Hienele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum 95 de ani, în Salle des Glaces, în renumita încăpere cu peste 350 de oglinzi aurite din Palatul Versailles, un liberal, conducătorul delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Paris a pus umărul la naşterea României Mari şi la reconstrucţia Europei, în baza unui model comunitar care funcţionează şi astăzi.

„Excela în a câştiga fără să-şi facă duşmani. Viitorul apropiat mi-a descoperit în el cele mai înalte calităţi, care îl fac unul din marii oameni de stat ai generaţiei sale, mult mai mare decât cei "trei mari": Wilson, Lloyd George, Clemenceau. Nimic mai natural: la ţări mici, oameni mari” astfel îl descria contele de Saint-Aulaire pe Ionel Brătianu, unul dintre părinţii fondatori ai României.

Anii au trecut şi liberalismul a ajuns să fie tranzacţionat de alţi români, în funcţie de trendul electoral.

Antonescu, Iohannis şi o bună parte din conducerea PNL poartă pe umeri, singuri, dar paradoxal senini, copârşeul liberalismului, confundând şi amestecând premeditat două filosofii politice ale dreptei pentru o poză electorală de moment. A sugruma o tradiţie atunci când drumul devine greu, este un act de laşitate.

„Quando la strada si fa dura, i dura si fanno strada” Gennaro Ciancio.

Într-un Cluj adormit, focar al corupţiei administrative, târgoveţii de destine l-ar susţine şi pe Mickey Mouse preşedinte al CJ Cluj.

În Capitala Transilvaniei, în oraşul celor 100.000 de studenţi, în Silicon Valley-ul României, în Clujul ardelenilor conservatori şi al mănăşturenilor muncitori nu infuzia de optimism, expertiză şi confort sunt emblematice, ci actele de corupţie patronate de o clasă politică osificată, de dreapta, care deţine controlul administraţiei în stil sicilian, de un deceniu.

„Când strada se face grea, cei puternici îşi croiesc strada” dle Marius Nicoară, iar soluţia dumneavoastră pentru Consiliul Judeţean Cluj trebuie să fie una raţională în concordanţă cu voturile acelor clujeni tradiţionali liberali, tradiţionali ai modului în care BT s-a ridicat din oraş, tradiţionali ai unei simpatii economice şi sociale pe care nu am îmbrăţişat-o niciodată, dar pe care am învăţat să o respect în calitate de partener sau competitor politic.

Un ospăţ la vestea ridicării unui fost valutist nu este o problemă comunitară, însă susţinerea unei soluţii oportuniste la vârful CJ Cluj este o ruşine locală. Administraţia nu este doar o pradă facilă pentru un vânător de noapte, care alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada!

Maxilarul puternic şi tractul digestiv îi permit să digere şi să obţină substanţe nutritive din piele şi din oase. Singurele părţi din pradă pe care nu le poate digera complet sunt părul, coarnele şi copitele. Deşi consumă multe oase uscate, hienele au nevoie de puţina apă...

Cât costă tăcerea ta clujeanule?

În toamna trecută, #Uniţi Salvăm a relevat sentimentul lipsei de direcţie şi neîncredere, uneori iluzia transparenţei şi falsul consens fiind deconspirate de zgomotul pieţelor. Tăcerea ta clujeanule, fie că eşti student, inginer, doctor, jurnalist, politruc ca subsemnatul sau muncitor poate naşte hiene...

Dragă Mihai,

Ne-am strâns mereu corect mâna şi m-ai privit drept.

Nu te voi întreba de CV, fiindcă mâinile aspre au şi ele demnitatea lor: poţi fi pantofar, croitor, şofer sau holoangăr. Munca te înnobilează, nu micile cârpeli sugativate din politică.

Generaţia noastră, dragă Mihai, poate ar fi trebuit să asculte mai cu atenţie nemulţumirile din piaţă şi să ţină cont că arderea etapelor, pupincurismul şefilor şi şefuţilor, promovarea secretarelor, expertiza profesională construită în jurul carnetului de partid sunt nocive, ne ţin în loc!

Mihai, nu vrem să învăţăm gramatica împreună cu tine, nu vrem să citim articole de presă despre Nana sau alte derapaje, mai concret nu ne propunem să educăm, să manierăm un om politic din postura de preşedinte al CJ Cluj, fiindcă noi, dragă Mihai, suntem siguri că mi-au se scrie întotdeauna dezlegat, cu cratimă, chiar dacă uneori, pantofii sau cureaua tigrată pot să dea din coadă.

Şi noi Mihai, amândoi, contribuim la moartea votului politic, la creşterea neîncrederii, la promovarea elitelor care au citit rezumatul unei cărţi de gimnaziu în diagonală: tu fiindcă îţi propui peste ceea ce poţi duce, peste ceea ce nu ai muncit vreodată, eu fiindcă sunt laş şi mă rezum la scris şi scrum.

Deoarece viaţa nu se rezumă doar la politică şi la goana după funcţii, Mihai dragă, hai să învăţăm împreună, că rabdarea naşte respect iar libertatea de a deshide uşile partidelor unor oameni mai competenţi ca noi, creşte încrederea, poate chiar şi şansa unei petreceri de bun-gust, cu tot oraşul, la castelul din Bonţida.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite