Politică

articolul anterior articolul urmator

Hoţul neprins nu e negustor cinstit

11
7 Jun 2016 22:41:04
Gelu Duminica

Suntem un popor care tolerează şi glorifica furtul şi aici e marea problemă. Până când nu învăţam că schimbarea începe cu noi, vom avea conducătorii pe care ni-i merităm, aleşi prin vot liber şi democratic!

„Căţeluş cu părul creţ/ Fură raţa din coteţ/ Şi se jură că nu fură/ Dar l-am prins cu raţa-n gura! Şi cu ou-n buzunar/ Hai la sfatul popular” (poezie pentru copii)

Văd în aceste zile multă lume oripilată de faptul că foarte mulţi candidaţi consideraţi „penali” au fost aleşi. Şi, când zic „aleşi”, mă refer la faptul că aceştia au obţinut procente de peste 50% din voturile valabil exprimate, ceea ce le-ar fi permis să devină primari şi în condiţiile în care ar fi existat vot în două tururi. Analiştii îşi dau ochii pe spate oferind explicaţii care ţin de manipulare şi sărăcie, jurnaliştii înfierează partidele politice care promovează aceşti oameni, iar societatea civilă vorbeşte despre nevoie de educaţie electorală. Toate sunt, parţial, adevărate! Musai, însă, trebuie să se ţină cont de faptul că „furtul” are, în mentalul românesc şi o altă valoare/ conotaţie decât cea legată de infracţionalitate.

În spaţiul actual românesc, şi nu numai,  haiducii erau ceea ce şi acum numim „infractori”.  Aceştia încălcau legile ţării în care ei vieţuiau furând averea unora (bogaţilor), distribuind şi către „prostime” surplusul. „Redistribuirea avutului” pe criterii extrem de subiective (primeau „mila” haiducului doar cei apropiaţi lui) i-a transformat pe haiduci în „eroi” populari. Au fost create legende populare care au oferit puteri supra-naturale haiducilor care s-au transformat din infractori (personaje „rele”) în „eroi” (a se citi personaje bune). Ţăranul român „bun şi cinstit”, în momentul în care „primea şi el ceva”, uita că acel bun/ ban primit era rodul unei infracţiuni de drept comun şi slăvea pe cel care „dădea ceva şi lui”. Ura faţă de boier/ ”ăl cu bani”/ domnie (a se citi reprezentatul statului) dublată de ruptura între agenda acestora şi cea populară, a adus cu sine cauterizarea infracţiunii şi transformarea acesteia într-o caracteristica a „apropierii faţă de cetăţean” fără de care nu poţi sa fii „cineva” în ochii lui. Sunt sigur că daca vreun haiduc ar fi candidat la alegeri (în condiţiile în care ar fi fost alegeri libere în acele vremuri) ar fi câştigat destul de lejer în faţa unui intelectual. Într-un scenariu fictiv în care „socialistul” Pintea l-ar fi avut drept  contracandidat, în Bucureşti, pe liberalul Pache Protopopescu, tare-mi e că Pintea ar fi câştigat detaşat...

A nu se crede că s-a schimbat ceva de atunci: încă transformăm infractori în „eroi populari” oferindu-le puterea. Acum însă, ei nu mai haiducesc prin păduri şi sate uitate de Dumnezeu, ci stau în „palate” şi ţintesc Primăria sau Parlamentul. Faptul că dau bani la biserici, că oferă public „mila” săracilor (vezi Gheorghe Becali), că oferă burse educaţionale sau ajutor bătrânilor (vezi Patriciu şi Voiculescu) sau că „dau ajutoare sociale” îi transforma în eroi şi cauterizează mai toate infracţiunile pe care aceştia le-au săvârşit. Nu contează că ei au devalizat şi înşelat mii de oameni sau chiar statul, ci ceea ce contează este că din ceea ce fură „ne dau şi nouă”. Sau măcar ne dau aceasta senzaţie...

Încă de mici privim cu relaxare furtul. Când eram mici ne vedeam părinţii venind, de la muncă, cel puţin cu un şurub în buzunar fără ca nici măcar ei sa înţeleagă utilitatea acelui şurub, şi ni se părea normal. „Las’ că nu se ştie la ce trebuie” cauteriza mica infracţiune comisă sub ochii noştri şi ne făcea să nu înţelegem caracterul antisocial a acţiunii. Râdem cu gura până la urechi când un copil spune poezia „Căţeluş cu părul creţ” (sincer, nu cunosc autorul) corectându-i intonaţia şi postura şi în nici un caz mesajul pe care subliminal poezia îl absoarbe şi îl transmite mai departe. Copiam la examene, „recitam” rezumatele scrise de alţii cuvânt cu cuvânt, fără a înţelege că plagiam, foloseam Word-ul fără licenţă, foloseam „Torrent”-ul să descărcam filme (dar mai ales muzică) recent apărute pe piaţă „dar care se vedeau bine”, făceam „blatul” în autobuz şi săream gardul la meciurile de fotbal. Toate acestea, şi multe altele, fac parte din micile „furtişaguri” ale copilăriei care ne fac extrem de relaxaţi în faţa acestei realităţi.

De multe ori, îi privim pe politicienii „penali” cu o admiraţie amestecată cu invidie ştiind că daca am fi în locul lui, am face la fel. Sau poate chiar mai rău... Şi atunci de ce dracu’ să nu îi votez? „Că poate acum, că şi-au făcut plinul, or face ceva şi pentru noi. Că daca vin alţii hămesiţi, o luam de la capăt...”

Suntem un popor care tolerează şi glorifica furtul şi aici e marea problemă. Până când nu învăţăm că schimbarea începe cu noi, vom avea conducătorii pe care ni-i merităm, aleşi prin vot liber şi democratic!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

me mike
8.06.2016, 15:17:10

Observatii foarte pertinente. Chiar si mesajul de la final, ca schimbarea trebuie sa inceapa cu noi. Analiza insa poate fi dusa mai departe. Din tot ce a scris Gelu Dumina aici rezulta un lucru clar: problema haiduciei si cea a alesilor penali este generata simplu clar si raspicat de SARACIE. Si Ceausescu a dus o politica de indoctrinare cu "omul nou" si? Tot saraci erau romanii si tot dadeau spaga la vanzatoare sa le dea marfa de sub tejghea samd. Vad la TV serial despre primarii de prin Europa. Da, corect, e chiar bine ca se popularizeaza un pic ce e pe la altii. Dar doar cu atat nu se face primavara. E nevoie ca oamenii sa aiba venituri decente, sa ajunga sa traiasca decent ca sa poti sa le pretinzi respect de sine si constiinta civica. ori 90% sunt saraci, nu stiu ce sa dea copiilor de mancare, cum sa le cumpere rechizite samd. De asta si uluiala prostilor: "domne un popor de cretini daca tot pe astia ii votam!!"Pai si pe cine domne? Ne place sau nu masa mare de romani voteaza stanga pentru ca stanga cel putin le spune ca le da. Daca o face sau nu e altceva. Care e mesajul dreptei? O lupta "anti-coruptie" facut cu un presedinte corupt in frunte? Nu trebuie sa te dea mintea afara din casa sa intelegi ca in batalia electorala, castiga cel a carui mesaj este simplu si clar si, mai ales inteles de cei multi! Ori aici dreapta a gresit si greseste de ani buni fundamental. Nu sunt in stare sa inteleaga ca ce propun ei nu este ce vor cei multi. Simplu. Si culmea dupa ce pierd pe mana lor tot la alegatori se ratoiesc. Sunt prosti, sunt inculti! Prosti sunt cei care nu stiu sa transmita corect propriul mesaj si pierd alegerile. Sigur, mai sunt si altele. Oricat de mult place ce face DNA-ul implicarea lui aproape pe fata in dosare politice facute la comanda si puerile a generat o anumita neincredere. Romanul, obisnuit el cu furtisagurile, cum ne place sa ne laudam pana la paroxism dintr-o lipsa de respect de sine cel putin imbecila, e suficient de istet sa citeasca astfel de magarii. Ceea ce a dus la o tot mai mare neincredere in DNA si pe cale de consecinta alegerea celor cu probleme. Dar se refuza cu obstinatie sa se recunoasca aceste lucruri. Pentru ca ar trebui, consecinta logica, sa o ia cineva de ciuf pe Kovesi si oamenii ei. Nu pentru ceea ce fac bine. ci pentru acele cazuri de implicare politica avidenta, care pute de la o posta a abuz in serviciu. Ca tot e vorba sa fie dezincriminat.

+3 (3 voturi)
daco getul
8.06.2016, 15:30:01

prima propozitie a articolului e geniala si decrie cauza starii generale a poporului roman

+1 (1 vot)
IulianH
8.06.2016, 15:56:56

Penalii ajunsi primari datorită mentalitătii societătii dar mai ales datorită statului permisiv, a constitutiei-justitiei incapabile să legifereze legi împotriva acestor specimene penale ! Un popor care-si alege politicieni corupţi, penali,impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice iar institutiile statului sunt profund corupte.

+4 (4 voturi)
Stancu Dan
8.06.2016, 17:18:33

„Căţeluş cu părul creţ Fură raţa din coteţ Şi SE JURA că nu fură Dar L-AM PRINS cu raţa-n gura!" E exact invers. De unde toleranta si glorificare ? Hotul a fost prins. Povestitorul nu numai ca nu s-a prefacut ca nu vede furtul, dar l-a si acuzat de furt pe faptuitor. Altfel nu se explica versul 3 ("se jura ca nu fura"). De ce s-ar jura cineva care n-a fost acuzat ? Imi plac interpretarile, dar le prefer pe cele logice, nu pe cele fortate. Putem deci trage concluzia ca "poporul" invata din frageda pruncie sa identifice eventualii hoti si sa le ceara socoteala.

+3 (3 voturi)
Adriana Sandiuc
8.06.2016, 18:30:02

Problema sta in EDUCATIE!!Degeaba afirmam pozitia noastra contra a atator furtisaguri ,facute tocmai de oameni cu carte multa ,nu analfabeti ,care sant destui si participa orbeste la parada ,,damocratiei,, fara de care acesti farisei ,justitiari ,penali ,nu ar avea nici o sansa sa ajunga la putere!!Educatia corecta este greu de predat atator amarati ,saraci ,flamanzi ,care se trag din familii in care nu au elementarele utilitati de trai,apa,lumina ,haine ,hrana ,spatiu decent de locuit .Uitati-va la TV. zilnic apar situatii incredibile ,acesti oameni traiesc ca acum 200 de ani !!Ce scoala ? ce educatie primesc acesti VIITORI CETATENI CU DREPT DE VOT??Este o insulta la adresa Romaniei ,sa se spuna ca traim in mileniul 3!!Ce face statul prin reprezentantii din atatea organisme??!!Aproape nimic !! Nu au de lucru , nu au mijloace de a trai decent ,nici ei nici copii lor ! de educatie ,nici vorba ,scoala costa , mult ,o stim si o simtim fiecare, dar ce face statul cu milioanele de copii ,aflati in pragul saraciei?? ce fac parintii sa supravietuiasca?? Fura si ei ce pot ,de unde gasesc cate ceva de julit!Ce vreti sa faca?? Mai omoara cate unul doi!! Ca cei bogati ,care au jefuit TARA ,au protectia statului ,cu politie ,justitie ,garzi particulare!!Ei fura cu tact!! cu diplomatie, doar sant oameni cu demnitate ,,magistrati ,medici,parlamentari ,politisti ,si atata cu gasti,infiltrati in toate structurile de conducere ale statului!!Deci oameni buni !! ACESTE RANDURI NU VOR AJUNGE NICIODATA LA ACESTI AMARATI SI OBIDITI AI SISTEMULUI!! EI NU VOR INVATA NICIODATA CE ESTE CINSTEA!! SA NU FURE !! DAR NOI

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările