Igor Dodon, marele favorit la alegerile prezidenţiale de la Chişinău?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distrugerea blocului de alianţe ale partidelor pro-europene (PDM, PLDM şi PL) de către oligarhul Vladimir Plahotniuc şi impunerea unui guvern pasiv condus de omul său de curte, Pavel Filip, au mărit şansele candidatului PSRM, Igor Dodon, să câştige fără prea mare bătaie de cap alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura în această toamnă la Chişinău.

Cu un discurs anti-european şi anti-românesc, Igor Dodon a devenit peste noapte preferatul electoratului moldav sărăcit de guvernele AIE (Alianţa pentru Integrare Europeană) şi, implicit, de jocurile de interese ale lui Vladimir Plahotniuc. În ecuaţia lui Dodon intră, din nefericire, şi Bucureştiul,d care de ceva vreme este un spectator neputincios al luptelor interne al partidelor moldave şi girează tacit guvernarea lui Plaha. De asemenea, sintagme de genul „Basarabia nu este România”, România şi Basarabia sunt două state paralele cu destine diferite”, rostite în spaţiul de idei de la Bucureşti sunt mană cerească pentru putiniştii din jurul lui Dodon în campania pentru alegerile prezidenţiale pentru legitimarea discursului său anti-românesc şi, implicit, al apropierii de Kremlin şi Uniunea EuroAsiatică.

În schimb, pentru candidaţii partidelor de dreapta din Moldova se anunţă zile grele de campanie întrucât le va fi dificil să lupte cu maşinăria din jurul lui Dodon, care pare să fie confirmat de ultimele sondaje de opinie de la Chişinău. Astfel, potrivit ultimului sondaj dat publicităţii în data de 25 august de IMAS în parteneriat cu portalul Deschide.md şi Conflict Prevention and Early Warning Center, candidatul PSRM, Igor Dodon, este cotat cu 14,6 % din intenţia de vot a electoratului moldav, în timp ce Maia Sandu şi Andrei Năstase cu 8,7% şi respectiv 5,6%. De asemenea, sondajul îi mai include pe liderul PCRM, Vladimir Voronin (5,3%), preşedintele PDM, Marian Lupu (4,5%), premierul democrat Pavel Filip (3,1%) şi şeful PPEM, Iurie Leancă (3,0%).

Deşi până în ziua votului (30 octombrie a.c.) se mai pot întâmpla multe, Dodon vrea să profite din plin de avantajul său în faţa candidaţilor dreptei moldave şi-n în acest scop a adresat executivului moldav o solicitare prin intermediul căreia să se deschidă mai multe secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni rezidenţi în Federaţia Rusă. Potrivit jurnaliştilor portalului Puterea.md, candidatul PSRM la prezidenţiale a cerut numai în Federaţia Rusă să fie deschise 159 de secţii de votare, motivând că acolo sunt circa jumătate de milion de moldoveni. Socialistul cere deschiderea a 47 de secţii de votare în Italia; 16 în SUA, 6 în Canada, câte 5 în Germania, Ucraina şi Spania, 4 în Israel, câte 3 în România şi Grecia şi două în Portugalia. În solicitarea sa, Igor Dodon a folosit date oficiale, potrivit cărora peste hotare s-ar afla 805.509 cetăţeni ai Republicii Moldova, dintre care 142.266 în Italia, 47.554 în SUA şi 17.565 în Canada. De asemenea, candidatul PSRM a mai specificat că secţiile de votare să fie deschise după formula: o secţie de votare la 3000 de cetăţeni.

În fapt, miza lui Dodon sunt voturile pe care le-ar obţine în secţiile din spaţiul Federaţiei Ruse prin mijloace mai puţin ortodoxe, dacă situaţia din teren ar necesita acest lucru. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a anunţat oficial că va boicota scrutinul prezidenţial din această toamnă. În sprijinul lui Dodon a venit liderul PCRM, Vladimir Voronin, care prin discursul său anacronic mută electoratul comunist spre cel al lui Dodon, deşi oficial a clamat boicotarea alegerilor.

„Primul candidat, familia lui care e îngrozitoare, Lupu, ne-a trădat pe noi. L-am crescut, l-am făcut, credeam că o să facem om din el, ne-a trădat. Dodon, noi l-am crescut, l-am găsit nu ştiu unde într-o firmă «raga capîta», l-am adus şi l-am făcut om, ne-a trădat. Ei, cum din trădători de ăştia să iasă preşedinte? Acelaşi Dodon, că el vrea alegeri anticipate parlamentare, se bătea cu capul de toţi pereţii şi toate băncile în Parlament şi el acum se rupe că tocmai arde tot sub dânsul şi fălcile îi ard la preşedinţie, înseamnă că el are să fie fix aşa cum sunt ăştia şi o să calce peste tot numai în interesul lor”, a spus liderul PCRM, într-o conferinţă de presă, potrivit jurnal.md. 

Prin această manevră tactică, Voronin îi consolidează poziţia lui Dodon întrucât electoratul său fidel va vota cu pro-putiniştii şi nu va ţine cont de deciziile unui „bătrânel pensionat din politică moldavă de către Plahotniuc, când i-a decimat grupul PCRM prin trădarea a 14 parlamentari”. Dincolo de comicăriile mediatice ale lui Vladimir Voronin, Igor Dodon se va putea baza pe electoratul forte al comuniştilor, cât şi pe cel din zonele cu populaţie rusofonă şi din Regiunea Autonomă Găgăuză. În momentul de faţă, dreapta din RM este decimată, dar multitudinea de candidaţi nu face decât să rupă voturile în favoarea lui Dodon. Singurul candidat al dreptei care a început, pentru moment, un război electoral pe facebook cu liderul PSRM este candidatul PPEM, Iurie Leancă. Potrivit jurnaliştilor portalului unimedia.info, Leancă este de părere că mesajele socialiştilor prezintă un pericol pentru societate deoarece nu au decât scopul să semene discordie în rândul cetăţenilor. 

„Pliantele electorale cu care Igor Dodon împânzeşte Moldova promovează o temă falsă, al cărei obiectiv este să creeze discordie între cetăţenii Moldovei. Lui Dodon nu îi pasă de moldoveni, ci doar de crearea unui sentiment de frică pe care să îl poată exploata pentru a veni la putere. Candidatul Moscovei foloseşte o temă de propagandă învechită, cu rol de sperietoare, rămânând astfel blocat în secolul trecut. Moldova trebuie să-şi continue drumul spre Vest, pentru binele cetăţenilor săi. Un Preşedinte are datoria să-i unească pe oameni, nu să-i dezbine. Indiferent de etnie şi orientarea geo-politică, îndemn cetăţenii Moldovei să aleagă un mesaj pozitiv şi să nu cedeze la ameninţări”, scrie Iurie Leancă în pagina sa de Facebook.

În replică, deputatul PSRM Vlad Bătrîncea îl îndeamnă pe fostul premier să „nu-şi bage nasul unde nu-i fierbe oala”.

„Domnule Leancă, domnule ex-simplu prim-ministru, avem două rugăminţi către dumneavoastră. Prima. Nu vă băgaţi nasul unde nu vă fierbe oala. Mai exact, nu vă transformaţi în consultant pentru campania politică a Partidului Socialiştilor. Dacă o să avem nevoie de serviciile dumitale, vă anunţăm. Dar cred că n-o să avem nevoie. Mai degrabă ideile voastre unioniste o să-i fie utile lui Mihai Ghimpu, de care vă leagă o prietenie tandră. A doua. Ocupaţi-vă zi şi noapte de investigarea politică a furtului miliardului, care s-a produs în timpul cît eraţi simplu prim-ministru. Puteţi începe cu analizarea propriei semnături pe documentele care au permis transferul de bani de la BNM la BEM. Vă dăm şi o lupă, dacă aveţi nevoie. Domnule Leancă, fii un simplu om. Nu sări gardul...”, scrie Bătrîncea.

În momentul de faţă, premisele sunt favorabile unei victorii facile candidatului pro-putinist Igor Dodon, care din postura de preşedinte al RM va izola ţara de Occident şi va retrasa „cortina de fier” la graniţa cu România. Pentru dreapta din RM nu este încă totul pierdut, însă lipseşte un candidat credibil, deoarece cu Maia Sandu nu se face primăvară, iar mesajul lui Dodon este scurt şi concis, în dulcele grai cominternist al anilor 50: „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite