Ilie Bolojan, despre PNRR: „Orice proiect de nivelul acesta suferă îmbunătăţiri, poate fi criticat.” Ce consideră important prşedintele Consiliului Judeţean Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că un proiect ca PNRR poate fi criticat şi ”suferă îmbunătăţiri”, dar consideră important că există şansa de a avea o sumă de bani importantă la dispoziţie. Bolojan afirmă că PNRR va aduce reforme şi va alinia ”politicile guvernamentale într-un guvern de coaliţie cu trei partide care uneori au agende diferite”.

”Orice proiect de nivelul acesta suferă îmbunătăţiri, poate fi criticat”, a declarat Ilie Bolojan, duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, referindu-se la PNRR.

Acesta a preciat, însă, că ”sunt importante câteva lucruri”.

”Pe de-o parte, faptul că există un plan al Uniunii Europene de a finanţa rezistenţa la şocurile viitorului şi deci la dezvoltare în UE. Deci, e important că vom primi o sumă de bani care, sigur, e mare, dar gândiţi-vă că este valoarea creditelor pe care le-a luat România anul trecut, grantul de  14 miliarde de euro, iar cealaltă jumătate, celelalte 14 miliarde înseamnă credite cu dobânzi bune pe care le luăm. Deci este important că vom avea o sumă importantă de bani la dispoziţie. Este important, în acelaşi timp, că o parte importantă se duc către lucrări de infrastructură, pe proiecte pe care oricum le facem, vor fi bune pentru că România are un deficit mare de infrastructură şi indiferent dacă se face o autostradă sau alta, o cale ferată sau alta, la ce deficit are România nu pot fi decât proiecte bune”, a mai declarant Bolojan.  

Acesta a adăugat că sunt câteva chestiuni de reformă care sunt condiţionări pentru România.

”Nu în ultimul rând, este important că sunt câteva chestiuni de reformă care sunt nişte condiţionări, să spunem, pentru România care aliniază politicile guvernamentale într-un guvern de coaliţie cu trei partide care uneori au agende diferite, au calcule diferite, reformele trebuie făcute în primii ani de guvernare, când există, totuşi, un consens pe ceea ce trebuie făcut şi trebuie gândite în aşa fel încât să îmbine viziunea celor trei partide şi PNRR practic vine şi face ordine în aceste lucruri. Eu consider că acestea sunt elementele importante, semnificative, sigur, pot fi discutate pe fiecare componentă, dacă anumite lucruri sunt bune sau sunt rele”, a mai declarat Bolojan.

Liderul CJ Bihor a dat ca exemplu recentralizarea administraţiei publice şi a vorbit despre concursurile ”trântite” în instituţii ale statului.

”De exemplu, pe una din componentele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici este prevăzută recentralizarea  concursurilor pentru angajarea în administraţie, pornindu-se de la premisa că multe din aceste concursuri sunt trântite şi ca urmare oamenii care intră în administraţie pe poziţii de decizie nu sunt cei mai competenţi. E adevărată această situaţie, în multe locuri, dar că nu ne imaginăm că o recentralizare la ANFP din start va rezolva problema. Adică dacă se trântesc concursuri undeva în ţară, se trântesc şi la Bucureşti, nu e niciun fel de problemă, doar că eu nu cred că într-o administraţie, directorul unei Direcţii trebuie angajat de cineva care nu are nicio legătură cu administraţia respectivă, trebuie angajat de responsabilii de acolo, de decidenţii de acolo pentru că ei se leagă de acel om. Dacă vor să îşi angajeze nepoţii, nu e bine, dar asta se va vedea”, a declarat Bolojan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor mai spune că oamenii din administraţie au înţeles că nu mai e vremea nepotismelor, ci că trebuie să aibă în spate o echipă puternică.

”Dacă îi va lua un prost pentru care trebuie să lucreze altcineva se va vedea imediat. Dar treptat, în administraţie oamenii au înţeles că dacă nu ai o echipă puternică, dacă nu ai oameni competenţi, nu poţi să faci mare lucru. Această formulă prin care se propune recentralizarea nu cred că este cea mai fericită pentru că ne-am luptat de 20 de ani să descentralizăm aceste lucruri ori a recentraliza o chestiune nu garantează sub nicio formă reuşita administraţiei”, a mai declarat Bolojan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite