Politică

articolul anterior articolul urmator

Heil, Viktor! Bre, Victor!

20
16 Sep 2015 22:35:22
Teodor Răileanu-Olariu
Cu gândul la foloasele electorale interne, Viktor şi Victor joacă ”ţonţoroiul” politicii internaţionale.
Cu gândul la foloasele electorale interne, Viktor şi Victor joacă ”ţonţoroiul” politicii internaţionale.

Dacă ar fi să încep într-o notă şovinist-ironică, aş spune că ridicarea unui gard de sârmă ghimpată între Ungaria şi România este un semn bun pentru noi: ungurii se baricadează fiindcă nu mai vor Ardealul! Premierul României pare, însă, să reacţioneze ferm la atitudinea agresivă a vecinilor noştri controversaţi istoric. Totuşi, ce-i mână pe ei în luptă?

 

Reacţiile exagerate ale Ungariei vizavi de aşa-zisa securizare a graniţelor servesc cu precădere discursurilor extremiste, în niciun caz vreunei soluţii sau apropieri de un consens politic. Privind obiectiv, Ungaria nu este destinaţia finală a imigranţilor şi a refugiaţilor; nici măcar una dintre opţiuni. Ţara vecină cu noi nu este nici mai mult nici mai puţin decât un coridor de tranzit pentru tărâmul făgăduinţei, Germania.

Atunci, de unde vehemenţa premierului Viktor Orban în a-i stopa pe refugiaţi să pătrundă în Ungaria? Una dintre explicaţii ar putea fi faptul că Uniunea Europeană ar putea cere la un moment dat respectarea legilor europene care să presupună acordarea statutului de refugiat pe teritoriul primei ţări libere în care năpăstuiţii ajung prima oară. În această direcţie, Viktor Orban a făcut una dintre cele mai controversate declaraţii din ultima perioadă:

„Nu dorim ca structura demografică a poporului maghiar să se modifice din cauza refugiaţilor!”

Iată o declaraţie care aduce a puritatea poporului, a naţional-socialism, a „nazi” pe scurt! Mai mult, ideea cu gardul de sârmă ghimpată se extinde spre Serbia, România şi mai nou, Croaţia. Ungaria se înconjoară de un gard de sârmă ghimpată, un lagăr în care prizonierii trebuie să rămână cu orice preţ afară!

Viktor Orban intenţionează să puncteze în principal în interiorul ţării, în faţa ungurilor speriaţi de invazia unor refugiaţi dezorientaţi. Nu contează că ei nu vor decât Germania, spaima este benefică la electorat!

În lumina acestei logici, Victor Ponta a reacţionat oarecum justificat, în sensul în care derapajele tot mai agresive ale guvernului ungar trebuie sancţionate public, internaţional. Totuşi, este condamnabil modul în care prim-ministrul României (nu un simplu comentator pe Facebook!) a pus problema şi a folosit agresivitatea de limbaj specifică miştocărelii dâmboviţene. Ponta nu îşi asumă declaraţiile pe persoană fizică, ci trage după el întreaga ţară, prin asta definind poziţia întregii Românii.

Întrebarea care se impune este de ce o face? Ar putea fi prea facilă explicaţia de iresponsabilitate a premierului nostru; nici nu este suficient de cuprinzătoare paradigma lui „nu se poate abţine”. Explicaţia cea mai plauzibilă ar fi de fapt miza internă. Românii par a aprecia poziţiile xenofobe, şovine şi ferme chiar în pofida bunului-simţ şi a evidenţelor. De aceea, Victor Ponta speculează, din nou, cartea naţionalistă pentru a mai câştiga puncte atât în bătălia cu popularitatea (de care are nevoie inclusiv pentru confortul psihic), cât şi în propriul partid.

Mai rămâne un aspect de constatat, departe de a fi minor şi, recte, ignorat. Panica definită de potenţialul val de refugiaţi care ar putea lovi teritoriul României ca urmare a ”gardificării” Ungariei. Este evident pentru toată lumea că refugiaţii nu vor să vină la noi în ţară nici ca să treacă mai departe (unde? În Ucraina sau Moldova?) şi nici ca să rămână. De altfel circulă tot felul de ştiri/intoxicaţii cu refugiaţi care au sărit din trenul care, din greşeală venea spre România. Însă, alimentarea mediatică cu spaima de refugiaţi, conduce la aprobarea instant a angajării a peste 6.000 de cadre în Ministerul Afacerilor Interne, „ca răspuns la posibilul val de refugiaţi”.

Să fim serioşi pentru o clipă! Crede cineva că Jandarmeria Română este incapabilă să facă faţă la câteva mii de oameni care ar putea (deşi nu o vor face!) să tranziteze teritoriul nostru? Păi, ce ne facem cu manifestaţiile de zeci de mii de oameni care ieşeau în stradă pentru tot felul de revendicări? Asta înseamnă că România a avut până acum un deficit îngrozitor de securitate internă!

Poate premierul încearcă să puncteze electoral într-un segment socio-profesional disciplinat şi care ar putea conferi nişte voturi „sigure”; poate marşează doar în direcţia imaginii personale. Certă este întrebarea: ce se va întâmpla cu aceşti 6.000 de angajaţi după încetarea crizei refugiaţilor? Ce se va întâmpla cu ei dacă nu vom avea un val de refugiaţi?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

The Anonymous
17.09.2015, 09:18:03

Domnu' Raileanu, daca vecinul din stanga, sau orice persoana, iti sparge un perete, iti traverseaza casa si sparge apoi peretele opus, totul ca sa ajunga la vecinul din dreapta, cum ai reactiona? Exista legislatie nationala si internationala in materie de granite statale? Exista legislatie nationala si internationala in materie de fortarea granitelor? Exista legislatie nationala si internationala in materie de imigranti ilegali? Pe ce baza condamni maghiarii, sau orice alt stat pentru ca isi apara granitele? Tare as fi vrut sa stiu ce ai fi scris daca toata povestea din Ungaria s-ar fi petrecut in Romania! Cu riscul de a parea sovin sau pro-maghiar, ceea ce asigur ca nu-i cazul, sunt de acord cu actiunile ungurilor Si inca un aspect Esti unul din jurnalistii care folosesc termenul "refugiat" Poti explica pe ce baza le dai de la inceput acest statut, nestabilit inca cert de nimeni? Pe baza a tot ce s-a vazut, eu unul estimez refugiatii reali la un numar mult mai mic decat numarul total de imigranti, in miscare sau nu Si da, nu cred, ci sunt convins ca jandarmeria noastra va fi neputincioasa in situatii similare cu Roszke Daca dumneata crezi altceva, esti nerealist Iar spaima de refugiati nu cred ca exista, exista insa spaima de niscai fundamentalisti, plus spaima de imigranti foarte asemanatori in obiceiuri cu tiganii autohtoni Are Romania nevoie de asa ceva? Eu as spune ca nu

+15 (21 voturi)
Utilizator Adevărul
17.09.2015, 09:28:07

Comentariu considerat abuziv.

Lupan Mircea Adrian
17.09.2015, 12:41:20

Domnule Raileanu, explicatia facila e cea mai adevarata. E tamaie, domnule!

+3 (5 voturi)
cxt
17.09.2015, 13:27:38

Se observa in urma acestei crize a imigrantilor incompetenta politicienilor europeni, de la ignorarea problemei (de mai multi ani si pana in prezent) la invinuirea si santajarea altor tari pe cele mai ridicole motive. "alimentarea mediatică cu spaima de refugiaţi, conduce la aprobarea instant a angajării a peste 6.000 de cadre în Ministerul Afacerilor Interne, „ca răspuns la posibilul val de refugiaţi”. " - foarte bine, se actioneaza preventiv. Vezi articolul de azi al Dl. Unteanu adev.ro/nutb35. "Să fim serioşi pentru o clipă! Crede cineva că Jandarmeria Română este incapabilă să facă faţă la câteva mii de oameni care ar putea (deşi nu o vor face!) să tranziteze teritoriul nostru?" - de unde stiti ca nu vor trece prin Romania? Iarasi, referinta la adev.ro/nutb35 Păi, ce ne facem cu manifestaţiile de zeci de mii de oameni care ieşeau în stradă pentru tot felul de revendicări?" E o mare nerusinare sa faci asemenea comparatie. Vezi https://youtu.be/_TZYrj_4np0 "ce se va întâmpla cu aceşti 6.000 de angajaţi după încetarea crizei refugiaţilor? Ce se va întâmpla cu ei dacă nu vom avea un val de refugiaţi?" - ar fi bine daca asta ar fi cea mai grea problema pe care va trebui sa o rezolve Romania.

+5 (5 voturi)
Georgian Madalin Tudor
17.09.2015, 14:21:19

Mistocareala lui Ponta fara a fi vreun sustinator al lui(ca om nu il suport nu a facut nimic pt aceasta tara),revenind la idee este bine venita avand in vedere derapajele politicienilor la nivel inalt din aceasta tara "prietena"....doar romani ca voi care nu aveti un pic de sange in voi taceti din gura si inghititi toate porcariile oficialilor unguri ...acesti suboameni trebuie tratati cu dispret profund ...este un popor care nu a dat nimic europei ....este un popor de mici catzei care latra incontinuu la toti.....nimeni nu ii respecta in Europa decat acesti mici ziaristi platiti...acesti mici "postaci" platiti care fac pe deontologii cu noi....ei cred ca tot poporul roman este masa de manevra pt caracterele lor abjecte de slugi...poate este bun unu ca Ponta sometimes.....

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările