Politică

articolul anterior articolul urmator

Huh! Ha? Hm!

8
5 Jul 2016 12:31:50
Dan Ionescu
Există o mare lecţie din povestea Islandei la Campionatul European din Franţa
Există o mare lecţie din povestea Islandei la Campionatul European din Franţa

Nu mai poţi să deschizi Facebook-ul fără să dai peste o mare de hipsteri în albastru care bat din palme la unison. Pentru cine nu a fost atent la Campionatul European, ăştia sunt islandezii despre care ştiam la fel de multe lucruri acum două săptămâni, precum englezii despre Uniunea Europeană când au votat pentru Brexit.

Hipsteri? Păi au bărbi, trăiesc pe o insulă pe undeva în stânga continentului şi cred că e mai important să participi decât să câştigi.

Reverenţa asta totală pentru o naţiune cvasinecunoscută pentru noi devine stranie. Până la urmă ce mare lucru au realizat? Au bătut echipa Angliei, care are o tradiţie îndelungată în a se face de râs la fazele preliminarii, doar ca să îi rupă Franţa în două. Atunci de unde toată această admiraţie? Există vreun motiv să îi tot sharuieşti şi să te declari solidar cu ei, deşi habar nu avem cum îi cheamă, de unde vin şi cine sunt?

Dedicaţie. În comparaţie cu băieţii noştri“ care păreau că intră pe teren ca şi când ar veni direct din club, despre care auzi că fumează prin vestiare şi se comportă la conferinţa de presă de parcă ar fi în birtul din Las Fierbinţi, islandezii sunt un exemplu de dedicaţie. Să lăsăm la o parte faptul că au dat mai multe goluri la un singur turneu final decât noi la ultimele trei participări la Campionatul European. Oamenii alergă, se bat pentru fiecare minge şi atacă deşi sunt conduşi cu 4-0 sau 5-1. Nu contează că mai greşesc pasele, că tehnica nu e mereu prietena lor. Compensează totul cu dedicaţie, o dedicaţie pe care nu am mai văzut-o de ani de zile. Fără ţâfnă şi pretenţii.

Abnegaţie. Era 4-0 pentru Franţa şi merita să închizi televizorul, pentru că meciul era deja jucat la pauză. Dar poate pentru noi, că islandezii nu păreau să înţeleagă despre ce e vorba şi continuau să alerge ca nebunii şi să încerce să înscrie. Din abnegaţia asta lipsită de pesimism şi nevroză se naşte o mândrie mai importantă decât scorul final. Până la urmă din a pierde propriu-zis au transformat meciul într-un spectacol, aşa cum ar trebui să fie fotbalul, nu despre puncte, scheme tactice şi calcule reci, ci despre spectacol. Franţa a câştigat, dar Islanda a făcut spectacol alergând până-n ultimul moment.

Care e legătura dintre fotbal, Islanda şi politică? Ei au avut pe bancă un dentist, antrenor amator, în timp ce noi am avut un general drept-credincios, senator al României.

Determinare. Islandezii şi-au mutat insula în Franţa pentru câteva săptămâni. Presupun că au rămas acasă doar operatorii de feriboturi şi controlorii de trafic aerian, de care aveau nevoie ca să se poată întoarce la Reykjavík. Dincolo de spectaculozitatea aplauzelor vikinge, pe care le-am văzut peste tot, se poate observa un soi de comuniune între echipă şi fani care e mai importantă decât meciul în sine. Cred că ea vine din determinarea echipei, din faptul că pur şi simplu nu ai cum să îţi fie ruşine cu ei indiferent de scorul final. Energia din spatele determinării fotbaliştilor Islandei a construit o legătură emoţională între suporteri şi reprezentanţii lor încât ajungi să îi susţii şi tu, deşi să recunoaştem cu sinceritate că nu o să ştim niciodată cum îi cheamă.

Există o mare lecţie din povestea Islandei la Campionatul European din Franţa. Că e suficient să îi vezi pe cei pe care îi învesteşti să te reprezinte că se bat până în ultimul moment, ca să fii alături de ei şi să te simţi mândru. Nu e nevoie să învingi, cât mai ales să crezi în dedicaţia lor, în abnegaţia de care dau dovadă şi să fie sincer determinaţi atunci când te reprezintă. Şi lecţia e valabilă mai ales pentru politică. Lideri care profită de momente şi apoi dau bir cu fugiţii nu merită niciun fel de respect şi ar fi mai înţelept să nu îi investeşti cu puterea de a-ţi da lumea peste cap după cum s-a văzut la Londra. Oameni fără determinare şi energie în a face ceea ce trebuie să facă, care se plâng mereu că au împotrivă întregul establishment ca să se scuze pentru propriile nereuşite, nu merită a fi votaţi sau respectaţi.

Care e legătura dintre fotbal, Islanda şi politică? Ei au avut pe bancă un dentist, antrenor amator, în timp ce noi am avut un general drept-credincios, senator al României.

 

Cazul Islanda. Aşa se primeşte acasă o echipă naţională care a dat totul pentru fani, la EURO 2016

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Dumitrascu Dorin
5.07.2016, 13:13:32

Am avut si noi o echipa nationala de fotbal de care oamenii simpli, ca mine, se simteau REPREZENTATI ! Aveau in plus si talent cu carul, pacat ca acelasi "general ", asa zis " antrenor ", le-a taiat aripile. Ma refer la generatia lui Hagi, generatia " de aur ". Ma inclin si in fata " nationalelor " de dinainte de Hagi & Co., si acelea au avut CARACTER si TALENT.

+1 (7 voturi)
Romanul
5.07.2016, 15:21:29

Cat timp o sa repetam fascinați ca am avut o generație de aur, categoric nu vom reusi să depășim nivelul actual de performanta. Ce aur au castigat cei din " generația de aur"????? Repetăm la fel de fericiți performanta lui Steaua. Foarte bine, traitiacoeaza dar foalu se joacă în fiecare an și din doi în doi ani sunt campionate mari. Noi lăudăm o generați de para a fi ajuns ampioi moiali.Jucatorii nordici despre care face vorbire articolul au pierdut deși vor mâne generația de aur a unei insule cu nici 400.000 locuitori. Urmăresc atent evoluția naționalei României și NICIODATA nu am văzut echipa asta jucând ca acești insularii. Po să vă spună aceiași insularii au făcut minuni la ei acasă și din viața lor cotidiană. Pe o insula de gheata conform propriei denumiri au reușit să obțină un PIB de invidiat. Totul se leagă, ambitia de a fi mândri, de a munci "cu cap", mândria descendentei din cuceritorii marilor, ne-au arătat nouă românilor că avem o tara de exceptie păcat că este..........Orice popor intr-o tara ca Romania ar fi fost la un nivel de civilizație ridicat nu coada clasamentelor. Așa că , să lăsăm generația de aur ca nu avem cu ce să ne impunem si sa punem osul la muncă.

+3 (5 voturi)
Dumitrascu Dorin
5.07.2016, 20:06:42

romanul Gata partida de table ? Ce aur au castigat cei din Generatia de Aur, intrebi tu ? O sa iti raspund in stilul lui Moromete, bine Paraschive ? In momentele de bucurie traite impreuna cu ei si in amintirile frumoase, Paraschive, nenorocitule, acolo e AURUL castigat de ei ! Sper ca ai inteles, desi am indoieli mari...

+1 (3 voturi)
miron miron
5.07.2016, 14:30:21

Ii buna poanta, Islanezii au un antrenor dentist, noi un general, insa dentistul a scos dintii englezilor, pe cand generalul nostru a cam pierdut totul... Se face haz, ca Anglia are doua Brexit, un la referendum, altul cu fotbalul, ajutata de Islanda. In meciul cu Franta, a fost ceva normal, cu doar 11 jucator sa joci un campionat european, e prea mult, insa va ramane in momoria noastra o mare si talentata echipa islandeza a anilor 2016.

+7 (7 voturi)
popa andrei
5.07.2016, 18:39:34

Nici generalii drept-credincioşi, senatori ai României, nu pot face din rahat bici care plesneşte! Mult este că pot plimba biciul pe la Paris, fără să râdă curcile.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările