degeaba.

În ultimii patru ani, Guvernul a pompat cei mai mulţi bani în primarii PSD, arată un raport publicat ieri de ONG-ul ExpertForum. Analiza mai arată că Fondul de Rezervă al Guvernului Ponta a fost mărit de 15 ori în 2014, an cu alegeri prezidenţiale, bani ce reprezintă tradiţionalele stimulente financiare pentru mobilizarea electoratului . În total, Guvernul a direcţionat arbitrar peste 7,5 miliarde de lei în perioada 2012-2016.

Raportul „Clientelismul politic 2012-2016“, lansat ieri de ExpertForum, arată cum au fost distribuţi banii bugetari în ultimul mandat al primarilor, care a coincis, în mare parte, cu guvernarea Ponta. Între 2012 şi 2016, Fondul de Rezervă al Guvernului şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)- derulat de Ministerul Dezvoltării (multă vreme condus de Liviu Dragnea) - au fost principalele mijloace prin care banii publici au fost direcţionaţi arbitrar către primarii din teritoriu. „Cum mecanismele de control asupra acestor fonduri sunt aproape inexistente, iar urmărirea modului de implementare a investiţiilor nu se realizează aproape niciodată, guvernele au putut distribui liniştite banii după bunul plac“, arată specialiştii ExpertForum.

Spre exemplu, fondul de Rezervă a fost mărit în 2014 – an cu alegeri prezidenţiale - de 15 ori, iar în 2012 – an cu alegeri locale şi parlamentare - de 10 ori. Cum PSD s-a aflat la guvernare din primăvara lui 2012 până în toamna lui 2015, cei mai mulţi bani s-au dus către aleşii social-democraţi. De asemenea, banii din fondul de rezervă al Guvernul au fost folosiţi ca mijloc de atragere a primarilor migratori în 2014, prin celebra ordonanţă moşită de Liviu Dragnea, declarată ulterior neconstituţională.

Iată principalele concluzii ale raportului EFOR, care arată unde s-au dus banii bugetari:

Principalii câştigători ai fondurilor bugetare sunt PSD şi partidele satelit (ALDE, UNPR şi PC), precum şi independenţii; Primarii PNL şi PDL sunt principalii pierzători, chiar dacă PNL s-a aflat la guvernare până în 2014.  În cifre, PSD a primit  4.613.78 lei, pe când PNL a primit 1.666. 97, iar PDL 311.70.

Maximum de clientelism s-a atins în a doua jumătate a anului 2014 - an cu alegeri prezidenţiale - când şansa de a lua bani dacă erai primar de comună în partidul de la guvernare era de cel puţin două ori mai mare decât dacă erai primar din opoziţie. Cea mai mare parte a banilor au fost cheltuiţi în 2014 (57%), iar 80% dintre aceştia au fost cheltuiţi în perioada octombrie – decembrie.

Mare parte dintre primarii care au migrat, profitând de ordonanţa lui Dragnea, au primit mai mulţi bani după octombrie 2014. Spre exemplu, primarii care au migrat de la PDL la PSD au primit după octombrie 2014 şi de patru ori mai mulţi bani decât înainte de migraţie. Astfel, traseismul politic înspre PSD a fost răsplătit.

În Bucureşti, Sectorul 3 (condus de Robert Negoiţă - PSD) a primit mult mai mulţi bani decât alte sectoare, cu bugete mai scăzute. Concret, Sectorul 3 a primit de 55 de ori mai mulţi bani decât sectorul 2 (condus de NeculaiOnţanu-UNPR) şi de trei ori mai mult decât sectorul 5, care este cel mai sărac din Bucureşti. Sectorul 5 a fost condus pâna anul trecut de Marian Vanghelie, cel care s-a aflat la cuţite cu Victor Ponta, sfârşind prin a fi exlus din partid. Sectorul 4 s-a aflat pe locul 2 în ordinea banilor primiţi. În această perioadă, Cristian Popescu Piedone, „primar a cărei orientare politică a fost discutabilă“, după cum susţine EFOR. În realitate, Piedone este apropiat de PSD.

În termeni de sume primite pe cap de locuitor, din primele zece judeţe, şapte au fost conduse de preşedinţi de CJ de la PSD şi doar trei de liberali. În sume concrete, Judeţul Alba (condus de PNL) a primit de aproape cinci ori mai puţin bani decât Vâlcea (PSD).

Tot ca sume pe cap de locuitor, şapte dintre primele zece municipii sunt de la PSD, iar două de la UDMR.

Comuna cu cele mai multe fonduri pe cap de locuitor este Voineasa (Vâlcea), condusă de primar PNL. Raportul între Voineasa şi Telega – ultima comună – ca sume primite este de 1/42413. Între primele 1000 de primării care au primit bani se numără 142 de migratori, majoritatea înspre PSD. Majoritatea dintre aceştia au primit mai mulţi bani după migraţie, chiar şi de 111 de ori mai mult, cum este cazul comunei Poiana din Dâmboviţa.

Câţi bani au primit partidele de la Guvern în ultimii patru ani

  Raport EFOR Clientelism Politic 2012-2016

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

otto willy
23.03.2016, 19:50:58

Bravo PSD!!! Bravo alegatorilor fara creier, fie ei si morti!

+1 (1 vot)
Exilatul Gica
23.03.2016, 20:27:06

Nu, zau, pe bune Herr Zackhamm, ham ham ? Ai avut timp sa numeri si cati bani au primitara "primarii" basoisti de la Haita PDL si Guvernul Bocc? Sau ai ignorat total furturile din perioada basista ? Nu crezi ca ar trebui sa-ti fie putintica rusine deontologica de jurnalist aservit si obedient ? Te uiti in gradina vecinului, dar nu vezi gunoiul din gradina ta ? Si sa stii HERRRR, ca in afara ca esti cainele de serviciu al lui alt Herrr, presedinte, urmasul basistilor, primit in dar de la ex-presidentu', , nimic nu te face sa fii obiectiv. Cum vad un articol de-al tau, imi vine greata, sa vomit dar.....nu am unde sa fug. Mai cred ca adunatura asta de PDL+PNL, nici ca merita vreun ban de la guvern. La cat au furat si devalizat tara, pe timpul basoiului, si acum al sasoiului, au bani pentru 20 de campanii electorale? Pricepi, Mister Hirrrr?

-1 (1 vot)
Podar
23.03.2016, 22:35:00

@Exilatul Gica contra... "Greata" care te provoaca E in capul tau cel sec, Aplecat cu botu-n troaca, Unde rumegi,ca..berbec. Iar de vrei sa scapi de voma, Nu te mai uita-n ..oglinda... Psd-ista ta fantoma, E deja cu ochii-n..grinda.. ............ Te oftica adevarul, Celor puse pe tapet, La cum judeci cu piciorul, Esti penibil ,desuet. Semeni a caricatura, Un mahalagiu de top, Mic la creier,tare-n gura, Mai murdar decat un..mop.

Exilatul Gica
23.03.2016, 20:32:26

PS pentru herr Zackham, poate ai numarat si cate primarii avea PSD si cate primarii avea PNL si aialaltii pe care-i ungi la incheieturi ! Atunci ai fi realizat cu neuronul tau, ca poate a fost corect raportul intre pdl-pnl-ei si psd-ei unpr-ei si ce or mai fi !

-1 (1 vot)
Podar
23.03.2016, 22:51:39

@Exilatul Gigel... Ia-o ca pe o remarca, Esti un amarat zevzec... Ce doar cu jigniri incearca, Sa-si expuna capul sec.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările