Ieşirea ALDE de la guvernare. Tăriceanu şi partidul îşi arată muşchii pe care nu-i au. Cu ce avertisment vin cei PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu şi ALDE ameninţă cu ieşirea de la guvernare, dar amână momentul. FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu şi ALDE ameninţă cu ieşirea de la guvernare, dar amână momentul. FOTO Mediafax

ALDE a venit cu un ultimatum pentru PSD: restructurarea Cabinetului şi o împărţire mai avantajoasă a ministerelor sau ieşirea de la guvernare. PSD nu vrea să facă niciun pas în spate şi liderii din partid plusează cu varianta unui guvern minoritar.

Liderii social-democraţi au stabilit în şedinţa conducerii partidului că PSD nu ar trebui să mai vină cu o restructurare a Guvernului, potrivit unor surse politice, în ciuda faptului că Viorica Dăncilă anunţase acest lucru de mai multe ori în ultimele săptămâni. Printr-o asemenea măsură, social-democraţii evită votul din Parlament, acolo unde s-ar proba cât de solidă mai e coaliţia de guvernare, din ce în ce mai fragilă, după ce ALDE ameninţă cu ieşirea de la guvernare.

Ultimatumul lui Tăriceanu

De altfel, la scurt timp după ce Guvernul adopta rectificarea bugetară şi chiar înainte de şedinţa conducerii PSD, ALDE a venit cu un ultimatum pentru Viorica Dăncilă şi PSD, ameninţând încă o dată cu ieşirea de la gvuernare. „În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa.  În acest sens, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a rugat-o pe doamna Viorica Dăncilă ca până pe data de 20 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate, precum şi aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare“, potrivit unui comunicat de presă al ALDE.

În faţa presei Dăncilă a spus că pretenţiile ALDE nu sunt prea mari, însă în interiorul PSD cerinţele ALDE au fost considerate exagerate, în condiţiile în care liberal-democraţii ar vrea un guvern mai mic, de doar 19 portofolii, în care PSD să aibă jumătate din ministere, iar ALDE şi Pro România cealaltă jumătate, au precizat surse politice pentru „Adevărul“. De altel, PSD are peste 208 aleşi, cu 25 mai puţin faţă de cât e nevoie pentru asigurare majorităţii parlamentare, iar ALDE şi Pro România aproape 60.  În plus, pretenţiile celor din Pro România sunt prea mari, fiind cerute ministere cu greutate în cazul intrării la guvernare.

Guvern minoritar

Pe de altă parte, unul dintre contestatarii Vioricăi Dăncilă, Paul Stănescu, a precizat faptul că PSD e dispus să rămâne la Putere, chiar dacă ar fi să aibă un guvern minoritar. Cu toate acestea, social-democratul consideră că negocierile vor dura până cel puţin pe 1 septembrie, adică începerea sesiunii parlamentare. „Cred că vor mai avea discuţii până la 1  septembrie, mai este timp. Cred că până la urmă se va găsi o formulă. Dacă nu, probabil că PSD va merge la guvernare cu minoritatea parlamentară“, a punctat Stănescu, fost număr doi al PSD.

Ideea lui Stănescu a fost reluată şi de Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD şi preşedinte al CJ Maramureş, cel care a acuzat ALDE că pune presiune pentru susţinerea unui candidat comun la prezidenţiale, adică pe Călin Popescu Tăriceanu. „Nicio variantă nu este exclusă, este posibil şi Guvern minoritar dacă ALDE doreşte să părăsească guvernarea. Ar fi responsabil din partea noastră să terminăm drumul guvernării început împreună“, a precizat Zetea.

În condiţiile în care ALDE părăseşte guvernarea, PSD va trebui să apeleze la voturile UDMR şi ale Grupului minorităţilor pentru a-şi trece proiectele, în condiţiile în care de unul singur nu are majoritate la Camera Deputaţilor.

Tudose: ALDE nu e peţitoarea Pro România

Fostul premier Mihai Tudose, unul dintre liderii Pro România, respinge clar varianta negocierii intrării la guvernare alături de PSD şi ALDE şi trimite mai multe săgeţi către partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. „Aflăm de pe toate sursele media că azi faimosul CEX PSD discută, printre altele, solicitarea ALDE de repartizare a unor posturi în Guvernul Dăncilă.. atât pentru ei (ALDE), cât şi pentru Pro România. E noaptea minţii. Că ALDE are şi aşa prea multe faţă de ceea ce reprezintă... e problema PSD! Dar că a devenit şi peţitoarea Pro România parcă e cam mult prea mult!!! Asta şi în condiţiile în care Victor Ponta a declarat ieri că nu se pune problema intrării la guvernare în Guv Dăncilă“, a scris pe Facebook Tudose. De altfel, Tudose este principalul susţinător al rămânerii Pro România departe de colaborarea cu o echipă guvernamentală a PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite