Harta preelectorala a Romaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pana cand romanii se vor prezenta la urne spre a-i desemna pe cei ce vor decide soarta localitatilor lor in viitorii 4 ani, mai sunt trei zile. Partidele au incercat sa anticipeze rezultatele

Pana cand romanii se vor prezenta la urne spre a-i desemna pe cei ce vor decide soarta localitatilor lor in viitorii 4 ani, mai sunt trei zile. Partidele au incercat sa anticipeze rezultatele scrutinului prin sondaje de opinie, unele date publicitatii, altele ferite cu mare grija de ochii presei si, deci, ai electoratului. Dupa cum arata si randurile de mai jos, PSD are mari sanse sa-si pastreze fotoliile de primar in multe dintre municipiile tarii (de aceea, in general, i-a impins in lupta pe cei aflati deja in fruntea bucatelor), ba chiar sa patrunda si in cateva centre urbane controlate pana acum de catre Opozitie. Aceasta din urma crede ca in fiefurile sale traditionale situatia de astazi nu va cunoaste schimbari fundamentale in defavoarea sa si, la randu-i, spera in erodarea audientei publice a primarilor si consilierilor partidului de guvernamant, ceea ce ar aduce-o din nou la putere in cateva municipii pe care le-am administrat pana in 2000. Si Puterea, si Opozitia si-au desemnat, de aceea, numerosi oameni cu greutate (parlamentari, viceprimari, consilieri) pentru a fi inscaunati ca primari ori macar consilieri locali si judeteni.
* Alba. Actualul primar Mircea Hava (PD) pare sa fie inca o data preferatul alba-iulienilor. In campanie mai sunt angrenate alte cateva persoane cu staif pe plan local: Ioan Florea, vicepresedinte al Consiliului judetean (PSD), Nicolae Popa, fost deputat (PUR), Simion Cretu, director la Agentia de Dezvoltare (PNL).
* Arad. In resedinta de judet, principalii candidati au o serioasa experienta in administratia publica. Candidatul PSD este actualul primar Dorel Popa, cel al PD, Gheorghe Falca, detinea functia de vicepresedinte al Consiliului judetean, iar cel al PNL, Gavril Popescu, era consilier judetean; pentru minuscula URR concureaza Claudiu Cristea, vicepresedinte al Consiliului judetean. In carti mai este si patronul de firma Cornelia Ardelean (PUR). In atare imprejurari, pronosticurile par riscante.
* ArgeS. Primarul actual al Pitestiului, Tudor Pendiuc, unul din cei mai longevivi edili locali, si-ar avea asigurata continuitatea in fotoliul de edil-sef, desi se lupta cu alti 12 pretendenti, intre care Tudor Ionescu (PD) si Dorel Postelnicescu (PNL). La Campulung Muscel, PSD ar putea avea ceva greutati din cauza situatiei dificile de la ARO, in vreme ce la Curtea de Arges dreapta s-ar mentine in topul preferintelor.
* Bacau. Pentru primaria resedintei de judet, Dumitru Sechelariu intruneste peste 50% din optiuni. Liderii organizatiei locale a PSD sustin insa ca acestea depasesc 60%. Sechelariu este urmat de Romeo Stavarache (PUR), care are 15-16%, si de candidatii PNL si PD - Ovidiu Budeanu si, respectiv, Mihai Banu - ambii cu ceva mai mult de 5%. In judet, lupta stransa se va da la Onesti, unde Emil Lemnaru (PSD), aflat la al treilea mandat de primar, este la egalitate cu Valeriu Vreme (PNL), fiecare avand in jur de 43%. Ei sunt urmati de Constantin Florian (PD), cu 11%.
* Bihor. Batalia pentru fotoliul de primar al municipiului Oradea se da, potrivit ultimelor sondaje, intre actualul primar, Petru Filip, controversatul deputat PSD Mihai Bar si viceprimarita UDMR, Rozalia Biro. Saptamana trecuta, un sondaj neoficial, efectuat la nivelul unui esantion de origine romana, releva un fapt ingrijorator: romanii nu vor sa mearga la vot. In aceste conditii, actuala viceprimarita, Biro Rozalia, candidata UDMR la primaria municipiului, ar putea castiga alegerile. Pe de alta parte, un alt sondaj, dat publicitatii luni de filiala Bihor a Partidului Democrat, il scoate pe actualul primar favorit pentru cursa la primarie. Conform respectivei prospectii a intentiilor de vot, Petru Filip (PD) detine 49,3% din sufragiile esantionului verificat, Mihai Bar (PSD) - 8,8%, Rozalia Biro (UDMR) - 7,3%, Cornel Popa (PNL) - 5,6%, iar Florian Pantea (PRM) - 1,7%. Oficialii filialei PSD Bihor sustin insa ca sondajul respectiv nu reprezinta decat o tentativa de manipulare a electoratului.
* BistriTa-Nasaud. Se pare ca in cele doua principale orase ale judetului, Bistrita si Nasaud, actualii primari Vasile Moldovan si Dumitru Muresan (ambii de la PD) au cele mai mari sanse sa ramana in functie. Reprezentantii PRM (Mihail Delei si Ovidiu Maghiar) au si ei sanse reale de a ajunge in turul doi, potrivit deputatului Ioan Sonea, insa un cuvant greu de spus au si reprezentantii PSD si PNL.
* BotoSani. Toate sondajele de opinie preelectorale il crediteaza cu prima sansa pe actualul edil-sef al Botosaniului, Florin Simion Egner, (aflat la primul mandat de primar). La peste 35% sunt estimate preferintele electorilor in favoarea lui Egner. Daca botosanenii se vor prezenta duminica la urne, Egner ar putea fi primar, din primul tur, pentru urmatorii patru ani. Daca va fi absenteism, victoria liberalului Catalin Flutur pare certa in turul doi, prin "asocierea" la nivel local a partidelor PNL, PD si PRM. Din lista celor 12 candidati (nici unul independent), cu sansa a doua in sondaje pleaca Flutur, urmat de actualul viceprimar Florin Gheorghita, candidat PRM, si de Radu Drugus, de la PD. Actualul partid de guvernamant trage nadejde ca va obtine mai mult de 60% din fotoliile de consilieri judeteni, PSD fiind secundat de PRM si PNL.
* BraSov. Daca, inaintea inceperii campaniei electorale, un sondaj CURS, comandat de PNL, il situa pe Gheorghe Scripcaru (PD) cu doar un procent inaintea lui Ioan Ghise (PNL) (34% fata de 33%, al treilea fiind pesedistul Sergiu Chiricescu, cu 19%), cu o saptamana inaintea scrutinului de duminica lucrurile stau cu totul altfel. Cu diferente de 1-2 procente, in toate sondajele "de uz intern" facute la cererea partidelor, Scripcaru apare in postura de favorit detasat, cu circa 40% din intentiile de vot ale brasovenilor, tot atat cat ar aduna, impreuna, Chiriacescu si Ghise, creditati, in aceasta ordine, cu 20-21%, respectiv 18,5-19%. Desi optimist, staff-ul electoral al PD-ului prognozeaza o victorie a lui Scripcaru chiar din primul tur, sondajele arata ca soarta fotoliului de primar al Brasovului se va decide in turul doi, intre pedistul care promite "in primul rand ordine" si pesedistul care anunta "schimbarea sistemului".
* Braila. Veritabila citadela pesedista pana acum, Braila pare sa incline catre liberali, atunci cand se pune problema votului pentru primar. Cel mai vizibil candidat pentru fotoliul de primar de pana acum este liberalul Sever Constantin Cibu, care beneficiaza si de o campanie in forta. Cibu este urmat in preferintele brailenilor de Aurel Simionescu, candidatul PSD, si de peremistul Danut Mihai. Din cursa electorala pare a fi iesit definitiv actualul primar, Anton Lungu, trecut recent la PUR.
* BucureSti. Potrivit unui sondaj Metro-Media-Insomar, comandat si tinut secret de PSD, Traian Basescu ar aduna 53 la suta dintre voturile bucurestenilor, in vreme ce Mircea Geoana nu ar strange decat 33 la suta. In schimb la sectoare, PSD ar castiga din primul tur primariile de la 2, 3, 4 si 6. La sectorul 5, "independentul" Marian Vanghelie ar fi preferat de aproape 70 la suta din alegatori. La sectorul 1, primarul in functie Vasile Gherasim conduce cu 42 la suta din preferinte, fiind urmat de liberalul Andrei Chiliman (29 la suta) si Mona Nicolici (PUR) cu 20 la suta. Un alt sondaj, CURS, anunta insa ca, desi Basescu se afla in frunte, batalia se va da in turul doi pentru departajare.
* Buzau. Actualul primar al municipiului, Constantin Boscodeala, candideaza pentru un nou mandat. Dupa ce acum 4 ani s-a instalat in fruntea primariei sub steagul Aliantei pentru Romania, C.B., spre deosebire de cei mai multi colegi de partid (care au mers spre PNL) a ales partidul de guvernamant pe listele caruia candideaza acum. El are 10 contracandidati, intre care Florea George (PRM), Preda Cezar Florin (PD) si Tescaru Ionel (PNL).
* CaraS-Severin. La Resita este inflatie de candidati, nu mai putin de 15 oameni sperand sa ajunga in scaunul cel mai inalt al primariei. Intre acestia, fostul deputat Liviu Spataru (PNL), Purec Ion Simion (PSD), Parvulescu Dumitru (PRM), Buzzi Petru (PUR) si Padurean Tiberiu (PD), intre care se va desfasura, probabil, inclestarea hotaratoare.
* CalaraSi. In Calarasi, parohia senatorului Doru Ioan Taracila, PSD, nu a reusit sa se impuna decat la judet, unde conduce in sondaje, urmat indeaproape de partidele din Alianta. La municipiul Calarasi, primarul PSD Daniel Tutuianu nu mai candideaza, iar noua propunere a PSD, Marian Dragan, are mai putine optiuni de vot decat liberalul Nicolae Dragu.
* Cluj. In aceasta campanie pentru locale, electoratul din municipiul Cluj-Napoca a fost sondat de cinci ori, cel putin acesta este numarul cercetarilor date publicitatii. Prima, facuta la cererea lui Vasile Dancu, seful strategiei candidatului PSD, Ioan Rus, apartine MMT si a fost realizata in primele zile de campanie. La vremea respectiva, scorurile aratau astfel: Rus 36 la suta, Gheorghe Funar (PRM) 30 la suta si Emil Boc (Alianta PNL-PD), 28. In cateva zile, Alianta "DA" a contracarat cu sondajul Universitatii "Babes-Bolyai", care arata alta realitate: Boc - 37,7 la suta, Rus 30,8 la suta si Funar 22,6. In acelasi timp, MMT, afland ce pregateste UBB, a realizat o cercetare telefonica, care l-a plasat pe Rus pe prima pozitie cu 48 la suta, el fiind urmat de Boc cu 28 si Funar cu 19. Luni, am aflat si rezultatele unui sondaj INSOMAR-MMT, realizat la cererea TVR, ca sa circule si banii publici, nedat inca publicitatii, care spune asa: Rus 38,8 la suta, Boc 34,2 si Funar 22. Aici, demna de retinut este diferenta dintre primii clasati, de sub 5 la suta. Iar daca sursele nu se insala, Vasile Dancu va da publicitatii, cu doua zile inainte de finalul campaniei, ultima cercetare MMT.
* ConstanTa. Desi a cautat sa induca ideea ca este invincibil, primarul Radu Mazare se teme de un al doilea tur, in care au sanse sa ajunga candidatul PD, Stelian Dutu, sau candidatul PNL, deputatul Puiu Hasotti. Valuri a starnit un candidat independent, Doru Malureanu. El a fost atacat prea mult pentru un ilustru anonim, ceea ce denota spaima fata de insemnatatea lui (fost consilier al Arhiepiscopului Tomisului si amic de-al lui Victor Ponta). In judet, PSD nu va cuceri, se pare, nici la aceste alegeri, primariile Harsova, Cernavoda si Navodari.
* Covasna. Nici unul dintre cei 7 candidati la postul de primar al municipiului Sfantu Gheorghe nu s-a "complicat", pana la ora actuala, cu sondaje de opinie, astfel ca evaluarea sanselor lor ramane una "in orb". Judecand dupa modul in care si-au facut, pana acum, campania electorala, si dupa reactiile alegatorilor, lupta pentru fotoliul de edil-sef se va da intre actualul primar, Albert Almos, presedintele UDMR Covasna - care tinteste un al patrulea mandat - si conationalul sau, Rety odon, scos "la bataie" de PSD. Singurul care ar putea "incurca jocurile" este vicele liberal, Millik Otto, candidatul unic al Aliantei PNL-PD la Sf. Gheorghe, care spera ca ideea sa cu toalete ecologice pentru caini si pisici sa ii aduca suficiente voturi pentru a "prinde" macar turul doi.
* DamboviTa. In municipiul Targoviste, potrivit unui sondaj de opinie, in turul doi ar accede actualul primar, Furcoi Iulian (PSD), si Teodor Bate, de la PNL (in aceasta ordine). Liberalii au insa sanse mari sa castige Consiliul local.
* Dolj. La Craiova, actualul viceprimar, Antonie Solomon (PSD), vrea sa urce inca o treapta. Se spune ca deja a cheltuit o intreaga avere, ajutandu-i pe cei saraci; el sustine ca primaria nu este pentru el o afacere personala. Actualul primar, Vasile Bulucea, al doilea om in ierarhia PSD, vroia sa schimbe primaria cu Senatul. In urma cu cateva saptamani, s-a razgandit si a reintrat in competitie sub steagul partidului Forta Democrata (lider Petre Roman). Contracandidati sunt Marian Jean Marinescu (PD), sprijinit de deputatul Radu Berceanu si liderul sindical de la Electroputere, Aurel Bojenariu, care defileaza sub steag liberal. Daca ar fi sa dam crezare unor sondaje de opinie, A.S. conduce detasat, la mare distanta de V.B.
* GalaTi. Principalii actori ai luptei pentru fotoliul de primar sunt: candidatul PUR, Eugen Durbaca, si actualul edil-sef al municipiului, Dumitru Nicolae, membru al partidului aflat la guvernare. Lupta este atat de stransa incat nici unul din cei doi aspiranti la functia de primar nu pare a fi capabil sa puncteze decisiv din primul tur al alegerilor. Un sondaj de opinie efectuat in Galati, la cererea PSD, pastrat secret de partid, il crediteaza pe Durbaca cu 36%, in timp ce Nicolae detine 41% din preferintele alegatorilor. Campania pesedistilor lasa sa se inteleaga faptul ca vor sa-si impinga candidatul la castig inca din primul tur.
* Giurgiu. Candidatii a 8 partide vor concura pentru fotoliul de primar in municipiul de la Dunare. Intre ei, primarul en-titre, Lucian Iliescu (PNL), si viceprimarul Constantin Toma, PRM. In lupta se mai afla pesedistul Sin Nicolae si pedistul Cristian Nemtescu. Cu o singura exceptie, toti sunt ingineri.
* Gorj. Conform unui sondaj al PSD, efectuat in urma cu doua saptamani, partidul aflat la putere se afla in preferintele gorjenilor pentru Consiliul Local Tg. Jiu, cu 36,96%, urmat de PRM, cu 12,32%, si apoi, la scor egal, de PNL si PD, cu 11,59%. De asemenea, pentru municipiul Tg. Jiu, populatia il prefera in continuare pe actualul primar PSD, Florin Carciumaru, care atrage 65,33% din voturi. PRM contesta prin propriul sondaj ca ar ocupa locul doi. Astfel, peremistii sustin ca, cel putin pentru Consiliul judetean, gorjenii i-ar vota in proportie de 33,5%, urmand apoi PSD, cu 29,9%, si PD, cu 13,4%. Conform sondajului liberal, PNL ar atrage 25% din preferintele locuitorilor orasului Targu Jiu.
* Harghita. La Miercurea-Ciuc, drumul spre primarie al deputatului UDMR Raduly Robert nu este presarat de nici un fel de obstacole. Contracandidatii sai sunt doi romani si un maghiar. Or, cum romanii reprezinta doar 14 la suta din populatia municipiului.... La Odorhei, actualul primar Szasz Jeno are drept contracandidati 3 maghiari, cel mai puternic fiind Ladany Laszlo (UDMR). Ii va fi mult mai greu lui Szasz (contestat in functie, cu un an in urma, de cateva mii de concitadini) sa repete isprava de acum 4 ani, cand l-a invins, dupa o lupta stransa, pe candidatul UDMR. O isprava similara incearca acum, la Gheorgheni, actualul primar Pal Arpad, care concureaza de pe pozitii independente cu candidatul sustinut de UDMR, Papp Jozsef.
* Hunedoara. La Deva, actualul primar Mircia Muntean (PNL) are mai bine de 10 concurenti - intre care viceprimarul Nelu Ardelean (PSD) si fostul subprefect Petru Marginean (PUR). Potrivit ziaristilor din zona, municipiul nu pare sa se dezminta insa nici duminica de statutul de fief electoral liberal.
* IalomiTa. Debarcarea baronului de Slobozia, Gheorghe Savu - liderul filialei PSD, a creat degringolada in Ialomita. Slobozia pare a-si dori o primarita, pe senatorul PD Maria Petre. Alianta D.A. isi va adjudeca judetul, o bresa in frontul PSD inregistrandu-se si la Primaria Tandarei.
* IaSi. Pentru fotoliul lasat liber de Constantin Simirad in Palatul Roznovanu (sediul municipalitatii iesene) sunt 16 pretendenti, toti inregimentati politic. In batalia pentru cel mai important oras din tara, dupa Capitala, sondajele il plaseaza pe primul loc pe actualul primar interimar, Gheorghe Nichita (PSD). Nichita a mai candidat la aceeasi functie acum 4 ani, pe listele PD, sub sloganul "El stie, el poate, el vrea". Nu a putut aduna mai mult de 6 procente din sufragii, insa notorietatea sa depaseste acum 50% in sondaje. Cu sansa a doua pleaca fostul liberal Dan Carlan, proaspat membru PD, care aspira, pentru a treia oara, la aceasta functie. Liberalul Relu Fenechiu se plaseaza cand pe locul doi, cand pe locul trei in preferinte, functie de cine plateste sondajele. Ionel Oancea, fostul arhitect-sef al urbei, este convins ca va ajunge primar dupa ce strategul american Dick Morris va coordona campania PUR. Printre candidatii fara sanse prea mari se afla si fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Vasile Lupu (AP). PSD spera sa adune mai bine de 60% din portofoliile de la Consiliul Judetean, fiind urmat de PNL si PRM. Un candidat "de culoare" la CJ este Aboubacar Mangue Camara, nascut in Guineea si inscris pe listele... PRM. Arabul Bashir Abdalla, directorul Spitalului CFR din Pascani, cu adeziune iscalita la PSD, spera sa puna umarul la bunul mers al Consiliului Municipal, in echipa condusa de Neculai Ratoi, primar in Pascani din vremea comunismului. Ratoi aduna mai bine de 60% din preferintele exprimate in sondaje si, dupa opinia liderilor locali ai PSD, nu poate rata primul tur. Cu sansa a doua si a treia, insa la mare distanta, se situeaza Leonard Rusu (PRM) si Dermidie Nita (PD). Printre cei 7 candidati la Primaria Pascani, nici unul nu este independent.
* MaramureS. La Baia Mare, actualul primar liberal Cristian Anghel, cu vechi state in functie, va concura cu viceprimarii sai, Ludescher Istvan (UDMR) si Barbul Vasile Marcel (PNTCD). Acestia vor avea de infruntat un deputat in exercitiu, Mircea Man (PD), pe pesedistul Matei Dumitru, pe inginerul Stefan Ovidiu (PRM) si pe umanistul Butean Ioan. Lista cuprinde 12 candidati.
* MehedinTi. Cateva nume grele il concureaza (zice lumea insa ca fara sanse reale) pe actualul primar din Turnu Severin, Constantin Dinu. Intre acestia, Ion Sarbulescu, deputat liberal, Mihail Damian (PRM) si Stefan Tandarescu (PD).
* MureS. In resedinta judetului se lupta pentru fotoliul de primar 8 oameni: 7 romani si un maghiar. Acesta din urma este candidatul UDMR, deputatul Kelemen Attila. Daca pana in urma cu cateva saptamani voturile maghiarimii de aici urmau sa se imparta la 3 etnici maghiari, ceilalti doi ar fi reprezentat Uniunea Civica Maghiara si Uniunea Liber-Democrata Maghiara, neadmiterea la tribunal a celei dintai si renuntarea celei de-a doua la un candidat propriu vor determina o coagulare a voturilor comunitatii maghiare catre parlamentarul udemerist. Ceea ce ar putea face inutil un al doilea tur de scrutin. Actualul primar Dorin Florea, independent, este sustinut, alaturi de PRM si PUNR, si de catre PSD, atitudine ce a incarcat negativ agenda relatiilor acestuia cu UDMR.
* NeamT. La Piatra Neamt, pentru actualul primar, Ion Rotaru (PSD), ar vota, conform unui sondaj efectuat, se zice, de un institut de specialitate la comanda PSD, 54,93%. Pe locurile urmatoare se claseaza Gheorghe Stefan (PNL), cu 15,89%, Vasile Ouatu (PRM), cu 4,31%, si Ioan Onisei (PD), cu 2,22%. In orasele Roman, Tg. Neamt si Bicaz, actualii primari - Dan Ioan Carpusor, Decebal Arnautu si, respectiv, Dragomir Oprea, toti membri PSD, intrunesc intre 55 si 60% din optiunile de vot.
* Olt. La Slatina, sustin gazetari din presa locala, competitia electorala ar semana cu o cursa ciclista. Ar exista deci un "evadat din pluton" in persoana actualului primar PSD, Gheorghe Paunescu, si un grup de urmaritori, aflat insa nu la foarte mare distanta. In acesta s-ar plasa, umar la umar, Darius Valcov (PD) si Gheorghe Zlavoc (PRM). Primul invoca tineretea si aplombul intre atuurile sale, cel de-al doilea se bucura de sprijinul unui partid aflat, spun aceiasi confrati, pe treapta a doua a ierarhiei politice judetene.
* Prahova. Primaria Ploiestiului este asaltata de 12 candidati. Actualul primar, Emil Calota (PSD), e posibil sa obtina un al doilea mandat. El are un concurent redutabil in Horia Toma (PNL), primarul care l-a precedat (1996-2000), dar si in deputatul Paula Ivanescu. Aceasta din urma aprecia ca sexul ar putea sa se dovedeasca un handicap. Ea crede ca si ceilalti candidati sunt de buna conditie, iar despre reprezentanta PUR, Gratiela Gavrilescu, afirma ca isi duce foarte bine campania, insa va avea sanse reale mai tarziu.
* Satu Mare. Ca si la Oradea, viceprimarul UDMR, Illyes Iuliu, pare sa aiba prima sansa in alegerile din municipiul-resedinta de judet, daca maghiarii de aici se vor prezenta masiv la urne. Intre concurentii mai bine sustinuti electoral se numara inspectorul scolar Viman Ioan Vasile (PSD), inginerul Bud Radu (PNL), profesorul Dan Maiorescu (PRM) si Varvari Gheorghe Viorel (PD). La alegerile parlamentare din 2000, judetul a fost copios dominat de UDMR (2 senatori, 3 deputati).
* Salaj. La Zalau, un sondaj realizat de membrii PNL in perioada 28-31 mai spune ca pe primul loc se afla Dorel Labo (PNL) (26,1 la suta), urmat de omul PD - Radu Capalnasiu (22,1) si cel al PSD - Iuliu Nosa (21,4). Candidatul UDMR, Veres Ernest, a urcat in clasament, la 8,7 la suta, iar viceprimarul PNG, Fekete Carol, ar obtine 6,8 la suta. La Consiliul local conduce PNL (33,5 la suta), urmat de PSD (20,3), PD (18,3), UDMR (12,8) si PRM (6,6).
* Sibiu. Voci din presa locala dau ca sigura victoria actualului primar Johannis Klaus inca din primul tur. Ar fi o performanta care ar depasi-o pe cea din 2000, cand Klaus s-a impus abia in turul doi, ce-i drept, la un scor categoric, in fata candidatului PSD. La Medias, parerea este ca principalii competitori sunt reprezentantii PSD, actualul senator Dionisie Bucur (a mai fost primar) si cel al PD, Marcel Piteiu. Exista insa si un outsider, candidata PUR, Livia Calburean, prosper om de afaceri, care a desfasurat o campanie electorala atipica, nominalizand cu precizie lucrurile pe care le va face pentru fiecare cartier al municipiului.
* Suceava. Rezultatele sondajelor din ultimele saptamani privind competitia pentru Primaria municipiului-capitala de judet par sa fie destul de apropiate. Astfel, Marian Ionescu (PSD), actualul primar al Sucevei, este creditat cu 38-40%, urmat de Ion Lungu (PNL), cu 16-17%, de Ioan Bancescu (PRM) - 9%, si Alexandru Baisanu (PUR) cu 6-7%. La Falticeni, se profileaza o lupta stransa in turul doi, intre Gheorghe Cornea (PSD), actualul primar, si Tofan Vasile (PNL). La Radauti, pe locul intai se claseaza Frunza Mihai (PSD), urmat de Aurel Olareanu (PD), la distanta de doar 2 procente.
* Teleorman. In toate orasele din judet concureaza si actualii primari. La Alexandria, vrea sa-si continue mandatul Constantin Slabescu - PSD, la Rosiori de Vede - Daniel Fierascu - PSD, la Turnu Magurele - Nicolae Mohanu - PSD (cel acuzat de opozitie ca a folosit in campanie imaginea lui J. Scheele), la Videle - Lucian Militaru - PD, iar la Zimnicea - Petre Parvu - independent in 2000, sarit apoi in barca PSD. Ziaristi din judet cu care am discutat cred ca ei au si prima sansa de a ajunge (redeveni) primari.
* TimiS. Gheorghe Ciuhandru, actualul primar taranist, are drept principal concurent pe fostul prefect Horia Ciocarlie (PSD). Dupa doua mandate, Ciuhandru pare sa aiba sanse sa se reinscauneze pentru a treia oara.
* Tulcea. La Tulcea, primarul PSD, Constantin Mocanu, se pare ca va pierde votul populatiei, nemultumita de prestatia sa. Preferat este candidatul PD, viceprimarul Constantin Hogea, dar judetul va fi castigat (si detasat inca) de PSD, care detine majoritatea primariilor.
* Vaslui. Noua politicieni s-au inscris in cursa pentru castigarea Primariei la Vaslui si opt lupta pentru fotoliul de primar al Barladului. Putini au experienta in administratia publica, insa cei mai multi au experienta campaniilor electorale trecute. Sub sloganul "Viata confortabila = viata adevarata", primarul de 12 ani al Vasluiului, Victor Cristea, spera sa fie ales, si de aceasta data, chiar din primul tur. Sondajele il crediteaza cu peste 40% din preferintele vasluienilor. Cu sansa a doua lupta pentru liberali Corneliu Mihalache, sondajele indicand circa 30% din optiunile repondentilor. Pe locul trei se situeaza Mircea Chiosa de la PRM si democratul Gheorghe Carja. Pe listele PSD, in locul actualului primar Ioan Juverdeanu, a fost aruncat in competitie pentru Primaria Barladului Constantin Constantinescu, care a aspirat la aceasta functie si acum patru ani, insa pe listele PNL. Lupta este stransa intre Constantinescu si consilierul local Daniel Dragan, de la PRM, primul avand peste 45%, iar al doilea circa 40% din optiunile exprimate ale barladenilor. Corneliu Constantin Plesu, de la PD, si Neculai Rotaru, de la PNL, sunt considerati candidatii cu a treia sansa la fotoliul de primar al Barladului.
* Valcea. La Ramnicu Valcea, din 14 candidati, sondajele de opinie detaseaza o troica (ordinea depinde de cel care face comanda) formata din Mircea Gutau (PD), viceprimar, Traian Sabau (PSD) si Sorin Zamfirescu (PNL). Oricare dintre ei poate ajunge in turul doi, in functie de prezenta la urne a simpatizantilor lor. Gutau are de partea sa tineretea, Sabau mizeaza pe sustinerea ce i-o da partidul, iar Zamfirescu - pe rezultatele obtinute in 1996-2000, cand s-a mai aflat in fruntea obstii. Mai sunt in carti deputatul Ilie Neacsu (Partidul Socialist Unit), colonelul Nicolae Dinu (Partidul Alianta Socialista), Marian Popescu (PRM) si Lili Pasat (PUR).
* Vrancea. Omul lui Oprisan si al PSD, Decebal Bacinschi, pare sa castige, fara drept de apel, fotoliul de primar al Focsaniului inca din primul tur, asa cum reiese si dintr-un sondaj intern al partidului sau. Bacinschi, actualul primar al Focsaniului, are o imagine foarte buna, concretizata intr-un capital de incredere care a atins 70% in toamna anului trecut. Contracandidatul sau, liberalul Nicolae Lasconi, detine acum aproximativ 20% din preferintele electoratului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite