Politică

articolul anterior articolul urmator

Huţucă: TVA de 5% pentru lemnele de foc. Am reuşit alături de colegi să trecem un amendament necesar pentru români în actualul context energetic

2
21 Oct 2021 21:14:50
Autor: Radu Eremia
Bogdan Huţucă, preşedinte al Comisiei buget-finanţe FOTO Arhivă personală
Bogdan Huţucă, preşedinte al Comisiei buget-finanţe FOTO Arhivă personală

Preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, a anunţat că a trecut de Comisia de buget-finanţe, structură pe care o conduce, un amendament prin care lemnele de foc necesare încălzirii locuinţelor vor avea un TVA de 5%.

„Am votat astăzi alături de colegii mei un amendament la o lege depusă în 2018, care stabileşte o cotă redusă  de 5% pentru lemnele de foc necesare încălzirii locuinţelor în sezonul rece. Amendamentul este extrem de important în actualul context în care preţurile la energie electrică, la gaze naturale şi la lemne de foc au crescut foarte mult şi pun presiune pe bugetul românilor. Din păcate, în continuare, sute de mii de familii se încălzesc cu lemne de foc, deoarece reţelele de gaze naturale nu s-au dezvoltat uniform pe tot teritoriul României. În plus, există încă mii de şcoli, dispensare, primării şi alte instituţii care folosesc încă lemnul ca resursă energetică principală în sezonul rece. Prin această măsură venim în ajutorul românilor în cel mai complicat context energetic din ultimii ani”, spune Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei buget-finanţe.
 
Amendamentul votat astăzi preîntâmpină mecanismele de fraudare ulterioare de pe lanţul de vânzare-cumpărare. „Pentru a face posibilă aplicarea cotei de 5% pe întreg lanţul de tranzacţionare am votat renunţarea la condiţia ca lemnul de foc să fie livrat exclusiv persoanelor fizice. În forma iniţială, cota de 5% putea fi aplicată doar de către comerciantul care vinde spre o persoană fizică presupusă consumator final, dar fără să poată exista un control asupra acestui lucru şi nici asupra modului de utilizare efectivă a lemnului de către aceasta. În plus, astfel eliminăm şi tentaţia de fraudare la capătul lanţului economic, când s-ar fi putut trece de la o cotă de 19% la o cotă de 5%. Scopul nostru a fost acela ca aceeaşi cotă de TVA, să fie aplicabilă produsului pe tot lanţul şi nu să fie condiţionată de utilizator sau utilizarea finală, ca în cazul accizelor”, explică liderul liberal. 
 
Huţucă, cel care a amendat acest proiect depus tot de liberali în 2018, arată că această modificare va ajuta în mod real câteva milioane de români, în special pe cei din mediul rural. Conform amendamentului votat astăzi, la categoria lemne de foc sunt incluse orice tip de masă lemnoasă livrabilă sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau alte forme similare ce se încadrează la codurile prevăzute de lege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

bovis alxxivela
22.10.2021, 00:49:35

De ce nu ati pus 0% TVA circarule. Oare e mai importanta caldura decat mancarea? Statul esuat roman nu merita nici un ban din munca cetatenilor. Dracu sa va ia mafiotilor.

bovis alxxivela
22.10.2021, 00:51:00

Ba Bokule tie si camarilei din consiliul local iti urez 171 m3 de placute suedeze fix cata apa meteorica am platit eu.

Modifică Setările