Huţucă: Proiectul liberal de plafonare a preţurilor îi ajută pe toţi românii. În schimb, proiectul PSD permite furnizorilor să crească preţul necontrolat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Huţucă, preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. FOTO Arhivă personală / Facebook
Bogdan Huţucă, preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. FOTO Arhivă personală / Facebook

Bogdan Huţucă, preşedinte al PNL Constanţa şi al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, susţine că proiectul liberal de plafonare a preţurilor la energie este cel echitabil, astfel încât să fie protejaţi atât consumatorii, însă să nu creeze instabilitate nici în piaţa de energie.

„Parlamentarii au astăzi pe masă două proiecte distincte de plafonare a preţurilor, proiectul depus de PNL şi proiectul depus de PSD. Proiectul liberal acoperă o parte din factura tuturor românilor care au nevoie, în timp ce proiectul socialist oferă furnizorilor posibilitatea să crească necontrolat preţul la energie, ceea ce ar produce un dezastru în piaţă”, arată Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei buget-finanţe.

„Proiectul liberal fixează un plafon la nivelul celui din luna noiembrie, la valorile medii ale preţurilor, atât pentru energie cât şi pentru gaze naturale. Astfel, compensăm de la buget pierderile pe care le-ar putea avea furnizorii, însă în acelaşi timp supraveghem preţul prin instituirea unui mecanism de control.  Cel mai important însă, de această lege care se votează astăzi în Parlament beneficiază doar românii cu un consum mediu (maxim 200 KWh şi cu un consum de gaze naturale de maxim 1000 mc în perioada 1 noiembrie-31 martie), adică cei cu un venit mediu, adică cei care au cu adevărat nevoie de acest sprijin”, arată Huţucă. În opoziţie, liderul liberal arată că proiectul social-democraţilor ar putea crea tensiuni în piaţa de energie atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. 

„Proiectul PSD permite furnizorilor să crească preţurile necontrolat peste plafon, care este intenţionat setat la un nivel foarte mic, astfel încât aceştia să încaseze cât mai mulţi bani de la bugetul de stat. Prin urmare, ajungem să avem de la furnizor un preţ necontrolat, ceea ce ne va duce în situaţia de a oferi un ajutor de stat, iar acesta presupune notificarea şi aprobarea din partea Comisiei Europene. Avem deci atât o creştere a costurilor cât şi o creştere a birocraţiei, ceea ce ar aduce întârzieri în aplicarea legii. În plus, această lege se aplică pentru absolut toţi românii, inclusiv pentru cei cu venituri foarte mari”, arată liderul liberal. Bogdan Huţucă arată că legea de plafonare propusă de PNL va funcţiona în paralel cu Legea Compensării şi cu Legea Consumatorului Vulnerabil, ambele adoptate recent de Guvern.

  

„În paralel cu proiectul de plafonare la nivelul lunii noiembrie, acţionează în continuare compensarea de 21 bani/KV şi 25% din preţul gazului. O altă noutate legislativ recentă este că românii care doresc îşi pot amâna plata facturilor, după un model care a mai funcţionat în 2020, în momentul în care Guvernul a instituit starea de urgenţă. În plus, consumatorii vulnerabili, aşa cum sunt definiţi prin Legea nr.226/2021,  vor fi exceptaţi de la deconectarea de la reţelele de energie, pe perioada în care este în vigoare Ordonanţa de Urgenţă, în cazul neplăţii facturilor la utilităţi.  Toate aceste prevederi îşi propun ca nicio familia să nu sufere în această iarnă şi că nicio familie nu va traversa sezonul rece în frig şi întuneric, de teama facturilor”, încheie Huţucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite