Hoyt Yee: România a devenit un model al luptei anticorupţie în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoyt Yee FOTO Mediafax/AP
Hoyt Yee FOTO Mediafax/AP

Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a declarat, luni, la Bucureşti, că Parteneriatul Strategic este foarte solid şi că are un potenţial imens de dezvoltare, precizând că România a devenit un model al luptei anticorupţie în regiune.

Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, aflat luni la Bucureşti, cu ocazia reuniunii Task Force-ului România-SUA pentru implementarea
Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic, a apreciat, în contextul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între cele două state, "nivelul excelent al dialogului politic".

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, diplomatul american a precizat că Parteneriatul Strategic este foarte solid şi are un potenţial imens de dezvoltare, mai ales în domeniul securităţii şi al colaborării economice. Hoyt Yee a mai spus că dezvoltarea Parteneriatului Strategic în domeniul securităţii trebuie privită în contextul situaţiei regionale, amintind de 
riscurile regionale de securitate.

În acelaşi timp, în cadrul discuţiilor privind colaborarea economică, Hoyt Yee a vorbit despre "rezultatele importante ale luptei împotriva corupţiei, apreciind că România a devenit un model în regiune în acest domeniu".

La rândul său, potrivit sursei citate, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a apreciat că obiectivul dezvoltării dimensiunii economice a parteneriatului este asumat de partea română la cel mai înalt nivel şi a menţionat că programul de guvernare al noului guvern român creează toate premisele necesare pentru materializarea acestuia.

Cea de-a patra reuniune a Task Force-ului pentru implementarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii” a avut loc luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Reuniunea a fost coprezidate de secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE român, Daniel Ioniţă şi de adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee.

Cele două părţi au avut un dialog aprofundat asupra situaţiei regionale, cu accent asupra securităţii energetice, a conflictului din Ucraina, a stabilităţii şi perspectivelor europene şi euro-atlantice ale statelor din Balcanii occidentali, precum şi a situaţiei din Republica Moldova. Participanţii au convenit continuarea coordonării în sprijinul parcursului european al Republici Moldova şi au exprimat sprijinul ferm pentru implementarea integrală a acordului Minsk II, ca precondiţie esenţială pentru re-examinarea regimului de sancţiuni aplicate Federaţiei Ruse.

De asemenea, potrivit MAE, în cadrul Grupului de Lucru pe probleme economice şi comerciale, s-a discutat despre consolidarea cadrului legislativ de interes pentru mediul de afaceri, precum şi despre oportunităţile de creştere a investiţiilor americane în România.

La eveniment, organizat în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, au mai participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ministerelor, instituţiilor şi agenţiilor specializate din România, cu
responsabilităţi în implementarea Declaraţiei Comune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite