Iliescu: Adio, dar rămân cu tine, PSD!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD şi-a anunţat ieri retragerea din funcţiile deţinute în partid, rămânând simplu membru. Motivele invocate de Iliescu se referă la deciziile adoptate de Comitetul Executiv privind desfăşurarea Congresului de sâmbăta aceasta.

Liderul fondator al PSD a declarat ieri că la vârsta de 80 de ani preferă să se retragă din funcţia de preşedinte onorific al partidului, calitate care îl îndreptăţea să participe la toate deciziile structurilor de conducere ale formaţiunii. Iliescu urmează să facă anunţul oficial în cadrul Congresului ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, la Romexpo.

Mai citeşte şi:

Iliescu despre renunţarea la funcţii de partid: "Şi ce dacă fac presiune?"

Picătura care a umplut paharul

Decizia lui Iliescu vine după ce luni adversarul lui Mircea Geoană în cursa pentru şefia PSD, Adrian Năstase, şi-a retras candidatura. De altfel, regulile de organizare a Congresului, stabilite luni de Comitetul Executiv, au fost vehement criticate atât de Năstase, care a acuzat tentative de fraudă din partea taberei Geoană, cât şi de Ion Iliescu.

Acesta din urmă s-a declarat adversar al ideii de alegere a conducerii PSD pe echipe, susţinută de Geoană şi aprobată în Comitetul Executiv. „În loc să alegem oameni, alegem echipe - deci constituirea de grupuri de interese în jurul unor lideri care se luptă între ele pentru conducerea de partid. Mi se pare periculos pentru fiinţa partidului, pentru unitatea sa", a spus Iliescu.

El a adăugat că este posibil inclusiv să se retragă de la Congres pentru a nu fi parte la decizii şi idei pe care le consideră „nocive şi periculoase" pentru PSD.

Iliescu şi-a exprimat încrederea că decizia privind votul pe echipe va fi schimbată în cadrul Congresului. Adrian Năstase consideră că retragerea lui Ion Iliescu este un semn de protest faţă de direcţia în care se îndreaptă PSD, care accentuează semnalul de alarmă tras de el însuşi prin renunţarea la candidatură.

Fostul lider PSD Vasile Dâncu, unul dintre contestatarii fostului preşedinte, a calificat retragerea lui Iliescu drept un gest „jalnic" pentru că acesta a constatat că, sub patronajul său, „o gaşcă i-a luat partidul".

Fondator al FSN

S-a născut la 3 martie 1930, fiind de profesie inginer. A intrat în politică încă din 1965, ca membru al PCR, iar imediat după Revoluţie, în ianuarie 1990, a fondat Fondul Salvării Naţionale.

La 20 mai 1990, a fost ales preşedinte al României pe o perioadă de doi ani. La alegerile prezidenţiale din 11 octombrie 1992 a obţinut 61,5% din voturi. La scrutinul din 1996 a pierdut în faţa lui Emil Constantinescu, dar a revenit din nou la conducerea ţării în 2000.

În aprilie 2005 a candidat la şefia PSD, dar a pierdut în faţa lui Mircea Geoană. Din decembrie 2006 este preşedintele de onoare al PSD. A fost senator în perioadele 1997-2000 şi 2004-2008.

Comentarii

Prin această decizie, Iliescu se retrage din politică

Cristian Pârvulescu analist politic

Cristian Pârvulescu analist politic

Ion Iliescu împlineşte 80 de ani în martie. O vârstă înaintată care nu poate spune decât că se află la sfârşit de carieră. Retragerea sa din funcţiile pe care le deţine echivalează cu o retragere din viaţa politică. Influenţa sa în partid era mică încă dinainte de 2004 şi cred că a contat şi ziua de luni în luarea deciziei. Iliescu a făcut acest gest pentru a obţine o semnificaţie conjuncturală - să-i dea o lovitură sub centură lui Mircea Geoană.

Această decizie va avea impact în partid, dar mai degrabă în afara partidului, pentru că imaginea unui congres aranjat, în care voturile sunt trucate, nu poate fi ştearsă uşor din mintea publicului. Soluţia unui alt partid în jurul adversarilor lui Geoană poate sta în picioare, dar e greu de crezut că va putea contracara o formaţiune cum este PSD.

E modul lui de a protesta, harakiri nu putea să-şi facă!

Adrian Moraru  director adjunct IPP

Adrian Moraru director adjunct IPP

Decizia lui Ion Iliescu de a renunţa la toate funcţiile deţinute în partid a fost modalitatea lui de a protesta faţă de situaţia în care se află partidul, condus în mod total nedemocratic de un grup de oameni.

Multe modalităţi nu avea la dispoziţie, harachiri nu putea să-şi facă! Renunţarea a fost un gest brutal, radical pentru Iliescu, în condiţiile în care aceste funcţii chiar aveau o însemnătate pentru el, altfel n-ar fi spus-o pe un ton răspicat. Gestul lui Ion Iliescu nu afectează însă evoluţia partidului în perspectiva Congresului.

Ceea ce se întâmplă în PSD însă ne afectează pe noi toţi, ca ţară, pentru că România are nevoie de o opoziţie puternică, nu una slabă, frământată de conflicte interne şi incapabilă să genereze schimbarea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite